Fortsatt uklart hva som skjedde med MH370

Fortsatt er det uklart hva skjedde med Malaysia Airlines-flyet MH370 som forsvant for to år siden på vei fra Kuala Lumpur til Beijing, konstaterer etterforskerne i en rapport.

En sandskulptur i Puri i India som er ment å symbolisere flymysteriet. Mye er fremdeles uklart om hva som skjedde da MH370 forsvant.
  • Ntb

Rapporten, som ble lagt fram i Kuala Lumpur tirsdag, to år etter at flyet forsvant, bringer ikke noe nytt fram i lyset.

– Fram til dags dato har vraket av MH370 ennå ikke blitt funnet, til tross for kontinuerlig søk i den sørlige delen av Indiahavet, uttaler etterforskningsgruppen tirsdag.

Fortsetter granskningen

Etterforskningsleder Kok Soo Choon konstaterer at hans team fortsatt arbeider med å analysere funn og å prøve å finne ut hva som skjedde med flyet.

Etterforskerne har utpekt åtte konkrete områder hvor de håper å finne svar, blant annet avviket fra den innprogrammerte flyruten, mannskapets ferdigheter, flydyktighet, vedlikehold av flyet, samt lasten som var om bord.

Etterforskningen ledes av Malaysia med støtte fra USA, Storbritannia, Kina, Frankrike og Australia. Det er ikke klart når etterforskernes arbeid er ferdig slik at de kan legge fram en endelig rapport.

Indiahavet

Flyet av typen Boeing 777-200ER forsvant fra radarskjermene to timer etter avgang fra Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, i retning Beijing. Etterforskerne mener flyet, som hadde 239 mennesker om bord, havnet tusenvis av kilometer i motsatt retning, i Indiahavet vest for Australia.

Til nå er det bekreftet funn av kun én vrakdel fra flyet. Den drev i land på øya Reunion mellom Madagaskar og Mauritius, 4.000 kilometer vest for leteområdet.

Det har blitt brukt store ressurser på å undersøke enorme havområder under letingen etter MH370, foreløpig uten positive resultater.

Optimisme

Malaysias statsminister Najib Razak har fortsatt håp om at flyet blir funnet, til tross for at letearbeidet til nå ikke har gitt resultater.

– Letingen har vært den mest utfordrende i luftfartens historie. Vi er forpliktet til å gjøre alt vi kan for å løse det som er et smertefullt mysterium for de pårørende, sa statsministeren tirsdag.

I Beijing samlet en stor gruppe kinesiske pårørende seg ved et buddhisttempel.

– Mitt håp er at de finner flyet. Jeg håper også at malaysierne ikke stanser søket og at de fortsetter letingen inntil flyet blir funnet, sier Zhang Qian. Hennes ektemann Wang Houbin er blant de 153 kinesiske statsborgerne som med i flyet.

Noen av de pårørende i Beijing klynger seg til håpet om at deres kjære har overlevd forsvinningen. Flere pårørende holdt opp plakater med påskrift som «mamma venter på deg» og «be for at flyet kommer trygt tilbake».

– Vi tror våre kjære er i live. Vi vet denne følelsen ikke har vitenskapelig grunnlag, men vi mener det inderlig, sier 62 år gamle Dai Shuqin, hvis yngre søster var om bord på flyet.