Verden

Groteske detaljer om van Gogh-drap

Nye groteske detaljer om drapet på filmskaperen Theo van Gogh er kommet frem i Nederland.

  • Forf>
  • <forf>halvor Tjønn <

Mohammed Bouyeri, mannen som er anklaget for å ha drept filmskaperen Theo van Gogh på åpen gate i fjor høst, skjøt syv skudd mot sitt offer fra kloss hold. Deretter skar han halsen over på ham. Kniven Bouyeri benyttet, gikk helt inn til halsvirvlene. Drapsmannen utførte disse handlingene til tross for at Theo van Gogh ba for sitt liv.

Møtte ikke.

Disse groteske detaljene er kommet frem etter at saken mot den antatte gjerningsmannen for første gang kom opp denne uken. Selv valgte tiltalte ikke å være til stede under det forberedende rettsmøtet. Det ser heller ikke ut til at han har forklart seg for politiet i de snart tre månedene som er gått siden drapet. En dommer bestemte denne uken at 26 år gamle Bouyeri skal gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse. — Det ekstraordinære ved denne saken er den kjølige handlemåte tiltalte viste under drapshandlingen, uttalte statsadvokat Frits van Straelen i retten, i følge telegrambyrået AP. - Flere vitner har beskrevet hvordan han rolig satte seg på kne ved siden av van Goghs døde kropp og ladet pistolen, fortalte statsadvokaten. Under rettsmøtet kom det også frem at en forbipasserende hadde ropt til Bouyeri: - Du kan ikke gjøre dette! Bouyeri hadde da svart: - Jo da, det kan jeg. nå vet du hva som venter dere!Etter dette hadde Bouyeri gått sin vei. Da han like etterpå hadde fått øye på en politibil, åpnet han ild også mot den.

Flere saker.

Senere i år planlegger nederlandske myndigheter å stille 12 menn for retten anklaget for terrorisme. I en telefonsamtale som ble avlyttet av politiet skal en av de 12 etter mordet på van Gogh ha uttalt: - Vi har slaktet et lam på islamsk vis. Fra nå av vil dette bli straffen for alle i dette landet som utfordrer og fornærmer Allah og hans budbringere.I en meningsmåling som er offentliggjort denne uken i avisen De Volkskrant går det frem at bare 19 prosent av befolkningen i Nederland ikke ser på muslimer som en trussel. Til tross for at det bor omkring en million muslimer i Nederland, svarte 67 prosent av de spurte at de ikke hadde noen kontakt med muslimer.

Les også

  1. Terroristjakt i Nederland

  2. Brev avslører dødskultus

  3. Kontroversiell filmregissør drept

  4. Nederland i sorg etter at kjent filmskaper ble skutt ned på åpen gate i går

  5. Åtte arrestert etter drapet på van Gogh

&lt;b&gt;Theo&lt;/b&gt; van Gogh.