Verden

Angrepet i Berlin følger IS' nye terroroppskrift til punkt og prikke. Bilen er gruppens nye foretrukne våpen.

Fronten på lastebilen som kjørte inn på markedet i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix

Propagandamateriale fra IS gir detaljerte beskrivelser av hvordan biler kan brukes som våpen og har foreslått markeder som gode mål.

  • Christina Pletten
    Christina Pletten

«Biler er som kniver, de er ekstremt enkle å få tak i. Men i motsetning til kniver, som kan føre til mistanke hvis du blir tatt med dem, er det ingenting ved en bil som gir grunn til bekymring.»

Dette skriver IS i en av de engelskspråklige magasinene sine om ble publisert i høst. I artikkelen beskriver terrorgruppen i detalj hvordan man skal bruke bil som våpen.

En svart Scania-lastebil som var lastet med stål braste inn i et julemarked og drepte 12 personer i Berlin mandag kveld. Dersom det viser seg å være et terrorangrep, slik tysk politi mener er sannsynlig, er det minst tredje gang på et halvt år at terrorister angriper ved å kjøre en bil inn i en folkemengde. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, men tyske myndigheter har foreløpig ikke gitt noen informasjon om hvem som står bak.

En 23 år gammel asylsøker fra Pakistan eller Afghanistan ble pågrepet etter angrepet. Mannen avviste at han har noe med angrepet å gjøre, og ble løslatt tirsdag kveld.

Selskapet som eide bilen som ble brukt, mener den kan ha blitt kapret.

Store, tunge lastebiler er det perfekte våpen, skriver IS i sin propaganda. Bilen som kjørte inn i markedet i Berlin skal ha vært lastet med stål. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Detaljert oppskrift

IS har i høst bedt sine tilhengere om å drepe med bil og kniv.

Artikkelen beskriver store lastebiler med frakt som det ideelle kjøretøy for angrep. Biler er den beste og mest effektive metoden for å drepe store mengder mennesker, skriver IS-bladet, som skriver detaljert om hvilke egenskaper kjøretøyet bør ha for å «knuse flest mulig ofre».

I beskrivelsen står det også at dersom man ikke kan kjøpe eller låne en lastebil, kan kapring være et alternativ.

En av de tidlige teoriene om angrepet i Berlin er at den polske sjåføren har blitt kapret.

Markeder som mål

Allerede i 2014 oppfordret IS-talsmann Mohammed al-Adnani sine tilhengere til å bruke bil som våpen.

«Hvis du ikke kan sprenge en bombe eller få tak i skytevåpen... kan du kjøre over dem med bil,» skrev al-Adnani. Han ble drept av en bombe tidligere i år.

Magasinet beskriver også markeder som gode mål for terrorister. De er «arenaer for åpen krig», skriver magasinet, og legger til at «Allahs skjulte soldater» kan «sende frykt i øst og i vest ved å bruke kniver, bombebelter, kjøretøy eller andre våpen».

Angrep med bil i Ohio

For tre uker siden kjørte en ung somalier inn i en folkemengde på Ohio State University i USA. Amerikanske myndigheter har beskrevet hendelsen som et terrorangrep, og IS tok på seg ansvaret.

Abdul Razak Ali Artan (18) hoppet ut av bilen og angrep med kniv etter å ha meid ned folk i et overgangsfelt. Han ble skutt og drept av en sikkerhetsvakt som tilfeldigvis var på stedet. 11 personer ble skadd i angrepet.

  • Følg direkteblogg med nyhetsoppdateringer om angrepet i Berlin.

Bouhlel tok flere selfier med lastebilen han hadde leid for å bruke den som terrorvåpen på den franske nasjonaldagen i Nice i sommer.

Lastebilmassakre i Nice

I juni pløyde tunisiske Mohamed Lahouaiej Bouhlel inn i folkemengden langs Promenade des Anglais i Nice på Bastille-dagen. Bouhlel drepte 86 mennesker i angrepet som skjedde på Frankrikes nasjonaldag.

Tunisieren brukte en stor lastebil som han hadde leid. Han skal ha sagt til leiebilselskapet at han ønsket den «største og tyngste» lastebilen de hadde tilgjengelig.

En rekke mennesker har senere blitt arrestert og siktet i forbindelse med Nice-angrepet. Bouhlel selv ble drept. Han skal ha planlagt angrepet i mer enn et år.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve og tidligere statsminister Jean-Marc Ayrault (3rdR) ser på varebilen som ble brukt i angrepet på julemarkedet i Nantes i 2014. Foto: REUTERS

Kjørte inn i julemarked i Frankrike

Et lignende angrep skjedde i Frankrike i 2014, men bilen som ble brukt var mye mindre. En hvit varebil pløyde inn i folkemengden på et julemarked. En person ble drept.

Like før var det en mentalt forstyrret mann som kjørte inn i en folkemengde i Dijon. Han ropte «Allah er stor» på arabisk under angrepet. 13 personer ble såret.

I 2015 kjørte en mann inn i en gassfabrikk med en varebil. Han utløste en eksplosjon, men ingen omkom. Mannen, Yassin Salhi, ble senere dømt for terror, og IS påtok seg ansvaret. Salhi halshugget sjefen og hang hodet opp på gjerdet.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Berlin
  3. Nice
  4. Terror