Verden

Britisk eks-visestatsminister anklager «virkelighetens Frank Underwood» for å stå bak sjokkforside

The Suns forsidetittel «Dronningen støtter Brexit» er tidligere justisminister Michael Goves verk, mener eks-visestatsminister Nick Clegg.

Michael Gove tok innersvingen på Boris Johnson, men kom seg ikke nærmere statsministerposten enn det.
  • Hans Mortensønn Jordheim

Det var i mars at Englands største tabloidavis, The Sun, sjokkerte sine lesere ved å påstå at dronning Elizabeth var for utmelding av EU. Forsidetittelen ble umiddelbart benektet av Slottet – dronningen skal være, og er politisk nøytral.

I en ny BBC-dokumentar ved navn Brexit: The Battle for Britain, hevder Nick Clegg, landets visestatsminister frem til 2015, at tidligere justisminister Michael Gove er mannen bak den kontroversielle forsiden. Dokumentaren sendes for første gang mandag.

  • – Gove får House of Cards til å ligne Teletubbies.

«Machiavellianske» Gove

Gove er nok mest kjent som mannen som dolket Brexit-general Boris Johnson i ryggen. På en pressekonferanse i juli, da alle ventet at Gove skulle støtte Johnsons statsministerkandidatur, kunngjorde han i stedet at han selv ville stille. Etter å ha mistet det Boris Johnson trodde var en av sine nærmeste støttespillere, valgte han å trekke seg fra statsminister-kampen.

På Twitter lot ikke reaksjonene vente på seg. Michael Gove ble karakterisert som «machiavelliansk» og «virkelighetens Frank Underwood», den manipulative og tidvis tyranniske hovedpersonen i TV-serien House of Cards.

Skulle det stemme at Gove også har lekket, eller til og med diktet opp historien som er bakgrunnen til The Sun-forsiden, vil det stempelet neppe forsvinne med det første.

– Svært respektløst av Gove

The Sun skriver i artikkelen at dronningen i 2011, i et møte med daværende visestatsminister Nick Clegg, skal ha sagt at hun synes EU beveger seg i feil retning og at hun ikke forstår Europa.

På Twitter var Clegg raskt ute og skrev at «jeg kan ikke huske at dette skjedde, og det er ikke den type ting jeg ville glemt».

Liberaldemokrat Nick Clegg var visestatsminister fra 2010 til 2015.

I BBC-dokumentaren er han enda tydeligere:

– Tanken om at dronningen, av alle mennesker, ville bry seg med å legge ut for en visestatsminister om sitt syn på utviklingen i Europa er bare helt absurd og ikke sann. Jeg synes det Michael Gove gjorde var svært, svært respektløst, sier han til BBC.

Misvisende overskrift

Gove selv har tidligere benektet å stå bak avisartikkelen og har sagt at han ikke vet hvor The Sun fikk all sin informasjon fra.

Storbritannias presseetiske organ, IPSO, har konkludert med at The Sun ikke hadde grunnlag for forsidetittelen. Én av grunnene til det er at den angivelige samtalen skal ha funnet sted i 2011, lenge før Brexit-debatten.

The Sun, som eies av mediemogulen Rupert Murdoch, vil ikke gå tilbake på saken.

– The Sun står ved historien, som kommer fra en veldig troverdig kilde, sier en talsperson.

Les mer om

  1. Brexit
  2. BBC
  3. Storbritannia