Verden

Paris håper å bli det nye London etter brexit

Et halvt år etter at britene stemte for brexit er Frankrike i full gang med å rulle ut den «blå, hvite og røde» løperen for selskaper som overveier å forlate London.

Paris håper at brexit kan bidra til at flere internasjonale selskaper velger å etablere seg i den franske hovedstaden. Her er Triumfbuen fotografert under fyrverkeriet nyttårsaften CHARLES PLATIAU / X00217

 • NTB

Christophe Ena / TT / NTB Scanpix

I den franske sjarmoffensiven loves det skattefordeler og hjelp med visumbehandling og boligjakt.

Regjeringen har varslet at de vil gjøre Paris til «fremtidens finanshovedstad» og overta rollen som London har hatt i mange år.

Etter sjokket : Denne gjengen skal finne ut hva Brexit vil bety for Norge

For å lokke eventuelle «brexit-flyktninger» over kanalen, har regjeringen også begynt å snakke om en prisreduksjon på privatskoler og flere språkkurs for medfølgende barn.

Lokale myndigheter og næringslivsorganisasjoner har funnet frem en lang liste over attraktive selskaper med filialer i London, som nå har fått brev om alle fordelene som venter dem i Paris.

– Holdt lokket på

– Fire tusen brev er blitt sendt ut til internasjonale selskaper som har filialer i London, men ikke i Paris, sier Christophe Decloux i næringslivsorganisasjonen Paris Region Enterprises.

– Vi har vært klare i lengre tid, men vi har vært nøye med å holde lokket på inntil valgresultatet var klart slik at folk ikke skulle tro at folk i Paris-regionen egentlig var for en brexit, sier Decloux.

Lokker med frosk

Franskmennene tror frosk på en gaffel kan lokke briter til Paris. Gorm Kallestad, NTB scanpix

I oktober lanserte en interesseorganisasjon for finansstrøket La Défense PR-kampanjen «Tired of the fog? Try the frogs!» (Lei av tåken? Prøv froskene!).

Det ble også satt opp plakater i Londons finansstrøk «The City», på flyplassen Heathrow og jernbanestasjonen St. Pancras, som brukes av Eurostar-togene mellom Paris og London.

Unge stemte mot Brexit fordi de er naive, uerfarne og «indoktrinerte» | Helge Lurås

Hektisk kontor

Et seksmannsteam, formelt kjent som «Velg Paris-regionen», men som uformelt kalles «Brexit-cellen», jobber heltid i et nyoppusset, men relativt anonymt kontor nordøst i Paris.

Her plinger det i innboksene nærmest konstant.

Jeanne Charbonneau er blant dem som tar imot henvendelser. Hun sier at de allerede jobber med et tjuetall selskaper, flere av dem store multinasjonale virksomheter.

– Jeg kan ikke nevne hvilke de er, men ja, vi har fått forespørsler fra noen større, velkjente selskaper, bekrefter Mathieu Thomas, en av Charbonnaus kolleger.

Flere om benet

I tillegg til Frankfurt og Paris, er det minst fire andre europeiske storbyer – Amsterdam, Madrid, Dublin og Luxembourg – som har kastet seg inn i kampen om å bli et alternativ til Londons «The City».

– Men Paris befinner seg i toppen, hevder Jeanne Charbonneau bestemt.

Likevel er det også ulemper i Paris, ifølge eksperter. Franske arbeidsmiljølover, byråkratiet og ryktet om at franskmenn ikke snakker godt engelsk, er ikke spesielt fristende.

Blant fordelene er Paris' beliggenhet, tilgangen til boliger og kontorer, stor variasjon innen industrien og Frankrikes sterke satsing på forskning.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Paris
 2. Luxembourg
 3. Demens
 4. Arbeidsmiljø
 5. Brexit
 6. Engelsk
 7. Privatskole

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Macron knuste de etablerte partiene i Frankrike. Erna Solberg tror ikke det samme kan skje i Norge.

 2. VERDEN

  Én kan skryte av 107 Michelin-restauranter, en annen med at det er lett å gi folk sparken. Her er byene som vil tjene seg rike på Brexit.

 3. VERDEN

  «France is back», sier Macron. Ekspert mener det bør få konsekvenser for norsk politikk.

 4. VERDEN

  Omfattende streik lammer kollektivtrafikken i Paris

 5. VERDEN

  Distriktene stemmer dem frem. Nå slår byene tilbake.

 6. VERDEN

  Notre-Dame i flammer: – En nasjon i sorg, sier Macron