Verden

Russiske og ukrainske soldater i kamp ved grensen til Krim

For første gang innrømmer Russland at russiske soldater er drept i direkte kamp med ukrainske styrker. Ukraina setter sine styrker i krigsberedskap.

Krigen i østlige Ukraina har i løpet av to år kostet omlag 10.000 mennesker livet. Nå meldes det også om kamper langs grensen til Krim, som ble annektert av Russland i mars 2014.
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Kampene fant sted natt til 8. august og om morgenen 8. august.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB skrev i en pressemelding onsdag at en FSB-ansatt og en russisk soldat ble drept i kampene.

Ukrainske myndigheter fremstiller kampene som om Russland har bygget opp styrker ved grensen og gjør seg klar til et angrep.

FSB hevder russiske styrker har avverget flere «terrorangrep» fra ukrainske styrker mot Krim.

Uansett hvilken versjon som er rett, er dette første gang at det fra russisk hold innrømmes åpent at en russisk soldat er drept i direkte skuddveksling med ukrainske styrker.

Krigen i Ukraina kan blusse opp igjen

Skuddvekslingen på Krim ved den lille byen Armjansk 7. og 8. august viser at krigen i Ukraina kan blusse opp igjen, noe internasjonale observatører har advart om tidligere i sommer.

Kampene har de siste to årene vært begrenset til grensen mellom partene i Luhansk og Donetsk.

Krim ble okkupert av russerne etter den ukrainske revolusjonen, og Russlands president Vladimir Putin erklærte i mars 2014 at de hadde annektert Krim. En anneksjon som aldri har blitt anerkjent av omverdenen.

Ukraina beordrer høyeste beredskap

At russiske og ukrainske soldater nå har vært i direkte kamper ved Krim-grensen, innebærer en alvorlig opptrapping.

Russlands president Vladimir Putin ledet torsdag et møte i russernes sikkerhetsråd for å diskutere «ytterligere tiltak» for å sørge for sikkerheten på Krim, melder AP.

Ukrainas president Petro Porosjenko ga torsdag ordre om at alle ukrainske styrker ved Krim og ved fronten i det østlige Ukraina skal være i krigsberedskap, melder AP.

Talsmannen for Ukrainas generalstab forsikret overfor Reuters torsdag at de har tilstrekkelig med slagkraft til å forsvare seg og til å overvåke situasjonen på Krim.

  • Har vestlige politikere vært naive? Det har gått en stri strøm av politikere østover: Nå er det kø av vestlige politikere på vei til Russland.
Dette bildet fra den 13. juli viser ifølge de ukrainske sikkerhetstjenestene to tilfangetatte våpensmuglere og beslaglagte våpen og ammunisjon.

Slik fremstiller russiske myndigheter kampene

– Russiske spesialstyrker med støtte fra andre forsvars- og sikkerhetsstrukturer avverget et gjennombruddsforsøk til Krim fra ukrainsk territorium av grupper av sabotører og terrorister, skrev den russiske sikkerhetstjenesten FSB på sin nettside.

Tidlig 8. august gjorde spesialstyrker fra det ukrainske forsvarsdepartementet to forsøk på å bryte gjennom ved hjelp av grupper av sabotører og terrorister, hevder FSB.

– Angrepene ble støttet av et kraftig angrep fra nabolandet og militære kjøretøy fra Ukrainas militære styrker. En FSB-ansatt og en russisk soldat ble drept i sammenstøtene, melder russerne ifølge Reuters.

Russisk avis: Angriperne ville skade turismen på Krim

7 personer skal være tatt til fange av russerne, og ifølge FSB var flere av dem russiske statsborgere.

FSB hevder ukrainske sikkerhetsmyndigheter vil destabilisere situasjonen foran det russiske parlamentsvalget.

Torsdag melder den russiske avisen Kommersant at gruppen med arresterte menn har tilstått og erkjent at de gjennomførte angrepet for å skade turismen på Krim. Avisens kilder opplyser at to av de syv sabotørene ble drept, mens fem er blitt arrestert. De fleste av dem er bosatt på Krim og flere av dem har russiske pass.

Folk i byen Sevastopol på Krim kunne på store skjermer som er satt opp i byen i april i år se president Vladimir Putin svare på spørsmål fra innringere.

Ukraina: – Russiske fantasier

Ukrainias president Petro Porosjenko avfeier de russiske påstandene som fantasi, og anklager Putin for å forberede et nytt angrep.

Ukrainske medier peker på at russerne flyttet betydelige styrker til grenseområdet før kampene, og stengte ned flere grenseoverganger.

En talsmann for ukrainas grensevakt sa torsdag at russerne har flyttet nye og bedre utrustede styrker til grenseområdet.

I tillegg blir det hevdet fra ukrainsk side at en av mennene som russerne har tatt til fange - en tidligere ukrainsk soldat - forsvant sporløst fra sitt feriested i Ukraina sist helg.

Det pekes også på at en av de russiske offiserene som ble drept, allerede er begravet i Krim.

– Vi har ikke sett noe som underbygger russernes påstand om en ukrainsk inntrengning på Krim, sier Geoffrey Pyatt, USAs ambassadør i Ukraina, ifølge Reuters. Han la til på Twitter at russerne tidligere har «kommet med falske anklager mot Ukraina for å dekke over egne ulovligheter».

Et medlem av de væpnede styrkene til den selverklærte Folkerepublikken Donetsk lader en artillerienhet under en skyteøvelse i Donetsk i februar i år.

Andre forklaringer?

Selv om flere vestlige medier mener at dette er et tegn på at russerne planlegger et større angrep, er det mange andre mulige forklaringer på det som nå skjer på Krim:

1. En forklaring kan være at partene prøver å påvirke samtalene knyttet til Minsk. Tidligere i Ukraina-krigen har det et klart mønster at partene trapper om angrepene når det nærmer seg tid for forhandlinger og møter.

2. Hendelsen kan også henge sammen med det kommende valget i Russland om en måned.

Kamper og terrorfrykt kan føre oppmerksomheten til russiske velgere vekk fra de største problemet i Russland nå, nemlig den økonomiske krisen.

Russere har nesten fått halvert sin kjøpekraft på to år som følge av høyere priser og lavere lønninger.

Det ukrainske parlamentsmedlemmet Nadia Savtsjenko, som tidligere har blitt holdt som fange av russerne, holder en tale i Kiev. Bak henne ses et bilde av en annen ukrainsk krigsfange.

Les mer om

  1. Russland
  2. Ukraina