Verden

Tidligere Putin-hjelper vil avsløre Kremls «propagandafabrikk»

En russisk frilansjournalist som hevder å ha jobbet som nett-troll for Vladimir Putin, sier hun saksøker sin tidligere arbeidsgiver i et forsøk på avsløre hvordan presidentens «netthær» jobber.

afp000832389-G9C4DT85Vb.jpg
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— Denne propagandaen på internett er veldig farlig. Den må bringes fram i lyset, sier Ljudmila Savtsjuk (34) til AFP.

Hun hevder å ha jobbet i det skjulte for det såkalte «Direktoratet for internettstudier» i St. Petersburg. Der skal Savtsjuk og hennes kolleger har brukt dagene til å hylle president Vladimir Putin og angripe hans fiender på nettet.

Savtsjuk saksøker nå det noe mystiske direktoratet, som hun mener ansatte folk uten offisielt å registrere dem. Hun hevder også at hun ikke fikk all lønnen hun hadde krav på.

- Infeksjon

— Men hovedmålet vårt er å tiltrekke oss samfunnets oppmerksomhet rundt dette skammelige fenomenet. Vi håper vi kan stenge denne nett-trollfabrikken og bekjempe propagandaen, sier den 34-årige alenemoren.

— Jeg frykter for ungdommene som jobber der og sprer denne infeksjonen, fortsetter hun.

For en månedslønn på 40.000 til 50.000 rubler (6.000-7.500 kroner) sitter Putins nett-troll i den relativt anonyme kontorbygningen i St. Petersburg og bombarderer kommentarfeltene på diverse nettsteder med lovprisninger av presidenten.

Rettssaken utsatt

Savtsjuk ble sparket fra jobben etter at hun under pseudonym publiserte en rekke artikler i lokale aviser der hun fordømte det hun kaller Kremls propagandafabrikk.

Domstolen i St. Petersburg har foreløpig utsatt rettssaken til 23. juni fordi ingen dukket opp for å representere Savtsjuks tidligere arbeidsgiver da saken opprinnelig skulle behandles.

Etter at hun måtte slutte i jobben, har 34-åringen blitt kraftig plaget sine tidligere kolleger.

— Jeg mottar tonnevis av fornærmelser hver dag. Jeg prøver ikke å ta det til meg, selv om det ikke er enkelt, sier Savtsjuk.

Nekter å gi opp

De alle fleste russere støtter Putin, men uenighetene med Vesten, annekteringen av Krim-halvøya og Russlands antatte rolle i krigen i Øst-Ukraina har ført til en viss polarisering av samfunnet. En liten gruppe av befolkningen er, som Savtsjuk, sterkt imot presidenten.

Savtsjuk og flere titalls likesinnede har startet en gruppe som har som mål å bekjempe Kremls propagandakultur, men foreløpig har de ikke fått med seg noen kjente opposisjonsaktivister.

Derimot har hun støtte fra advokaten Ivan Pavlov, som er kjent for å representere motstandere av den russiske regjeringen.

— Vi er glade for at denne organisasjonens aktiviteter blir synlige, og vi kommer til å kjempe mot den i retten. Troll liker ikke lys, og der det er åpenhet, kan de ikke eksistere, sier han.

Les også

  1. Putin krever mer patriotisk skole

  2. Putin forbyr avsløringer om døde soldater

  3. Russland har svartelistet åtte svensker