Verden

Først trakk Erdogan nazikortet mot Tyskland. Nå kaller han Nederlands regjering for nazilevninger.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller nederlandske myndigheter "levninger etter nazister og fascister".

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu ville lørdag drive valgkamp i Nederland, men ble nektet av lokale myndigheter. 16. april skal tyrkerne avgjøre om landets president skal få mye mer makt.
  • Per Kristian Aale
  • NTB

Et turbulent år med terror og kuppforsøk har gjort den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sterkere enn noensinne. Han har hatt vedvarende unntakstilstand og sparket over hundre tusen offentlig ansatte. Nå er Erdogan den mest innflytelsesrike politikeren i landets moderne historie, ifølge kommentatorer.

16. april håper presidenten å bli enda mer enerådig. En grunnlovsendring vil gi ham mulighet til å sitte ved makten til 2029, og det skal avgjøres i en folkeavstemning. Derfor driver tyrkiske myndigheter valgkamp i flere europeiske land som har stor tyrkisk minoritetsbefolkning.

Lørdag skulle landets utenriksminister, Mevlüt Çavusoglu, delta på et politisk møte for tyrkiske innvandrere i Rotterdam i Nederland, men det ble ikke tatt godt imot av lokale myndigheter. Nederland gjorde det tidlig klart at de ikke ønsker den slags valgmøter, og Rotterdams borgermester Ahmed Aboutaleb nedla forbud, melder NTB.

Lørdag morgen fastholdt likevel Çavusoglu at han ville reise til Rotterdam.

– Jeg reiser til Rotterdam i dag. Vi kommer til å innføre tunge sanksjoner mot Nederland dersom de blokkerer besøket, sa Çavusoglu til CNN-Turk.

Ikke landingstillatelse

Den nederlandske regjeringen slo tilbake og gjorde det klart at flyet til den tyrkiske utenriksministeren ikke ville få landingstillatelse.

– Tyrkiske myndigheter har truet med sanksjoner. Det gjør det umulig å komme frem til en løsning, het det i en kunngjøring fra den nederlandske regjeringen.

– Av den grunn har Nederland gjort det klart at statsrådens landingstillatelse er trukket tilbake, het det videre.

Dette fikk Erdogan til å rase.

– Nederlenderne er levninger etter nazister og fascister, tordnet den tyrkiske presidenten under et folkemøte i Istanbul.

– Dere må forby utenriksministeren vår fra å fly alt dere vil, så får vi se hvor mange av flyene deres som lander i Tyrkia, sa Erdogan.

– Jeg snakker selvsagt om diplomater, ikke om vanlige reisende, skyndte han seg til å legge til.

Lørdag ettermiddag kom Nederlands statsminister med sitt svar:
– Dette er galskap, sier Mark Rutte.

– Jeg kan forstå at de er sinte, men dette er å gå langt over grensen, sa han på et valgkamparrangement lørdag.

Også i Østerrike og Sveits har myndighetene satt ned foten for tyrkiske statsråder som ville holde politiske møter.

  • Det tyrkiske regimet har øyne og ører overalt: Sa han ikke ville servere president Erdogan. Slengbemerkningen brakte ham rett i fengsel.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Nazikortet mot Tyskland

Mest bråk ble det imidlertid da tre tyrkiske statsråder ble nektet å drive valgkamp i Tyskland.

Tyskland er Tyrkias fjerde største valgdistrikt med 1,4 millioner stemmeberettigede.

Tidligere denne uken skulle utenriksminister Çavusoglu holde en tale i Hamburg, men lokale myndigheter avlyste arrangementet med begrunnelse i at brannsikkerheten var for dårlig.

Utenriksministeren lot ikke det stoppe ham, og han reiste til Hamburg der han holdt en tale fra balkongen til den tyrkiske generalkonsulens residens.

– Ikke belær oss om menneskerettigheter og demokrati. Tyskland må ikke blande seg i våre valg og vår folkeavstemning, sa Çavusoglu.

Den samme holdningen har Erdogan uttrykt:

– Hvis jeg vil, kommer jeg i morgen. Jeg kommer, og hvis dere ikke slipper meg inn eller ikke lar meg tale, da lager jeg et opprør, sa presidenten for noen dager siden.

På et folkemøte i Istanbul gikk han enda lengre:

– Dette er ikke annet enn det som ble gjort i nazi-tiden.

Dagen etter Erdogans utfall svarte Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

– Vi oppfordrer våre tyrkiske partnere til å snakke sammen med oss åpent og kritisk, men la oss ha vårt nære forhold i bakhodet og la oss holde hodene kalde.

Mer og mer autoritært

Ifølge opposisjonelle er det nå nærmest nulltoleranse for kritikk av presidenten i Tyrkia. Regjeringen publiserer jevnlig navnene på personer de regner som regimefiendtlige, spesielt journalister og akademikere.

Det siste året har over 100 mediebedrifter blitt stengt ned, og det tyrkiske regimet har satt så mange pressefolk i fengsel at det har satt verdensrekord.

Tyrkia står nå for en tredjedel av alle verdens fengslede journalister, ifølge The Committee to Protect Journalists. Neste land på listen, Kina, har bare halvparten så mange.

Den foreslåtte grunnlovsendringen vil gi presidenten makt til å utarbeide statsbudsjettet, utnevne regjeringen samt å styre ved dekret. Nasjonalforsamlingens rolle vil være å godkjenne dekretene eller utlyse nyvalg, men det krever to tredjedelers flertall.

Den tyrkiske presidentrollen er i teorien hovedsakelig seremoniell, men Erdogan styrer i dag landet ved dekret. Presidenten avsatte i praksis den forrige statsministeren, Ahmet Davutoglu, fordi han begynte å bli for populær.

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Tyrkia
  3. Folkeavstemning
  4. Nederland
  5. Tyskland