Langer ut mot WHO, skryter av Gro Harlem Brundtland

USAs president Donald Trump truer med å melde landet ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Han mener dagens WHO-sjef burde gjort som Gro Harlem Brundtland, som ledet organisasjonen for to tiår siden.

USAs president Donald Trump mener at Kina holdt tilbake informasjon om koronautbruddet, og at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har vært kritisk nok til Kina.

I et brev til sjefen i Verdens helseorganisasjon, Tedros Ghebreyesus, som er lagt ut på Twitter, gjentar Trump sin flengende kritikk av organisasjonen og truer med å gjøre stoppen i finansiering permanent.

Nå viser den amerikanske presidenten til en av WHO-sjefens forgjengere, den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland, og han mener dagens sjef burde lære av henne i kritikken av Kina.

Han lister opp en rekke forhold som han mener viser at WHO er i lommen på Kina, og mener de har latt være å kritisere folkerepublikken for måten de har taklet utbruddet på, som startet i Wuhan.

– Kanskje verre enn alle disse feilgrepene er at WHO kunne gjort så mye bedre, skriver Trump og peker på det Brundtland gjorde.

Trump mener WHO har oversett advarsler mot hva som foregikk i Kina, og han mener dette har hatt enorme konsekvenser for verden.

Gro Harlem Brundtland var WHO-sjef da sars-epidemien brøt ut.

– Tjener ikke USAs interesser

Trump sier at amerikanske skattebetalere ikke er tjent med å betale for en organisasjon som ikke «tjener USAs interesser». Han sier at WHO må «demonstrere uavhengighet fra Kina».

– Hvis ikke WHO forplikter seg til substansielle forbedringer innen de neste 30 dagene, vil jeg gjøre den midlertidig stoppen i finansieringen permanent og revurdere medlemskapet i organisasjonen, skriver Trump.

USAs president skriver blant annet at WHO-sjefen har takket Kina for de kraftige tiltakene landet satte inn, men at han selv fikk kritikk for å stenge grensene for folk som kom fra Kina.

– Burde gjort som Brundtland

Trump har fått mye kritikk for å fryse støtten til Verdens helseorganisasjon midt under en pandemi. Det foregår samtidig en debatt om hva Kina faktisk gjorde i starten av epidemien, og krav om uavhengig granskning av landet. Blant annet Australia har tatt initiativ til det.

Den amerikanske presidenten har kalt Verdens helseorganisasjon en marionett for Kina.

– Bare for noen år siden, under ledelsen av en annen generaldirektør, viste WHO verden hva den kunne tilby. I 2003, som svar på utbruddet av sars i Kina, erklærte Gro Harlem Brundtland modig WHOs første krisereiseråd på 55 år og frarådet reiser til og fra episenteret for utbruddet i det sørlige Kina. Hun nølte heller ikke med å kritisere Kina for å true den globale helsen ved å skjule utbruddet gjennom sitt vanlige opplegg der de arresterer varslere og sensurerer mediene. Mange liv kunne være reddet om du hadde fulgt dr. Brundtlands eksempel.

Les også

Trump tar malariamedisin for å unngå å bli koronasyk

Kritiserte WHO-kutt

Men Norges tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland, som var sjef i helseorganisasjonen fra 1998 til 2003, har tidligere kritisert Trump for å true med pengekutt.

– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO, sa Gro Harlem Brundtland til NTB om Trumps stans i pengestøtten til WHO.

Brundtland påpekte også at organisasjonen spiller en viktig rolle for å forebygge kriser som koronapandemien.

– WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen, sa Brundtland til NTB.

Les også

Er WHO i lommen på Kina? | Frank Rossavik

Første bidragsyter

USA betaler årlig over 400 millioner dollar til Verdens helseorganisasjon. Landet er dermed den største enkeltbidragsyteren og bidrar med cirka 15 prosent av organisasjonens budsjett. På annenplass kommer Bill & Melinda Gates Foundation, ifølge World Economic Forum.

Donald Trump har selv fått kritikk for måten han har håndtert koronakrisen på. USA har nå flest koronarelaterte dødsfall i verden. Over 90.000 amerikanere har hittil dødd i pandemien, ifølge Johns Hopkins-universitetets oversikt.

Kinas utenriksdepartement sier i en kommentar at Trumps kritikk av WHO er et forsøk på få oppmerksomheten bort fra hans egen «inkompetente svar» på krisen, skriver Reuters. De ser på brevet som en måte å sverte Kina på.