Nye etterskjelv rammer Italia etter landet har erklært unntakstilstand

Minst åtte utlendinger er blant de omkomne etter jordskjelvene i Italia denne uken. Nå erklærer landet unntakstilstand.

Åtte utlendinger er blant de 250 omkomne i jordskjelvene i Italia.

Italia har nå erklært unntakstilstand i områdene som er hardest rammet av onsdagens jordskjelv, skriver BBC.

Fredag bekreftet italienske myndigheter at dødstallet har steget ytterligere, og at 267 mennesker er omkommet. I tillegg skal opptil 400 mennesker være lagt inn på sykehus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Statsministeren lover millioner til gjenoppbygging

Statsminister Matteo Renzi har lovet 50 millioner euro i midler til gjenoppbygging. Videre har han sagt at borgere av de rammede områdene skal slippe å betale skatt, og snakker om å innføre et nytt initiativ, «Italienske hjem», i respons på kritikken om manglende jordskjelvsikring og dårlige bygg og konstruksjoner.

Anslagsvis 70 prosent av alle bygninger i Italia oppfyller ikke dagens krav til jordskjelvsikring, skrev NTB torsdag. Italiensk presse har den siste tiden kritisert den dårlige standarden på bygninger i risikoområder.

– Jeg må si at sinnet er sterkere enn smerten. Sinne ved tanken på at denne ødeleggelsen kunne ha vært unngått, skriver den italienske forfatteren Dacia Maraini i avisen Corriere Della Sera.

Nye etterskjelv fredag morgen

Et nytt etterskjelv har rammet den italienske småbyen Amatrice, hvor en stor del av bygningene ble lagt i grus i jordskjelvet natt til onsdag.

Etterskjelvet fredag morgen hadde en styrke på 4,7, ifølge foreløpige beregninger gjort av US Geological Survey.

Mange gamle bygninger i det jordskjelvrammede området har fått skader og er sårbare når det kommer nye rystelser. Det har vært en rekke etterskjelv etter det kraftige jordskjelvet som la mange hus i ruiner og kostet minst 267 mennesker livet.

Ifølge Reuters er det registrert over 900 etterskjelv, og hele 57 siden midnatt.

De to jordskjelvene rammet hardest fjellbyen Amatrice hvor 193 omkom. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix

Flere utlendinger omkommet

De fleste av dem som mistet livet, befant seg i fjellandsbyen Amatrice, med en befolkning på 2.500. Den siste rapporten viser at 193 mennesker døde der. Det var også mange turister der.

Tre briter, inkludert en 14 år gammel gutt, omkom i det kraftigste skjelvet, sier en talsmann fra Amatrice til BBC.

Blant de andre utlendingene var to personer fra Romania, en fra Spania, en fra Canada og en fra El Salvador.

– Min dypeste medfølelse er med det italienske folk og alle som har blitt berørt av det forferdelige jordskjelvet, sier den britiske utenriksministeren Boris Johnson.

Etterskjelv hemmer redningsarbeid

Redningsarbeidere har fortsatt å søke i ruinene natt til fredag. Dette er den andre natten med intensivt redningsarbeid i landet.

Hundrevis av etterskjelv har imidlertid hemmet innsatsen til de nå 5000 redningsarbeiderne, skriver BBC.