Verden

Store protester etter at skandalebefengte president Park ble avsatt i Sør-Korea

Sør-Koreas president Park Geun-hye må forlate stillingen etter at hun ble stilt for riksrett for korrupsjonsanklager.

Tilhengere av den avsatte presidenten i Sør-Korea Park Geun-hye blir stoppet av politiet i sin marsj mot rettslokalet i en demonstrasjon mot avsettelsen fra dommerne i hovedstaden Seoul.
  • NTB
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

President Park Geun-hye ble stilt for riksrett i desember etter å ha blitt anklaget for korrupsjon. Fredag kom avgjørelsen fra forfatningsdomstolen:

Hun må fratre stillingen permanent, melder nyhetsbyrået Yonhap. Sør-Korea må avholde valg innen to måneder for å finne Parks etterfølger.

Den historiske avgjørelsen fra de åtte dommerne var enstemmig. Dette er første gang en demokratisk valgt leder i Sør-Korea avsettes.

Strippet for presidenttittelen kan Park nå stilles for retten for lovbruddene hun beskyldes for.

Forfatningsdomstolen i Sør-Korea avgjorde fredag enstemmig at president Park Geun-hye må forlate stillingen. Dette er første gang en demokratisk valgt leder i Sør-Korea avsettes.

Store protester

Ifølge politiet i Sør-Korea skal to personer ha mistet livet i protestene som fulgte etter avgjørelsen til dommerne utenfor rettslokalet, ifølge nyhetsbyrået AP. En av personene skal ha vært en Park-tilhenger som falt fra en politibuss.

Flere tusen Park-supportere tok til gatene utenfor rettslokalet i Seoul etter avgjørelsen fra dommerne. Flere klatret opp på bussene politiet hadde satt opp som sperring foran rettsbygningen.

Enstemmig fra åtte dommere

Nasjonalforsamlingen, primært opposisjonen, stemte for å stille henne for riksrett etter at millioner av koreanere demonstrerte da korrupsjonsanklager mot henne ble kjent.

Skandalen involverer hennes nære venninne Choi Soon-sil, som sammen med Park skal ha presset store selskaper, blant annet Samsung, til å betale enorme summer i bestikkelser til stiftelser Choi kontrollerte. Park skal også ha lekket informasjon til Choi.

På meningsmålinger i forkant av dommen svarte 70 til 80 prosent av sørkoreanerne at de ønsket at forfatningsdomstolen skulle fjerne Park.

Samtidig har mange fryktet at nettopp en slik avgjørelse ville føre til ytterligere splittelse og politisk polarisering i landet.

En av Parks advokater uttalte i februar at det ville føre til opprør og blod i gatene om Park skulle bli avsatt.

Sør-Koreas president Park Geun-hye må forlate stillingen sin etter vgjørelsen fra dommerne fredag.

Den som tar over for Park, får flere utfordringer i fanget, inkludert det stadig mer anstrengte forholdet til Nord-Korea, en stagnerende økonomi og et folk preget av sosial og politisk splittelse.

Liberaleren Moon Jae-in, som tapte mot Park i valget i 2012, leder på meningsmålingene.

USA sier avsettelsen er et internt anliggende og ikke vil få konsekvenser for landenes bilaterale forhold. Utenriksdepartementets talsperson Mark Toner sier USA vil forholde seg til den fungerende presidenten, statsminister Hwang Kyo-ahn.

Tilhengere av Sør-Koreas president Park Geun-hye fortviler etter at Park må fratre stillingen etter at hun ble stilt for riksrett.

Avvist

Park avviser å ha gjort noe galt og har lagt skylden på Choi, som er varetektsfengslet.

Choi er anklaget for å ha brukt sin nære forbindelse til Park til å presse bedrifter til å donere nærmere 600 millioner kroner til ulike stiftelser. Fem toppledere i Samsung, et av de største selskapene i Sør-Korea, er tiltalt for å ha betalt bestikkelser.

På toppen av de alvorlige korrupsjonsanklagene har Park, som er enslig og barnløs, vært innblandet i flere pinlige saker, som at presidentens kontor i 2015 gikk til storinnkjøp av 360 Viagra-piller, morkake-ekstrakt og vitaminsprøyter til bruk mot aldringssymptomer.

Dette er forklart med at andre enn Park brukte midlene, eller at de ikke ble brukt i det hele tatt.

Park etterforskes også for å i hemmelighet ha mottatt ulike former for behandling ved å utgi seg for å være venninnen Choi.

  • En straffesak mot Samsung-arvingen er ikke den eneste økonomiske og politiske uværsskyen for Sør-Korea: Fire sørkoreanske hodepiner i tillegg til naboen i nord

Les også

  1. Samsung-kronprins avviser korrupsjonsanklager

  2. Fire sørkoreanske hodepiner i tillegg til naboen i nord

Les mer om

  1. Sør-Korea