Verden

Sjokkmelding fra Hollande - stiller ikke som presidentkandidat

François Hollande kunngjorde torsdag kveld at han ikke vil stille som presidentkandidat.

Etter å ha lagt frem en lang liste over sine meritter kunngjorde Frankrikes president François Hollande torsdag kveld at han ikke vil stille som presidentkandidat.

  • Christina Pletten
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

– Det viktigste nå er at venstresiden må samle seg i kampen mot de konservative og ytre høyre, sa Frankrikes president François Hollande på en pressekonferanse torsdag kveld.

Vil ikke stille

– I løpet av tiden jeg har vært president, har jeg utviklet en motstandskraft mot negativitet, sa president Hollande, som er den mest upopulære presidenten i moderne fransk historie.

Hollandes erklæring blir karakterisert som «en stor fallitterklæring» av en av sine rivaler på venstresiden, Jean-Luc Mélenchon.

– Han vil ikke at hans person skal stå i veien

Den siste tiden har bare rundt fire prosent sagt til meningsmålere at han gjør en god jobb. En talskvinne for sosialistpartiet, Corinne Narassiguin, sa til tv-kanalen France24 at Hollande tok avgjørelsen på egen hånd, og ble ikke presset ut av partiet.

– Han ville ikke at hans person skulle stå i veien for sosialistpartiet. Dette viser at han setter landets ve og vel foran sine egne ambisjoner, sa Narassiguin.

Hollande minnet om at Frankrike er på vei opp og at det er mange lyspunkter.

– Resultatene kommer, senere enn jeg skulle ønske, men de kommer. Arbeidsledigheten er på vei ned, selv om den fortsatt er for høy, sa presidenten.

François Fillon er en veteran i fransk politikk, men har likevel klart å skape entusiasme rundt sitt kandidatur. Han var blant annet statsminister i fem år mens Nicolas Sarkozy var president.

– Vi er nå i balanse igjen, etter at jeg tok makten i 2012.

  • Les også økonomiredaktør Ola Storengs kommentar: Marine Le Pen kan vinne valget - og ta knekken på euroen.

Vil unngå polarisering

Hollande sa at han vil unngå polarisering og minnet om det som har skjedd i USA.

Han advarte spesielt mot overdreven nasjonalisme.

– Jeg kan ærlig talt si at det farligste nå er å fjerne seg fra verden, og jeg vil at Frankrike skal være en kilde til felles verdiskapning og stolthet, sa Hollande.

Det var ingen ydmyk fransk president som opptrådte i Elyséepalasset torsdag. Hollande tok blant annet æren for å ha holdt Hellas i EU. Han minnet om at den internasjonale klimaavtalen ble undertegnet i Paris, og at han har kjempet mot terror både internasjonalt og nasjonalt.

Klart for Valls?

Hollande understreket flere ganger at venstresiden nå må samle seg bak en enkelt kandidat. Mange tror at en fragmentering på venstresiden kan føre til at den andre runden i valget i april-mai vil stå mellom de konservatives kandidat François Fillon og Front National-leder Marine le Pen.

Sosialistpartiet skal ha sitt primærvalg i januar. En av favorittene nå er statsminister Manuel Valls.

Det er også en utfordrer i sentrum, der den tidligere økonomiministeren Emmanuel Macron har startet sitt eget parti En Marche. Han kan komme til å stjele fra den mer moderate delen av sosialistpartiets velgere.

Jean-Luc Mélenchon, som ble nummer fire i første runde i presidentvalget i 2012, og som stiller igjen, skriver på Twitter at valget nå står mellom den konservative og svært gudstro François Fillon, som «sier enhver for seg selv og Gud for alle» og ham selv, som sier «én for alle og alle for én». Mélenchon tilhører venstresiden, men heller ikke han kommer til å delta i sosialistenes primærvalg.

– Umulig for ham å stille igjen

Francois Fillon, som på søndag vant primærvalget til Republikanerne, la raskt ut en twittermelding om at presidenten «med klarhet» hadde vist at de åpenbare feilene hans gjorde det umulig for ham å stille som kandidat igjen.

Hør Aftenpostens reportere og førsteamanuensis Franck Orban diskutere presidentvalget etter valget av Fillon til Republikanernes representant.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. François Hollande