Verden

Hvorfor tok Orlando-angriperen 49 uskyldige liv? Her er fire mulige motiver

  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Gjerningsmann er identifisert som Omar Mateen. Han er født i delstaten New York og har bodd hele livet i USA, mens foreldrene hans hadde innvandret fra Afghanistan.

Det store spørsmålet er nå hva som fikk 29-åringen til å begå det som er den dødeligste masseskytingen i amerikansk samtidshistorie.

– Vi vil snu hver eneste stein, og vi vil arbeide natt og dag for å forstå hva som ledet til denne forferdelige natten, sa FBI-sjef James Comey på en pressekonferanse mandag.

Amerikansk politi forsøker nå å finne ut hva som ligger bak. Forklaringen kan være en eller flere av disse fire mulig motivene:

1. Han angrep på oppdrag fra eller med tilknytning til en islamistisk terrororganisasjon

Ifølge amerikanske medier ringte Mateen til politiet
omtrent 20 minutter ut i angrepet og sverget troskap til Den islamske staten og dens leder Abu Bakr al-Baghdadi. 29-åringen skal også ha hyllet de to brødrene som sto bak bombeangrepet mot Boston maraton i 2013.

Foreløpig har det ikke blitt bekreftet at han hadde direkte
kontakt med IS-medlemmer. Men etterforskerne følger nå alle spor for å finne ut om han hadde kontakt med ekstremistgruppen, som kontrollerer store områder i Irak og Syria.

En annen mulighet er at han har latt seg inspirere av IS, men handlet på egenhånd som en såkalt «ensom ulv».

FBI-sjefen sier at mye tyder på at gjerningsmannen var inspirert av utenlandske terrorgrupper. Nyhetsbyrået Reuters skriver at han hadde uttrykt sympati med en rekke ekstremistgrupper på nettet.

– Vi er ganske sikre på at gjerningsmannen i hvert fall til en hvis grad ble radikalisert gjennom internett, sa Comey.

– Vi ser ingen indikasjoner på at dette ble planlagt utenfor USA, og vi har ingen indikasjoner på at han var del av et nettverk, fortsatte han.

I 2013 rapportere kolleger Mateen til myndighetene fordi han sa at han hadde familieforbindelser til al-Qaida og at han selv var medlem av den militante, sjiamuslimske gruppen Hizbollah. Sistnevnte er en rival av IS, mens sunnimuslimske IS brøt ut av al-Qaida og først ble kjent for alvor i 2014.

Mateen hadde selv lagt ut dette bildet i sosiale medier.

2. Han hatet homofile og gikk til angrep på grunn av det

De fleste ofrene for skytemassakren var unge, homofile menn. Nattklubben Pulse var kjent som et samlingssted for LHBT-samfunnet (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) i Orlando.

Gjerningsmannens far, Mir Seddique, har i et intervju med NBC News avvist at sønnens angrep hadde noe med religion å gjøre. I det samme intervjuet antydet han at sønnen var homofob, og at det var derfor han valgte å gå til angrep på en nattklubb for homofile.

Ifølge faren ble gjerningsmannen sint da han så to menn som kysset hverandre i Miami for et par måneder siden. Mateen skal ikke ha gitt uttrykk for sine homofobe holdninger hverken før eller senere, sier faren til nyhetsbyrået AP.

Les også

Jeg er skeiv og muslim. Masseskytingen i Orlando hadde alt med islam å gjøre. | Omar Akhtar (18)

3. Han var selv homofil og slet med egen legning

Stikk i strid med opplysningene om at Mateen var homofob, står vitneforklaringene fra stamgjester på nattklubben om at gjerningsmannen ofte kom til klubben for å danse og noen ganger la an på andre menn. Det er også kommet meldinger om at Mateen besøkte andre utesteder for homofile, og at han brukte datingapper for homofile.

Mateens far avviser at sønnen var homofil og sier at dersom han tidligere har besøkt nattklubben Pulse, så må det ha vært for å «sondere terrenget» før angrepet.

FBI har beslaglagt Mateens mobiltelefon og vil undersøke telefonens metadata og GEO-lokasjoner for å finne ut om gjerningsmannen hadde vært på nattklubben tidligere, ifølge AP.

Psykologer nyhetsbyrået har snakket med, nevner muligheten for at gjerningsmannen hadde problemer med sin seksualitet. Det kan ha medvirket til at han angrep homofile.

– Mennesker som har vanskelig for å akseptere sin seksuelle identitet, reagerer i visse tilfeller med å gjøre det stikk motsatte, hvilket vil være å bli mer maskulin og høyrøstet om sine idealer om en tradisjonell familie, sier
psykolog Michael Newcomb ved Northwestern University.

CNN har spurt Mateens ekskone, Sitora Yusufiy, om hun tror eksmannen kan ha vært homofil.

– Jeg vet ikke. Han ga aldri noen indikasjoner på det, men han hadde sterke meninger om homofili, svarte hun.

Mateens ekskone, Sitora Yusufiy.

4. Andre forklaringer

Ekskonen har også uttalt at han led avbipolar lidelse, en psykisk sykdom som «medfører perioder med ulike grader av oppstemthet og perioder med depresjon».

– Han var mentalt ustabil og syk, sa hun til pressen kort tid etter angrepet.

En av de overlevende fra nattklubben har også sagt at Mateen i 911-samtalen uttrykte at han ville at USA måtte slutte å bombe hjemlandet hans, skriver AP.

USA invaderte Afghanistan i 2001 og har siden hatt store styrker i landet, både på bakken og i luften.

Les også

Sønnen sendte meldinger til moren da han gjemte seg for gjerningsmannen i Orlando: «Jeg kommer til å dø»

Les mer om

  1. USA
  2. FBI
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Hizbollah
  5. Afghanistan