Kina vil ha full stans i Nord-Koreas rakett- og atomprogrammer
Kina oppfordret onsdag Nord-Korea til å stanse sitt atomprogram og prøveskyting av raketter.
Utenriksminister Wang Yis appell til sitt lands brysomme allierte kommer etter at Nord-Korea mandag foretok fire prøveskytinger.
Wang advarte mot en «truende krise» og sammenlignet onsdag den økte spenningen mellom USA og Sør-Korea på den ene siden, og Nord-Korea på den annen, med tog som kjører mot hverandre på samme spor:
– Er de to partene virkelig klar for en frontkollisjon? spurte han.
Vil ha stans også i militærmanøvre
I bytte for Nord-Koreas prøvestans kunne USA og Sør-Korea slutte med sine store, felles militærøvelser, foreslår Kinas utenriksminister.
De to allierte startet i forrige uke sin årlige manøvre, betydelige styrkedemonstrasjoner som i Pyongyang tolkes som om det øves på invasjon. Nord-Koreas markering av misnøye var denne gang å skyte opp fire ballistiske missiler og karakterisere testen som en øvelse på angrep mot amerikanske militærbaser.
USA ga svar på tiltale bare noen timer senere, ved å starte den vedtatte og lenge planlagte utplasseringen av rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea, et skritt som Kina og Russland mener øker spenningen på den koreanske halvøy og i regionen.
- Beijings oppfatning: THAAD skader «strategisk balanse»
Et nytt trusselnivå, ifølge Abe og Trump
Utenriksminister Wang fremholdt onsdag at stans av militære operasjoner i begge land på Korea-halvøya ville være et viktig bidrag til å redusere spenningen og få gjenopptatt forhandlingene om full stans av det uberegnelige Nord-Koreas kjernefysiske program.
Test-rakettene nordkoreanerne skjøt ut mandag, landet alle i Japan-havet, og tre av dem innenfor den japanske økonomiske sonen. Statsminister Shinzo Abe og USAs president Donald Trump uttalte at dette innvarslet et nytt og høyere trusselnivå.
FNs sikkerhetsråd, der Kina er blant de faste medlemmene, fordømte tirsdag prøveskytingene i en enstemmig resolusjon som fastslo at det dreier seg om et alvorlig brudd på Nord-Koreas internasjonale forpliktelser som truer med å destabilisere hele regionen. Det er ventet at Sikkerhetsrådet vil vurdere nye, harde sanksjoner mot landet denne uken.
Tillerson besøker Kina og USA-allierte
Trusselen fra Nord-Korea blir garantert også et viktig tema når USAs utenriksminister Rex Tillerson neste uke besøker Sør-Korea, Japan og Kina.
Kina er som Nord-Koreas viktigste handelspartner og støttespiller i særlig god posisjon til å legge press på landet for å få en ende på atom- og rakettprogrammene som bekymrer en hel verden. For Pyongyang blir det ikke minst merkbart at Beijing i februar stanset all import av kull fra Nord-Korea ut året.
- Helt avhengig av sin store nabo: Den fredelige grensen som Nord-Korea frykter
Kineserne er imidlertid også sterkt imot installasjonen av rakettforsvarssystemet THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense), som utenriksminister Wang har karakterisert som «den mest skadelige faktor for forholdet mellom Kina og Sør-Korea». Kinesiske myndigheter mener at systemets avanserte radarer gjør det mulig for USA å overvåke Kina og kartlegge bevegelser i landets luftrom og havområder. Beijing har gjort det klart at nødvendige skritt må tas for å forsvare og sikre kinesiske interesser.
Kina fester ikke tillit til Seouls og Washingtons forsikringer om at THAAD kun er et virkemiddel til forsvar mot angrep fra Nord-Korea, forsikringer som nok også vil bli gjentatt av Tillerson når han ankommer Beijing.
– Vi har gjort det svært tydelig for Kina at THAAD ikke er ment som en trussel mot noen stat i regionen, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Washington, ifølge BBC.
facebook.com/jorgenlohne
twitter.com/jorgenlohne
jl@ap.no