Her er noen av Trumps mest oppsiktsvekkende uttalelser

«Tapere», «feit gris», «voldtektsforbrytere» og «motbydelig». Det er bare noen få eksempler på Donald Trumps karakteristikker av andre.

I går kveld sa Donald Trump i en uttalelse at den amerikanske Kongressen bør innføre innreisenekt for muslimser til USA, frem til andre tiltak blir klare.

Uttalelsen har skapt kraftige reaksjoner:

Les også

Trump vil nekte alle muslimer innreise

Uttalelsen skjer på uker etter at Trump ble anklaget for å gjøre narr av en handikappet journalist.

Les også:

Les også

Nå krever Donald Trump en unnskyldning

Kraftsalvene fra Donald Trump har kommet på rekke og rad de siste månedene. Her er en oversikt, publisert i Aftenposten i august:

«The Donald» har fått enorm oppmerksomhet etter at han kunngjorde at han vil forsøke å bli republikanernes presidentkandidat i 2016. Mye av det er på grunn av oppsiktsvekkende og kontroversielle uttalelser.

Da han kunngjorde sitt kandidatur 16. juni, var det mer enn nok å henge fingrene i for pressen i etterkant. Mest bråk ble det om hans uttalelser om innvandrere fra Mexico:

Donald Trump er kjent for sine kontroversielle uttalelser. I valgkampen har han så langt fremhevet at han er en tøff forhandler og allerede så rik at han er ubestikkelig. – Jeg vil bli den beste jobbskapende presidenten Gud noen gang har skapt, sa han ubeskjedent da han kunngjorde sitt kandidatur.

— Når Mexico sender folk, sender de ikke sine beste. De sender folk som har mange problemer, og de tar med seg de problemene. De tar med seg narkotika. De bringer med seg kriminalitet. De er voldtektsforbrytere. Og noen - antar jeg - er bra folk, sa Trump.

Vil bygge mur

Svaret på innvandringsproblemet hadde han også:

- Jeg vil ­bygge en stor mur - og tro meg, ingen bygger murer bedre enn meg - og jeg vil bygge den veldig billig. Jeg vil bygge en stor, stor mur på vår sørlige ­grense, og jeg vil tvinge ­Mexico til å betale for den muren. Merk dere mine ord.

Les også:

Les også

Rekk opp hånden hvis du ler av Donald Trump

Uttalelsene førte til at flere av Trumps samarbeidspartnere i forretningslivet tok avstand fra ham. Det gikk ut over Miss USA -kåringen, som Trump eier. Blant andre brøt TV-kanalen NBC samarbeidet med skjønnhetskonkurransen.

— McCain ingen krigshelt

Omtrent en måned senere var det den republikanske senatoren, partiveteranen og tidligere presidentkandidaten John McCain som ble angrepet. McCain er tidligere kampflypilot og satt over fem å som krigsfange under Vietnamkrigen. Der ble han utsatt for så hard tortur at han den dag i dag ikke klarer å løfte armene over skuldrene.

Senator John McCain var republikanernes presidentkandidat i 2008.

— Han er ikke en krigshelt. McCain er en krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker folk som ikke blir tatt til fange, sa Trump.

Mange trodde Trump da hadde gått for langt, men meningsmålingene viste at oppslutningen hans fortsatte å stige.

Trump kalte også McCain en taper, en karakteristikk som ifølge Washington Post er hans favorittfornærmelse.

Angrep Fox-anker

Under den første debatten forrige uke handlet det meste om eiendomsmogulen. Han fikk flere tøffe spørsmål. Blant annet konfronterte debattleder Megyn Kelly ham med nedsettende kommentarer han hadde kommet med om kvinners utseende.

— Bare om Rosie O’Donnell, svarte Trump, til latter fra salen.

Megyn Kelly er til daglig ett av den konservative nyhetskanalen Fox News' mest profilerte ankere.

Men det var kommentaren han kom med dagen etter som virkelig skapte debatt. Trumpinsinuerte at han ble stilt de vanskelige spørsmålene fordi Kelly hadde mensen. — Hun stilte meg alle mulig slags ­latterlige spørsmål. Du kunne se det kom blod ut av øynene hennes. Blod kom ut av hennes ‘wherever’, sa han.

Senere har Trump nektet for at det var det han siktet til.

- Stor, feit gris

Rosie O’Donnell er en amerikansk skuespiller og komiker som blant annet er kjent fra talkshowet The View .

- Hvis jeg drev The View ville jeg gitt Rosie sparken. Jeg mener, jeg vil sett rett inn i det feite, stygge trynet hennes og sagt «Rosie, du har sparken», har Trump sagt om henne.

Rosie O'Donnell er komiker, skuespiller og har kjempet for homifiles rettigheter.

I 2006 kalte han henne en «stor, feit gris», skriver PolitiFact.

Nedsettende om kvinners utseende

Som uttalelsene om O’Donnell viser var ikke Trump fremmed for kontroversielle uttalelser før han kunngjorde sitt kandidatur. Og når han sa til Megyn Kelly at det bare var komikeren han har uttalt seg nedsettende om, hadde han kanskje glemt denne tweeten:

Ariana Huffington er bloggdronningen som grunnla nettsiden Huffington Post. Hennes ektemann forlot henne og ble aktivist for homofile og lesbiskes rettigheter.

Tidligere har han også kalt sangeren Bette Midler for «motbydelig», «grotesk» og «stygg» i en rekke tweets i 2012.

«Birther in Chief»

Samme år fikk Trump mye oppmerksomhet fordi han påsto at en «ekstremt troverdig kilde» hadde fortalt ham at Obamas fødselsattest var falsk:

Fødselsattesten viste at presidenten var født på Hawaii og at han defor oppfylte kravet om at man bare kan velges som president, hvis man er en «natural born Citizen».

Men Trump hadde ikke tillit til at attesten var ekte. Defor sendte han privatetterforskere til øygruppen for å undersøke. De kom tomhendt tilbake.

Lar du deg fascinere av sirkuset som omgir amerikansk politikk? Da bør de se på denne saken om presidentdebatter: