Lavrov til Brende: - Folk forstår at de trenger å komme til fornuft

ARKHANGELSK (Aftenposten): Innbyggerne i den fattige, nedslitte byen skjønte at noe stort var på gang da arbeiderne begynte å legge parkett i veiene.

Slik så det ut da utenriksminister Sergej Lavrov og Norges Børge Brende møttes i Arkhangelsk onsdag kveld - i de første politiske samtalene i Russland på over tre år.
  • Per Anders Johansen
Aftenpostens korrespondent Per Anders Johansen og fotograf Dan Petter Neegaard i Arkhangelsk

– Nå er det i det minste tegn på at folk begynner å forstå at de trenger å komme til fornuft, sa utenriksminister Sergej Lavrov med et lite smil.

Dette var noen av de første ordene mellom en norsk og russisk utenriksminister på tre år og to måneder.

Onsdag møttes utenriksminister Børge Brende og utenriksminister Lavrov til sine første bilaterale samtaler i Russland siden annekteringen av Krim i mars 2014.

– Jeg synes dette er et godt tidspunkt. Nå ble jeg invitert, sier Brende.

Russiske sikkerhetsvakter sjekker papirene til Norges utenriksminister Børge Brende i Arkhangelsk onsdag morgen. For første gang på tre år besøker Brende Russland.

– Vi har noen ønsker fremover om ytterligere å styrke samarbeidet i Arktis og nord. Så får vi se hvilken reaksjon som kommer, sier Brende.

– Han burde kommet lenge før, sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger.

– Har du en russisk nabo må du ha kontinuerlig dialog. Du kan ikke slutte med det.

Russerne tar ikke sjansen på at utenriksminister Børge Brende og de andre gjestene skal få snø på beina når de skal diskutere Arktis i Arkhangelsk.

Legger parketten ut

Mellom skitten sørpe, snø og hullete asfalt strekker en nylagte treparkett i fiskebein-mønster seg ned til havnen i Arkhangelsk.

Fasadene skal skinne når president Vladimir Putin, store deler av Russlands maktelite, presidentene fra Finland og Island, fem utenriksministrene inkludert Norges Børge Brende og Kinas visestatsminister kommer på besøk.

Russerne står på hodet når Putin er vert for nok et internasjonalt forum – «Arktis – territorium for dialog».

– Ikke engang da Khrusjtsjov var på besøk, fant de på noe så fint som å legge parkett i veien, sier en forundret Arkhangelsk-pensjonist. Khrusjtsjov var generalsekretær i Sovjetunionen.

Utenriksminister Børge Brende møter neonets-folk, som har satt opp sitt telt foran Universitetet i Arkhangelsk hvor Putin inviterer til Arktisk forum.

Telte på knappene

Brende telte lenge på knappene.

– Det har vært en krevende tid etter det som skjedde i Ukraina og annekteringen av Krim, sier Brende. Onsdag kveld

Utenriksministeren understreker overfor russerne at sanksjonene mot Russland er en del av en bred internasjonal reaksjon.

– Det har ikke vært et bilateralt spørsmål mellom Norge og Russland.

Lavrov la ikke skjul på at han så møtet som et tegn på at vestlige politikere «tar til fornuft».

Temaet for samtalene i Arkhangelsk mellom Brende og Lavrov var grensespørsmål, redningsarbeid i Barentshavet, fisk, atomsikkerhet og den nye avtalen om varsling av atomulykker.

– Vi har hatt våre utfordringer, men vi har hele tiden hatt en konstruktiv dialog, sa Brende til Lavrov.

En mor og en datter spaserer bortover den nye parkettveien i Arkhangelsk anlagt i forbindelse med at byen får storbesøk av Vladimir Putin og flere utenriksminister – deriblant Norges Børge Brende.
Utenriksminister Børge Brende vil ha mer samarbeid med Russland om økonomi og atomsikkerhet. Dette er to av spørsmålene han onsdag skal diskuterer med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Slik er reisemønsteret til Brende

I både norsk næringsliv og embetsverk er det flere som har etterlyst at Norge har en bedre dialog med russerne enn det som har vært tilfelle siden Russlands annektering av Krim.

En oversikt Aftenposten har laget på grunnlag av Brendes reisekalender, viser at det ikke har stått på utenriksministerens reisevilje.

Siden Sotsji-OL i 2014 hadde Brende over 170 reiser verden rundt før han onsdag møter utenriksminister Sergej Lavrov.

Det gjør han til en av de desidert mest reisende utenriksministrene Norge har hatt, selv om Norges store nabo ikke er blitt prioritert som reisemål.

– Nå er et godt tidspunkt

Utenriksminister Børge Brende avviser kritikken om at Regjeringens restriktive politiske Russlands-linje har slått feil.

– Jeg synes dette er et godt tidspunkt. Nå ble jeg invitert, sier Brende.

– Skal man ha et møte, så må man jo også ha substans og en dagsorden å diskutere. Mange utenriksministre har ventet noe med et besøk.

– På hvilken måte vil du ha mer samarbeid med Russland?

Jeg synes det er viktig at man ikke trapper opp ordbruken unødvendig i en del sammenhenger. VI må snakke gjennom det, sier Brende.

– Du tenker på uttalelsene til den ambassadøren?

– Ja. Det er noen løpende ting vi må håndtere, men jeg er ikke så bekymret for det.

I februar og mars fikk Norge knallhard kritikk av den russiske ambassadøren i Oslo, som har refset Norges deltagelse i NATOs rakettskjold og flere andre NATO-tiltak.

Utenriksminister Børge Brende møter nenetsere i Arkhangelsk. Nenetserne er en av flere urfolkgrupper i de russiske delene av Arktis.

Atomfaren i nord

Et av områdene hvor Brende nå vil forsterke samarbeidet med Russland, er den videre opprydningen av atomavfall i Norge.

Til sommeren er det 20 års markering for opprydningen av atomavfall i Andrejevbukta.

Nå skal de første innkapslede brenselsstavene fraktes ut. Fortsatt gjenstår store utfordringer.

– Et viktig spørsmål er hvordan vi skal videreføre atom- og miljøsamarbeidet, sier Brende.

– Det er også viktig at vi nå tar opp samarbeidet i den økonomiske kommisjonen. På de områdene som ikke er omfattet av de restriktive tiltakene, kan vi fortsatt ha samarbeid.

Utenriksminister Sergej Lavrov tar imot Norges Børge Brende i Arkhangelsk. Det er de første bilaterale politiske samtalene mellom Norge og Russland på russisk jord siden annekteringen av Krim i mars 2014.

Næringsminister Monica Mæland reiser til Moskva i april for å ha møte i den norsk-russiske økonomiske kommisjonen.

Det skjer kort tid etter at Bård Vegar Solhjell (SV og Trine Skei Grande (V) ble nektet visum til Norge.

På flere viktige områder har samarbeidet mellom Russland og Norge stoppet opp i de tre årene som har gått etter Krim.

  • Det militære samarbeidet i form av hyppige møter og utveksling av informasjon er i praksis lagt på is, noe som tidligere har vært fremstilt som meget viktig.
  • De russiske anti-sanksjonene førte til bråstopp i norsk fiskeeksport.
  • I tillegg har det vært full stopp i nye, store økonomiske samarbeidsprosjekter.

Mens tyske, franske, amerikanske, italienske, kinesiske og indiske selskaper møter åpne dører i Moskva, er det langt mer krevende for de få norske selskapene.

-Vi har felles interesser

– VI har felles interesser når det gjelder vern og bruk i nord, sier Brende.

– Russland mener også at det skal bo folk i nord. De må ha noe å leve av. Man kan ikke gjøre om nord og Arktis til en nasjonalpark.