Verden

Irakiske styrker har stormet by sør for Mosul

Irakiske styrker har med amerikansk luftstøtte stormet sentrum av den IS-kontrollerte byen Qayara sør for Mosul, ifølge en irakisk offiser.

Bildet er tatt utenfor Qayyarah sør for Mosul 15. august. I bakgrunnen sees røyk fra kamper mellom irakiske styrker og IS. Tirsdag meldte militære kilder at de fleste IS-krigerne i byen enten har flyktet eller er drept. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB

Det raste tirsdag gatekamper i byen, opplyser Nejm al-Jabouri, som leder regjeringsstyrkenes operasjoner i området.

Han ber innbyggerne i byen unngå IS' stillinger og heise hvite flagg for å unngå angrep.

Byen ligger cirka 6 mil sør for storbyen Mosul, som har vært kontrollert av IS i over to år. Det er ventet at Qayara kommer til å fungere som base for en større offensiv mot Mosul.

Les også

FN-rapport med grufulle historier om livet som IS-slave

En talsmann for irakiske antiterrorstyrker (CTS) sa tidligere tirsdag at han regnet med at Qayara snart vil være ryddet for IS-krigere.

– Det har vært samarbeid med grupper og væpnede innbyggere inne i byen, sier CTS' talsmann Sabah al-Noman til det franske nyhetsbyrået AFP.

En ordfører i området, Saleh al-Juburi, hevdet samtidig at de fleste IS-krigerne var drept eller allerede hadde forlatt byen.

Les også

IS skal ha tatt 3000 flyktninger til fange i Irak

– Massiv flyktningstrøm

Samme dag meldte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at det er ventet en dramatisk økning i flyktningstrømmen fra den IS-kontrollerte storbyen Mosul i Irak etter hvert som irakiske styrker nærmer seg.

Offensiven kan få enorme humanitære konsekvenser for sivilbefolkningen, og opptil 1,2 millioner mennesker kan bli rammet, opplyste Adrian Edwards, talsmann for UNHCR, på en pressekonferanse i Genève.

Fordrevne irakere venter på å bli sikkerhetssjekket utenfor Qayara etter å ha flyktet fra IS-kontrollerte områder. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN-organisasjonen jobber nå med å sette opp teltleirer i en rekke områder i Nord-Irak, men det er vanskelig å finne steder som egner seg, og som er tilgjengelige.

Både irakiske regjeringsstyrker, kurdiske peshmergastyrker, sjiamilitser og sunnimilitser har den siste tiden rykket nærmere Mosul. Målet er å omringe byen før et avgjørende slag. Allerede nå er flere tusen mennesker i områdene utenfor byen drevet på flukt.

Stadig yngre IS-krigere

Ifølge innbyggere som har flyktet fra IS-kontrollert områder, oppfører jihadistene seg stadig mer brutalt. Desertører blir drept, og rekruttene er blitt yngre.

I Qayara har halshogginger og likvideringer blitt dagligdags, mens det tidligere kun skjedde en gang iblant, opplyser Jarjis Muhammad Hajaj, en av flere tusen innbyggere som har flyktet fra byen.

– De begynte å gjennomsøke hus, pågripe folk og halshogge dem, sier Hajaj til det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Han fikk også inntrykk av at IS-krigerne ble nervøse når de fulgte med på nyheter om at gruppa taper territorium en rekke andre steder. Samtidig er krigerne blitt yngre og mindre erfarne.

– På et tidspunkt var nesten alle som holdt vakt i gatene, tenåringer. Da tenkte jeg at de kollapser, de er ferdige, sier Hajaj, som nå befinner seg i en flyktningleir i de kurdiske områdene i Nord-Irak. (©NTB)

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. Irak
  3. FN
  4. Flyktninger
  5. Den islamske staten (IS)