Ekstremvær i USA og Canada i julen – 12 døde og mer enn 1,5 million er uten strøm

Vinteruværet herjer i USA og gjorde at nesten 1,5 millioner mennesker var uten strøm fredag. Dødstallene stiger.

Trafikken i Toronto måtte forholde seg til krevende forhold 23. desember.

Flere titalls millioner mennesker går inn i julen i bitende kulde i USA og Canada. Uværet er på et nivå man bare ser hvert femte eller tiende år, opplyser Canadas meteorologiske institutt.

Flere meteorologer beskriver situasjonen som «århundrets vinterstorm».

I USA er det sendt ut farevarsel i store deler av landet. Mer enn 200 millioner mennesker bor i områdene det fredag er sendt ut farevarsel for.

– Det er et av de mest utbredte vinter-farevarslene noen gang, opplyser USAs meteorologiske institutt.

Flere skal ha mistet livet i forbindelse med ekstremværet, blant annet i forbindelse med trafikkulykker.

Ifølge CNN er minst ni mennesker døde som følge av uværet, mens BBC melder at det er snakk om minst tolv.

Det ekstreme været omtales i USA som en «bomb cyclone». Begrepet brukes om stormer som styrker seg svært raskt. Den voldsomme kulden skyldes at svært kald luft trekkes ned fra de arktiske områdene.

Kulden rammer også kollektivtrafikken. Her to tog i Chicago.

Veier som skøytebaner

Enkelte steder er det så kaldt som 48 minusgrader. I tillegg er det tungt snøfall og kraftig vind. Rundt 1,5 millioner mennesker er uten strøm, stort sett sør og øst i USA.

– Dette er en enorm fare i hele delstaten, sier New Yorks guvernør Kathy Hochul.

Hun sier at veiene er som skøytebaner og ber folk la bilen stå. Flere steder er det iverksatt kjøreforbud. Det gjelder blant annet i Hamburg, New York.

– Jeg kan ikke se andre siden av gaten. Vi drar ingen steder, sier Jennifer Orlando i Hamburg.

De hardest rammede delstatene skal være Maine, New York, Pennsylvania, Virginia samt Nord- og Sør-Carolina. Her er det registrert over 100.000 strømbrudd.

Selv i sørstater som er vant til langt mildere vintere, er det nå kaldt. I El Paso, Texas rammer det migranter. Flere samler seg i kirker, skoler og andre offentlige bygg for å finne varmen.

Enkelte velger imidlertid å holde seg ute, der det er ned mot 9 minusgrader, for ikke å få migrasjonsmyndighetene på nakken.

I Chicago sier Burke Patten i Night Ministry, som hjelper hjemløse, at de deler ut overlevelsesutstyr som frakker, hatter, stillongs, tepper og soveposer.

Uværet har slått innover USA samtidig i en av årets travleste reiseperioder. Tusenvis av flyavganger er innstilt. På Denver International Airport venter hundrevis av kofferter på å bli hentet.

Problemer for reisende

Uværet skaper også problemer for dem som skal hjem til jul. Rundt 5000 flyvninger ble innstilt fredag, og ytterligere 7600 forsinket.

På flyplassen La Guardia i New York var nesten alle fly innstilt fredag.

– Vi har stanset alle flyvninger og de innstilte avgangene kommer antageligvis ikke til å kunne settes opp før etter jul, sier Ruby Freeman som jobber i sjekk-in desken på flyplassen til New York Times.

Passasjerer ser på listen over kansellerte fly på Kansas City International Airport på torsdag.

– Vi må bare holde oss positive. Sinne hjelper oss ikke, sier Wendell Davis som sitter fast i Chicago på vei hjem til Cincinnati fra Frankrike.

Også i togtrafikken er det store forsinkelser. Og på veiene er det lange køer etter trafikkulykker.

Kulden fører også til at et stort antall idrettsarrangementer avlyses. Et klipp av sportsreporteren Mark Woodley fra Iowa har gått viralt:

– Jeg har gode og dårlige nyheter. De gode nyhetene er at jeg fortsatt har følelse i ansiktet, de dårlige er at jeg egentlig skulle ønske jeg ikke hadde det, sier han på direkten.

Flere steder i USA er veiene som skøytebaner. Her har flere biler kjørt av veien og satt seg fast i snøen i Byron Center, Michigan.