Ber avgått statsminister danne ny regjering
Libanons avgåtte syrisk-vennlige statsminister Omar Karami vil danne en nasjonal samlingsregjering. Ellers går landet mot ødeleggelse, truer han.
I en direktesendt fjernsynstale sa Karami at han aksepterte oppdraget fra president Emile Lahoud, som han hevdet er eneste vei ut av landets krise.
Karami ble bedt om å danne en nasjonal samlingsregjering 10 dager etter at han gikk av som følge av en storm av protester mot det syriske nærværet i Libanon. Striden om Syrias nærvær i Libanon har splittet de 3,5 millioner libaneserne, og torsdag formiddag var det fortsatt ikke klart om opposisjonen vil være representert i regjeringen.
Krever granskning
Opposisjonen har krevd at de syriske styrkene og den syriske etterretningstjenesten skal trekke seg ut av landet og at det blir satt i verk en internasjonal gransking for å finne ut hvem som likviderte tidligere statsminister Rafiq Hariri for en måned siden. Karami oppfordrer alle partier om å delta i en nasjonal samlingsregjering for å løse krisen som har oppstått etter drapet på tidligere statsminister Rafiq Hariri. — Den eneste måten å møte alle nasjonens vanskeligheter på er å danne en nasjonal enhetsregjering. Hvis nøling blir svaret på denne invitasjonen, betyr det at vi er på vei mot ødeleggelse, sa Karami i en tydelig henvendelse til sine kritikere.
Oppdraget var ventet, men oppgaven blir vanskelig. Karami gikk av i forrige uke etter voldsomme protester mot hans styre etter drapet på tidligere statsminister Rafik al-Hariri 14. februar.
Libanon var gjennom en lang og blodig borgerkrig fra 1975 til 1990, og mange av problemene som utløste krigen, er fortsatt ikke løst. Landet har en kristen og en libanesisk befolkning, som trekkes mellom den arabiske og den vestlige verden.
Innblanding
De to nabolandene Syria og Israel har begge invadert Libanon, og mange libanesere betrakter utenlandsk innblanding som den største trusselen mot stabile politiske forhold. Syriske soldater har stått i Libanon siden 1976, mens den israelske invasjonshæren som rykket inn i Beirut i 1982, trakk seg tilbake over grensen i år 2000.