Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere Nord Stream-hendelsene

Sverige og Danmark vil også delta på møtet fredag kveld. Nordiske land omtaler hendelsene som sabotasje, mens russisk sikkerhetstjeneste sier at de etterforsker det som «internasjonal terrorisme».

Den franske FN-delegasjonen sier til Reuters at FNs sikkerhetsråd vil møtes fredag for å diskutere lekkasjene fra Nord Stream-ledningene i Østersjøen.

Sverige og Danmark vil også delta på møtet.

– Russland har bedt om et møte om Nord Stream-lekkasjene i Sikkerhetsrådet, og det er planlagt fredag kveld svensk tid. Vi kommer sammen med Danmark til å dele informasjon med Sikkerhetsrådets medlemmer i forkant av dette møtet. Det er viktig at det blir en faktabasert diskusjon for å bringe klarhet i hva som har skjedd, sa Sveriges utenriksminister Ann Linde onsdag.

Hverken Sverige eller Danmark er i dag medlem i sikkerhetsrådet.

Det var Russland som onsdag ettermiddag ba om et møte i rådet, skriver Reuters. Russland er ett av fem land som har fast plass i sikkerhetsrådet.

Lekkasjene kan skyldes sabotasje

Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen. I ettertid er det blitt meldt om omfattende lekkasjer fra gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Myndighetene i både Sverige, Danmark og Norge har sagt at de mener det dreier seg om en villet handling, og flere eksperter peker på Russland som den mest sannsynlige mistenkte.

Russland, på sin side, skylder på Nato og hevder det er snakk om sabotasje utført av britiske marinestyrker med base i Norge.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB sier de etterforskere lekkasjene fra Nord Stream-ledningene i Østersjøen som «internasjonal terrorisme», melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Som et resultat av handlingene er det påført store økonomiske tap, heter det i en uttalelsene fra russisk påtalemyndighet.

Ble stengt av russiske myndigheter

Danske myndigheter sier onsdag ettermiddag at halvparten av gassen som var i de to ledningene, har lekket ut. Tyske myndigheter frykter at de kan være ødelagt for alltid.

Ledningene skulle ha fraktet gass mellom Russland og Tyskland og utgjør en stor andel av kraften Europa importerer. De var begge ute av drift før lekkasjen, etter at Russland stengte gassleveransene i slutten av august. Nord Stream 2 sto ferdig høsten 2021, men ble aldri tatt i bruk.

Mangel på tilførsel av kraft til Europa har allerede ført til høye strømpriser på Kontinentet.

EU foreslår nye sanksjoner mot Russland

EU foreslår blant annet import- og eksportforbud og et oljepristak. Hensikten er å svekke russisk økonomi. Det sier EU-sjef Ursula von der Leyen på en pressekonferanse onsdag.

Hun anslår at sanksjonene vil koste Russland 7 milliarder euro i form av tapte inntekter.

Den nye sanksjonspakken EU nå vurderer, kommer etter at Russland har oppskalert krigføringen i Ukraina de siste dagene og etter Nord Stream-lekkasjene.

Flere land har pekt på Russland som skyldig for eksplosjonene. Selv avviser president Vladimir Putins talsmann beskyldningene og kaller dem «absurde».