Verden

Omran (5) er Syria-krigens nye symbol

Når mennesker som Omran Daqneesh (5) begraves i ruinene i Aleppo, strømmer de frivillige til for å grave dem ut.

  • Åshild Eidem
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Bildene og videoen av femåringen Omran går nå verden rundt etter nye bombinger av Aleppo i Syria onsdag:

Det er bekmørkt. Hodelyktene til letemannskapene og kameraet er de eneste kildene til lys.

I bakgrunnen et hus i ruiner, stemmer som roper om hverandre. Så kommer den lille gutten til syne.

Han blir båret ut ruinene av en mann med refleksvest og plassert på en orange stol inne i ambulansen.

De små armene og bena hans er grå, i likhet med klærne og håret. Hele kroppen hans er dekket av støv fra den kollapsede bygningen.

De nakne føttene hans når knapt over stolsetet. Mannen som bar ham ut, forlater ambulansen og forsvinner inn igjen i ruinene.

Gutten lager ikke en lyd. Feller ikke en tåre. Han sitter helt stille. Så løfter han den ene hånden og gnir seg over det ene øyet og kinnet.

Først med knyttneven, deretter med håndflaten.

Det er da han merker blodet og stirrer ned på hånden sin. Forskrekket tørker han håndflaten mot stolen.

  • I den opprørskontrollerte delen av Aleppo er det bare 29 leger igjen. – Det er komplisert å utføre en operasjon når du er truet av luftangrep, sier sykehusdirektør Hamzeh Khatib til Aftenposten.

Fem år gamle Omran Daqneesh ble filmet onsdag, etter å ha blitt reddet ut av en bombet bygning i Aleppo i Syria.

Skrevet ut fra sykehus

Hendelsen skjedde onsdag i Aleppo da et flyangrep traff og er filmet av den regimekritiske aktivistgruppen Aleppo Media Center (AMC), som har publisert videoen på YouTube.

Ifølge AMC ble tre personer drept og ti såret i angrepet.

Gutten er identifisert som fem år gamle Omran Daqneesh. Ifølge the Independent ble han fraktet til sykehuset M10 og senere skrevet ut.

Daqneesh kan nå bli et symbol på ofrene, slik den tre år gamle kurdiske gutten Alan Kurdi ble et symbol på flyktningkrisen i fjor høst etter at bilder av den døde treåringen på en tyrkisk strand gikk verden rundt.

Torsdag morgen ble bilder og videoer av gutten fra Aleppo spredt på sosiale medier og omtalt i en rekke internasjonale aviser.

Julie Lenarz, politisk rådgiver og administrerende direktør for Human Security Centre, er en av mange som har twitret kommentarer til bildene av den sårede femåringen. Det samme er den britiske skuespilleren og manusforfatteren Jonathan Lloyd Walker og Dana Sleiman, talsperson for FN-organisasjonen UNHCR i Libanon.

Nominert til Nobels fredspris

– Den siste måneden har vært helt forferdelig. For flyene er over byen hele tiden. I går drepte Assads flystyrker 50 personer, sier Khaled Al Khateeb til Aftenposten.

Han jobber som frivillig i det syriske sivilforsvaret White Helmets, som deltok i arbeidet med å redde femåringen. Det var en redningsarbeider fra White Helmets som bar ham ut i sykebilen.

Siden juli har byen og provinsen Aleppo vært rammet av massive kamper. Kampene rammer befolkningen i både regimekontrollerte og opprørskontrollerte områder.

Ifølge eksilgruppen the Syrian Observatory for Human Rights er 327 sivile drept på bare to uker.

Khaled Al Khateeb jobber frivillig med å dokumentere redningsarbeidet i Aleppo.

Er mediene for feige? Bildet av den støvete og blodige femåringen Omran fra Aleppo i Syria sjokkerte en hel verden denne uken. Hva var det med akkurat dette bildet som var så sterkt? Og burde mediene vise flere sterke bilder av krigsofre?

