Verden

Kina slår til mot det frie ord

Ledende akademikere i Kina er i harnisk over myndighetenes siste tiltak for å hindre ytringsfriheten i landet. - De har tatt fra oss fundamentale rettigheter, raser de i et brev til egen regjering.

  • Forf>

I brevet til president Hu Jintao og resten av regjeringen hevder 13 anerkjente akademikere at Kina går i feil retning i forhold til ytringsfriheten. Brevet ble sendt i helgen, etter at to redaktører ble sparket for å ha publisert en artikkel som satte spørsmålstegn ved myndighetenes versjon av historiske hendelser.Ukebladet Bingdian ble stengt i en kort periode etter at artikkelen sto på trykk. Da det ble gjenåpnet på fredag, var det uten bladets to fremste redaktører.— Stengingen var ulovlig og irrasjonell, skriver de 13 i brevet, og argumenterer med at et samfunn som Kina er nødt til å la folk få uttrykke seg fritt for at myndighetene skal kunne se hva som må rettes opp i samfunnet. - Sosial orden blir ikke skapt gjennom forbud, skriver de 13 videre.De er ikke alene om å reagere på myndighetenes opptrapping av sensureringen av landets medier. I slutten av desember gikk rundt hundre journalister og redaktører ved tabloidavisen Beijing News til streik etter at en populær redaktør ble sparket.

Google-sensur.

Men det er ikke de statskontrollerte avisene som volder den største hodepinen for kontrollhungrige kinesiske myndigheter. Internett, med sine 110 millioner brukere i landet, er en langt større utfordring.Nylig godtok Google å sensurere den nyopprettede kinesiske utgaven av selskapets søkemotor, slik at politisk følsomme temaer som Tibet, Tiananmen-massakren, Taiwan-spørsmålet, demokrati og Falun Gong ikke kommer frem på listen over søkeresultater. Søker man på bilder av Tiananmen (Den himmelske freds plass) på google.cn, får man opp bilder av selve plassen, gjerne med poserende turister. Et tilsvarende søk på google.com vil frembringe bilder fra juni 1989, da plassen var fylt av soldater og tanks.Microsoft sensurerer også sine resultater, mens Yahoo skal ha gitt kinesiske myndigheter utskrifter fra sine servere, noe som har ført til at minst to personer er blitt sendt i fengsel for å ha skrevet om "følsomme" temaer.- Jeg forstår ikke hvordan ledelsen i disse selskapene kan sove om natten, utbrøt den amerikanske senatoren Tom Lantos da han grillet representanter for Google, Microsoft, Cisco og Yahoo i en høring i forrige uke.

"Dobbelmoral".

I et forsvar for egen politikk hevdet myndighetene nylig at deres kontroll av Internett er i samsvar med resten av verden.- Det smaker av dobbelmoral når Kina blir kritisert for å fjerne skadelige meldinger når amerikanske nettsider gjør det samme, sier Liu Zhengrong, nestleder i Kinas internettbyrå, til statsorganet China Daily.Han peker på at moderatorene ved nettsiden til New York Times forbeholder seg retten til å fjerne upassende innlegg fra et diskusjonsforum, og at det Kina gjør er nøyaktig det samme.

Tibetanere i eksil i Dharmsala i India protesterte i forrige uke mot at Google i Kina lanserte sin sensurerte versjon av søkemaskinen, for å imøtekomme Beijing-regjeringens restriksjoner på ytringsfriheten. Foto: ASHWINI BHATIA/AP/SCANPIX

Googles kinesiske nettleser gir begrenset tilgang til stoff om Kina. Foto: REUTERS/SCANPIX