Astronomer har oppdaget flere planeter som ligner på Jordkloden
Onsdag kveld opplyser Nasa at de har funnet syv nye planeter med gode muligheter for flytende vann.
Den amerikanske romfartsorganisasjonen opplyste onsdag kveld på en pressekonferanse i sitt hovedkvarter i Washington at de har funnet syv nye planeter på størrelse med Jorden.
Tre av planetene befinner seg i den beboelige sonen. I teorien kan det finnes flytende vann på alle de syv planetene, dersom forholdene i atmosfæren tillater det, men sjansen er størst på de tre planetene i den beboelige sonen.
– Denne oppdagelsen kan være et betydningsfullt steg mot å finne beboelige miljøer, steder som det er mulig å leve. Å finne så mange planeter som dette for første gang er et viktig steg mot å svare på om vi er alene i universet, sier Thomas Zurbushen i Science Mission Directorate i Washington.
Oppdagelsen er historisk på den måten at det aldri er funnet så mange planeter i den beboelige sonen rundt en og samme stjerne før.
– Det kan finnes flytende vann
– Det er veldig spesielt at det er funnet så mange planeter. Mange er i samme størrelse som jorden. Og i den beboelige sonen kan det finnes flytende vann, sier forsker Sven Wedemeyer ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.
– Kan det finnes muligheter for liv på disse planetene?
– Det er store forskjeller fra Jorden, fordi planetene kretser rundt en stjerne som er mye kaldere enn solen og som også avgir svakere lys. Slike stjerner er ganske aktive og kan ha en masse utbrudd som kan treffe planetene. Det er også stor sjanse for at de viser den samme siden til stjernen, slik at den ene siden dermed får mye lys og varme, mens den andre siden får skygge. Det er ikke kjent hva det kan bety for muligheten for liv. Men kanskje i en sone i mellom kan det være slik at det kan være muligheter for liv, men det blir jo veldig spekulativt, sier Wedemeyer.
Han er ikke overrasket over at Nasa kom med en slik nyhet, fordi det de siste årene har vært mange lignende nyheter ved funn av nye og ukjente planeter og solsystemer.
– Fortsatt er det mange og spennende spørsmål om hva som finnes der ute, sier Wedemeyer.
Planetene ligger 40 lysår unna Jorden
Det er et av Nasas teleskoper som har gjort det mulig å oppdage det første solsystemet med syv planeter som kretser rundt en og samme stjerne.
Solsystemet er 40 lysår fra jordkloden, noe som ifølge Nasa er relativt nærme.
Planeter som befinner seg utenfor vårt eget solsystem kalles egentlig for eksoplaneter. Så langt har vi funnet over 3000 eksoplaneter, men få av disse har overflater som egner seg for liv.
Det nyoppdagede planetsystemet har fått navnet Trappist-1. Basert på massen til planetene er det sannsynlig at alle de syv planetene er steinplaneter, noe som gjør det mer sannsynlig at det kan finnes liv på planetene.
Planetene ligger nærme stjernen
I motsetning til solen er Trappist-1-stjernen klassifisert som el «ultrakald dvergstjerne». Den er så kald at flytende vann kan eksistere på planeter som befinner seg veldig nærme stjernen.
Alle de syv planetene er nærmere stjernen sammenlignet med hvor langt Merkur er fra solen i vårt solsystem.
Planetene er også veldig nærmer hverandre. Dersom en person sto på en av planetene kunne vedkommende se opp og kanskje se geologiske formasjoner på naboplaneten, som ved noen tilfeller vil se større ut en månen gjør sett fra jorden.
Forsker for å se etter vann og oksygen
At stjernen er så liten og kald gjør at det er lettere for astronautene å studere overflaten til planetene som er i nærheten gjennom teleskoper.
Det viktigste fremover blir å forske på planetenes atmosfære og for å se om de kan finne sport etter vann eller oksygen.
Det er romteleskopet Hubble 1 som skal observere planetsystemet fremover. Det er det infrarøde teleskopet Spitzer som så langt er blitt brukt til å studere planetsystemet. Høsten 2016 observerte det planetene i 500 timer.
Aftenposten kommer tilbake med mer.