Hør journalist Christina Pletten i diskusjon med Åshild Eidem og Silje Rønning Kampesæter i denne ukens utgave av podkasten Aftenposten Verden:

Når angrepene rammer sivilbefolkningen, strømmer redningsarbeiderne i White Helmets til for å grave overlevende ut fra ruinene.

Organisasjonen har sentre rundt om i Syria, og Khateeb var med å starte det første av fire sentre i Aleppo. Jobben hans er å være senterets mediekontakt og dokumentere redningsarbeidet med kamera.

Khateeb beskriver arbeidet som svært hardt. Hver dag rykker de frivillige ved hans senter ut på minst 15 oppdrag, forteller han. På det meste har de over 30 oppdrag på èn dag.

Forrige uke forrige uke ble det kjent at White Helmets er nominert til Nobels fredspris.

Drept mens de forsøkte å redde andre

White Helmets ble dannet i 2013 og har nesten 3000 medlemmer rundt om i landet. Ifølge organisasjonen selv har de reddet mer enn 60.000 liv.

Jobben er svært farlig. Når et bombeangrep rammer og redningsarbeiderne strømmer til åstedet, vet de at en ny runde angrep sannsynligvis er på vei. 132 medlemmer er drept under oppdrag.

Redningsarbeidere fra White Helmets leter etter overlevende i byen Ariha i provinsen Idlib etter luftangrep 13. juli.

Khaled Al Khateeb synes flyene er den verste delen av jobben.

– Vi er redde for flyene. For to dager siden angep et fly senteret vårt på landsbygda i Aleppo. Tre frivillige ble såret, forteller han.

– Jobben dere gjør er svært farlig. Hvofor tar du risikoen?

– For det er innbyggere som må bli reddet fra Assad-regimets angrep. Hver dag må folk hentes ut fra ruinene, sier Khateeb, som var med i demonstrasjonene mot Assad-regimet fra starten i 2011.

En av Khateebs kolleger var Khaled Omar Harah, som var blant organisasjonens første medlemmer. I 2014 klarte han å redde en to uker gammel gutt fra ruinene av et hus i Aleppo.

Gutten hadde ligget 16 timer under ruinene og ble kjent som «mirakelbabyen» i internasjonale medier. En video av redningsaksjonen vant i fjor den norske prisen for årets beste bistandsvideo.

Torsdag forrige uke ble Harah selv drept under et oppdrag i Aleppo.

Ilias Mahmoud al-Taweel var en av de 132 medlemmene av White Helmets som ble drept under oppdrag. Bildet er fra begravelsen hans, som fant sted i Damaskus-forstaden Douma i fjor høst.

Har egne team for kvinner

I starten var alle medlemmene av White Helmets menn. For to år siden ble to grupper for kvinner opprettet, og nå deltar 78 kvinner i arbeidet med medisinske behandlinger og lettere lete- og redningsarbeid.

I de mest konservative områdene kan de være den eneste redningen for kvinnelige overlevende, fordi folk har nektet mannlige redningsarbeidere å hjelpe jenter og kvinner, skriver organisasjonen på sin hjemmeside.

Medlemmene av White Helmets har forpliktet seg til å hjelpe sivile på alle sider av konflikten. Likevel jobber de først og fremst i områder kontrollert av ulike opposisjonsgrupper.

En såret jente fraktes inn i sykebil av en redningsarbeider fra White Helmets i byen Idlib 15. juni i år.

– Dessverre tillater ikke Assad-regimet dem å arbeide i regjeringskontrollerte områder. White Helmets ville ønsket en tillatelse til å jobbe på tvers av konfliktlinjer velkommen, men regimet har nektet å gi dem dette, forteller James Turner, kommunikasjonsdirektør i The Syria Campaign.

Interessegruppen jobber for en demokratisk fremtid i Syria og støtter White Helmets.

– Det er ekstremt vanskelig for alle grupper å jobbe på tvers av konfliktlinjer i Syria. Dersom en gruppe jobber i opposisjonskontrollerte områder, blir den ofte anklaget av den syriske regjeringen for å støtte terrorister og nektet adgang til resten av landet. Det er derfor de fleste humanitære organisasjoner pleier å jobbe innenfor visse områder.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Syria
  3. Frivillighet