Verden

EUs sjefforhandler varsler raske brexit-forhandlinger

Den endelige avtalen om Storbritannias utmeldelse av EU må være klar innen oktober 2018, sier EU-kommisjonens forhandlingsleder Michel Barnier.

Michel Barnier er EUs sjefforhandler i forbindelse med Brexit. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hvis Storbritannia utløser artikkel 50 innen slutten av mars, noe statsminister Theresa May har sagt at hennes regjering vil gjøre, må avtalen sluttføres innen oktober 2018 om den skal kunne behandles i EU-parlamentet innen mars 2019, mener Barnier.

– Det er kort tid, sier sjefforhandleren.

Når artikkel 50 i Lisboa-traktaten er aktivert, har partene to år på seg til å bli enige før utmeldelsen trer i kraft.

Komplisert

– Prosessen vil bli juridisk komplisert, politisk følsom og ha svært viktige konsekvenser for vårt folk, sier Barnier.

Ifølge Barnier er EU klare til å begynne arbeidet med å legge til rette for utmeldelsen straks Storbritannia har aktivert artikkel 50, men han understreker at britene ikke får anledning til å videreføre det de anser for være godbitene i dagens medlemskap.

– Et ikke-EU-land kan aldri ha samme rettigheter og fordeler som et EU-medlem, sier Barnier.

Rask og smertefri

Storbritannia håper at prosessen blir rask og smertefri.

– Jeg tror at det er i alles interesse på begge sider av Den engelske kanal at prosessen blir så smidig som mulig. Det minimaliserer trusselen mot Europas økonomiske stabilitet, sier britenes finansminister Philip Hammond.

Brexit-tilhengerne mener det haster med å få Storbritannia ut av unionen. Her fra en demonstrasjon i sommer.

Hammond bekrefter at britene er villige til å fortsette å betale for visse deler av sitt framtidige samarbeid med EU, slik blant andre Norge gjør.

– Dette er noe vi må se nærmere på, kostnader og fordeler, før vi tar endelig stilling basert på hva som er i britiske skattebetaleres interesse, sier Hammond.

Ingen overgangsordning

Barnier understreker at det ikke blir innledet forhandlinger mellom EU og britene før utmeldingsprosessen formelt er innledet, og han utelukker også en overgangsordning.

– Det er vanskelig å se for seg en overgangsordning som dekker tiden mellom når britene forlater Unionen og til det er oppnådd en fullverdig handelsavtale, sier han.

– Ettersom vi ikke vet hva Storbritannia ønsker og forventer, er det vanskelig å se for seg en overgangsperiode, sier Barnier.

Les også

  1. EU er ytre høyres naturlige fiende | Frank Rossavik

  2. Skottene vil være tett på EU etter Brexit. Nå vurderer de Norges EØS-modell.

  3. Trump vil ha Brexit-generalen som ny USA-ambassadør