BBC: 1.500 tyrkiskstøttede opprørere klar til å gå inn i Syria

Tyrkiske styrker har skutt med artilleri inn i Syria, og rundt 1.500 tyrkiskstøttede syriske opprørere som oppholder seg i Gaziantep, står klare til å gå inn i Syria, ifølge BBC.

Graver klargjøres etter selvmordsangrepet mot et bryllup i Gaziantep. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB

Artilleriskytset fra Tyrkia har vært rettet både mot IS-stillinger og den kurdiske YPG-militsen i byene Jarablus og Manbij, melder BBC.

Rundt 1.500 tyrkiskstøttede syriske opprørere som skal befinne seg i den tyrkiske storbyen Gaziantep, der mer enn 50 mennesker ble drept under et selvmordsangrep mot et bryllup, står nå klare til å gå over grensen, ifølge BBC.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa mandag at det nordlige Syria må «renses fullstendig» for IS. Der har han riktig nok fått litt drahjelp fra den syriskkurdiske YPG-militsen, som har drevet IS ut av flere byer, blant dem Manbij, men tyrkiske myndigheter anser YPG for å være en forlengelse av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK, som i Tyrkia har kjempet for økt selvstyre siden 1980-tallet.

Bryllup bombet

Minst 54 mennesker ble drept under selvmordsangrepet mot et kurdisk bryllup i Gaziantep lørdag kveld. Minst 22 av ofrene var barn, ifølge myndighetene. Brudeparet og gjestene var kurdere, og flere av dem var medlemmer av det prokurdiske partiet HDP, et parti myndighetene mener står i ledtog med PKK.

Ifølge avisen Hurriyet var angrepet utført med en bombe som inneholdt samme ingredienser som har blitt brukt i tidligere angrep på kurdisk-vennlige mål.

IS-celler

Gaziantep ligger nær grensen til Syria og er kjent for å være tilholdssted for flere IS-celler. Tyrkiske myndigheter har ennå ikke slått fast angriperens identitet, annet enn at det ifølge vitner skal dreie seg om en gutt i 12-14-årsalderen.

Les også

Slik bruker ekstremistgrupper barn som våpen

BBCs Gaziantep-korrespondent Mark Lowen mener den kommende offensiven som nå er i gjære, kan ha vært medvirkende årsak til bryllupsbombingen, som antas å ha vært utført av IS. (©NTB)