Knesset til knes i protest om skjørtelengde

Korte skjørt er denne uken blitt et av de heftigst debatterte temaene i den israelske nasjonalforsamlingen.

Hele fem sikkerhetsvakter i Nasjonalforsamlingen gransket Shaked Hassons antrekk i en time. Først da hennes sjef, en ledende kvinnelig Knesset-politiker, tok affære, slapp hun inn.

Det hele begynte med at noen av de kvinnelige ansatte i nasjonalforsamlingen Knesset ble stoppet i sikkerhetskontrollen og nektet adgang fordi skjørtet eller kjolen ikke dekket nok av legger og lår. Nye retningslinjer fra ledelsen i Knesset hadde presisert klesreglene og innskjerpet håndhevelsen.

Rådgiver Shaked Hassons antrekk – en kjole som endte litt over knærne – ble i løpet av en time vurdert av fem forskjellige, mannlige sikkerhetsvakter.

– Da jeg kom til Knesset, ble jeg stoppet av vaktene og fortalt at kjolen min var usømmelig, forteller Shaked Hasson til Aftenposten.

Hun tar skarp avstand fra den nye og strengere håndhevelsen av nasjonalforsamlingens klesregler.

– Det bør ikke være slik at menn kan diktere hvordan kvinner går kledd, sier hun.

Nidkjær håndhevelse

Hassons sjef, parlamentariker Merav Michaeli, la bildet ut på Facebook sammen med flengende kritikk av Knesset-vaktenes nye og mer nidkjære håndhevelse av klesreglementet.

Onsdag stilte derfor en rekke medlemmer av Knesset, politiske rådgivere og andre ansatte – rundt 40 personer – opp med skjørtelengde over kneet. De ville protestere mot at vaktene skulle vært et slags motepoliti. Rundt ti av dem slapp ikke inn.

– Trangsynt fokus

Jerusalem Post snakket med blant andre Liron Shalish, som er talsmann i det sekulære sentrumspartiet Yesh Atid.

– Trangsynt fokus på klærne til kvinner som på ingen måte er kledd utfordrende, og er kledd formelt nok mens de pliktoppfyllende gjør jobben sin, gjør kvinner til objekter i stedet for å behandle dem som alle andre i forsamlingen, sier hun.

Dagen før protesten la hun på Facebook ut bilder av et knippe svarte strømpebukser hun og kolleger hadde «fått av sjefen før morgendagen». Da en venn spurte hva det var med morgendagen, svarte hun bare «ssshhh».

– Viktige verdier

Knesset-medlem Shelly Yacimovich fra opposisjonspartiet Sionistunionen sier til samme avis at dette ikke bare er en fargerik historie, men handler om viktige verdier.

– Dette er en kamp for kvinners frihet, som Knesset-ordfører Yuli Edelstein har erklært krig mot, sa hun.

Merav Michaeli postet også bilder av noen av dem som ikke slapp inn i Knesset og antydet at iranske klesregler var kommet til Israel:

Et eldre mannlig medlem av Knesset ble hissig og rev av seg jakke og skjorte da han hørte at hans rådgiver var bedt om å ta av seg kåpen slik at vaktene kunne inspisere kjolelengden. – Snart går vi alle i burka, ropte han.

Har satt ned komité

Edelstein har imidlertid slått delvis retrett, melder Times of Israel. Han har nedsatt en komité som skal gjennomgå nasjonalforsamlingens kleskodeks en gang til. Med i komiteen blir både folkevalgte og ansatte i Knesset. Samtidig har Edelstein gitt vaktene beskjed om å ta det mer med ro i inngangen og inntil videre ikke avvise noen basert på skjørtelengde. De folkevalgte skal også ha anmodet sine ansatte om å utvise godt skjønn i mellomtiden.

– Det skal være kvinner med i denne komiteen. Kanskje kommer også jeg med selv, håper rådgiver Shaked Hasson.

Avis: – Må bli slutt på slikt

Saken har gått sin seiersgang i pressen og på sosiale medier. Den venstreorienterte avisen Haaretz skriver på lederplass at innstramningene i kleskodeksen er uakseptable.

– Knesset-vaktene bør holde seg til å gjøre jobben sin, som er å opprettholde sikkerhet og orden i bygningen, i stedet for å fungere som et sømmelighetspoliti. Forsøk på å få kvinner til å holde seg unna offentlige steder, eller dekke seg til før de går ut, må det bli en slutt på, skriver avisens lederskribent.

Minnet om Borten-foto fra 1969

Saken har også utløst engasjement med et visst humoristisk tilsnitt. Norges ambassade i Israel postet følgende på Twitter: «Kleskodeksen i det norske parlamentet er strengere enn i Knesset. Men vi husker fortsatt at statsminister Borten i 1969 mottok pressen i undertøy.» Etter spørsmål om bilde av Borten, postet ambassaden det også.