Verden

Trump i Las Vegas: – Gjerningsmannen er en syk, gal mann

Donald Trump møtte politi og vanlige personer som var først på stedet etter Las Vegas-massakren. Han ville ikke snakke om våpenkontroll.

På akuttmottaket på et sykehus møtte den amerikanske presidenten flere av dem som ble såret og leger og sykepleiere som var på akuttmottaket natt til mandag.
  • Lorns Bjerkan
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Onsdag kveld er den amerikanske presidenten i Las Vegas.

Der besøkte Trump og førstedame Melania først overlevende og helsearbeidere på et sykehus. Deretter dro de til Las Vegas-politiets hovedkvarter, der de møtte politi, redningsarbeidere og sivile som hjalp til etter massakren, som kostet 58 menneskeliv.

– Dere viste verden, og verden følger med, at dere vet hva profesjonalitet er, sa Trump.

På akuttmottaket på University Medical Center roste presidenten leger og annet helsepersonell for deres innsats. Uten pressen til stede møtte han flere av dem som hadde blitt såret under angrepet.

– Vi møtte pasienter som var helt forferdelig såret («absolutely terribly wounded»), sa han.

Noen av de overlevende ble så invitert til Det hvite hus.

  • Aftenpostens kommentator Therese Sollien: «Et forsvar for sinte hvite menn»

– Syk, gal mann

Under møtet med politiet var presidenten hard i karakteristikken av massedrapsmannen Stephen Paddock (64), som skjøt fra hotellrommet i 32. etasje på Mandalay Bay Hotel and Casino og ned på de 21.000 menneskene som var samlet på en countryfestival i byen.

Trump møtte blant annet politifolkene som først rykket ut til massakren i Las Vegas.

– Han er en syk, gal mann, uttalte Trump.

Tidligere har han omtalt 64-åringen som «syk» og «avsindig».

Vil ikke prate om våpenkontroll

I det luksuriøse hotellrommet gjerningsmannen skjøt fra, hadde han hele 23 skytevåpen. Han hadde brukt en enkel innretning, såkalte «bump stocks», for å gjøre om de halvautomatiske riflene til automatvåpen. Minst 12 av riflene som ble funnet på hotellrommet, var utstyrt med slike kolber.

«Bump stocks» har Demokratene lenge krevd et forbud mot. Dessuten utløser massakren diskusjoner om USAs omstridte og liberale våpenlover.

Trump landet i Las Vegas ved 19-tiden onsdag kveld. Mandalay Bay, hotellet der gjerningsmannen skjøt fra, ligger like ved flyplassen i byen. Her kan man se det i bakgrunnen av presidentflyet Air Force One.

I Las Vegas ble Trump spurt om våpenkontroll.

– Vi kommer ikke til å prate om det i dag, svarte han pressen.

Mandag kveld svarte Trumps talskvinne, Sarah Sanders, at «det er en tid og sted for politisk debatt, men nå må vi stå sammen» da hun ble spurt om våpenlovene.

Les mer om

  1. Las Vegas-massakren
  2. Las Vegas
  3. Skyting
  4. Våpenlover
  5. USA
  6. Donald Trump