Verden

«Du kommer til å skape borgerkrig». Finalistene gikk i strupen på hverandre fire dager før skjebnevalget.

PARIS (Aftenposten): Temperaturen var tidvis svært høy i den siste TV-duellen. Ytre høyres Marine Le Pen beskyldte motstanderen for å være en EU-ekstremist.

Emmanuel Macron og Marine Le Pen møttes til den siste TV-debatten før valget på søndag.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Debatten var en av Marine Le Pens siste sjanser til å komme på offensiven og ta igjen forspranget til sentrumskandidaten Emmanuel Macron.

Le Pen gikk rett i strupen på motstanderen og beskrev ham som kandidaten for «uhemmet globalisering» som aldri har sluttet å tenke og handle som en «kald bankmann».

– Jeg er folkets kandidat, sa Le Pen.

Macron på sin side minnet velgerne om partiets ekstreme fortid. Han advarte om at en president Le Pen er det terroristene ønsker seg mest av alt.

– Du kommer til å skape borgerkrig, og det er akkurat det terroristene vil. Du går i fellen deres, sa han.

 • Hennes velgere er helt oppslukt av innvandring, hans bryr seg knapt. Syv punkter viser hvordan Le Pen og Macron har helt ulike verdenssyn.

Anklager om løgn

Videre beskyldte han Le Pen for kun å komme med angrep fordi hun selv «ikke har noen plan».

En rekke ganger anklaget han Le Pen for å komme med usannheter.

– Jeg lyver ikke til folket. Det gjør du.

Debatten varte i hele to timer og 33 minutter og var til tider svært opphetet og kaotisk. I perioder ropte kandidatene i munnen på hverandre.

Moderatorene slet med å holde orden på debatten. Det belgiske satirenettstedet Nordpresse valgte å etterlyse dem på Twitter.

«Kidnappingsvarsel: De to journalistene fra debatten har vært borte i nesten to timer».

Partagez pour les retrouver svp #2017LeDébat https://t.co/Rzmc37E5th https://t.co/wkPnBAa3CL

Ekstremist-beskyldninger begge veier

Le Pen og Macron var innom temaer som økonomi, terrorisme, utdanning og Europa.

I diskusjonen om EU var det Le Pens tur til å kalle Macron for en ekstremist. Hun beskyldte ham for å ville underkaste seg Brussel og dem som ønsker seg et føderalt Europa.

Mens Le Pen vil ut av euroen og Schengen, vil Macron fordype samarbeidet, blant annet ved å innføre et felles budsjett i eurosonen og ved å opprette en egen finansministerpost for landene.

Macron presset på sin side Le Pen hardt på planen hennes for å avvikle euroen og innføre franc som en parallell valuta.

Måling: Macron vant debatten

På samtlige meningsmålinger som er blitt gjennomført de siste ukene leder Macron med mellom 18 og 22 prosentpoeng på Le Pen. Den største trusselen mot seieren nå er dermed at velgerne tar seieren på forskudd og ikke møter opp på valgdagen.

Ifølge en måling fra Elabe mener 63 prosent at Macron var den mest overbevisende i debatten, mens 34 prosent foretrakk Le Pen.

Politicos journalist og kommentator Pierre Briançon mener det var en «fryktelig kveld» for Le Pen, men at den neppe kommer til å endre mye på målingene.

Les mer om

 1. Presidentvalget i Frankrike
 2. Eurosonen
 3. EU
 4. Emmanuel Macron
 5. Marine Le Pen