Paven feirer 26 år mot alle odds

Pave Johannes Paul II har sittet 26 år som den katolske kirkens overhode. Bare Sankt Peter, og pave Pius IX på 1800-tallet, har sittet lenger.

Allerede for ti år siden tenkte mange at pave Johannes Pauls æra nærmet seg slutten. Men den skrøpelige polakken er fortsatt overhode for en milliard katolikker og kunne lørdag feire 26-årsjubileum.

Han er sterkt svekket av Parkinson, ute av stand til å gå, og har stadig oftere problemer med å snakke klart. Men pave Johannes Paul II gir seg ikke, og han er nå blant de tre pavene som har regjert lengst i løpet av kirkens nesten 2000 år lange historie. Kun Sankt Peter i det første århundret og Pius IX på 1800-tallet har sittet ved makten lenger.

Siste reise?

Forståsegpåere har gang på gang trodd at paven la ut på sin siste reise, eller holdt sin siste preken, men 84-åringen har til nå gjort alle dystre spådommer til skamme.

Flere av dem som har spådd hans snarlige død er nå i himmelen, mens Johannes Paul fortsatt styrer Guds virksomhet på Jorden. Fredag tok han nok en gang imot kardinaler og pilegrimer på besøk, og ifølge kilder i Vatikanet undertegner han papirer og utnevner biskoper.

<b>Still going strong. </b> Pave Johannes Paul holder stand etter 26 år på toppen i den katolske kirke.