Verden

I denne containeren døde fem gutter av kullosforgiftning

Minst åtte kinesiske tjenestemenn har mistet jobben etter at fem unge gutter mistet livet da de rømte hjemmefra og søkte ly for kulden i en søppelcontainer.

Det var i denne søppelcontaineren fem gutter i alderen 9–13 år søkte ly og forsøkte å holde varmen ved å tenne bål. Foto: AP Photo/Li Yuanlong

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

For to uker siden skulle en fattig kvinne i byen Bijie i den sentralkinesiske, fattige Guizhou-provinsen sjekke om hun fant noe av verdi i en stor, grønn søppelcontainer. I stedet fant hun fem døde gutter. De var mellom 9 og 13 år gamle.

Guttene var barn av migrantarbeidere og var alle i slekt. De tilhører en gruppe på millioner av kinesiske barn som vokser opp uten foreldre, fordi disse jobber i storbyer som gjerne ligger langt unna hjemstedet.

Fire av guttene skal ha sluttet på skolen for lenge siden, ifølge familiemedlemmer. De hadde rømt hjemmefra, og søkte ly for kulden en regntung kveld. I søppelcontaineren skal de ha tent et bål for å holde varmen. Kullosen fra bålet skal ha forgiftet dem i løpet av natten, ifølge kinesiske medier.

Guttene med svovelstikkene

Saken har skapt et stort engasjement blant kinesiske nettbrukere, som er rasende over at ingen tok vare på de fem guttene etter at de hadde rømt hjemmefra.

— «De rikes hjem lukter av kjøttmat og vin mens de fattiges lik ligger i veikanten.» Over tusen år er gått siden Du Fu skrev dette diktet. Likevel har vi ikke kommet lenger, skriver brukeren qqf55 på ett av de sosiale mediene i Kina.

Flere nettbrukere sammenligner saken med H.C. Andersens eventyr om piken med svovelstikkene.

Raseriet er tydelig i mange av innleggene. Skylden fordeles på barnas foreldre og på myndighetene.

— Dette er en skam for alle oss voksne, skriver en av nettbrukerne.

Guttene bodde i en av de fattigste byene i en av Kinas fattigste provinser. Bijie har fått svært mye oppmerksomhet fra sentrale myndigheter fordi utfordringene her er så store. Både president Hu Jintao og Wen Jiabao har besøkt byen, som har over syv millioner innbyggere, de siste årene. Hensikten har vært å gi oppmerksomhet til de delene av landet som ikke har utviklet seg like raskt som de langt rikere kystdistriktene.

Sparket åtte tjenestefolk

Myndighetene reagerte raskt etter at saken ble en nasjonal snakkis. Minst åtte tjenestefolk – inkludert rektorene på skolene guttene gikk på – har mistet jobbene sine, ifølge den kinesiske avisen China Daily.

Guttene rømte ofte hjemmefra, ifølge familiemedlemmer. Da de døde, hadde de bodd på gaten de siste 11 dagene.

— De holdt til i et falleferdig skjul på en byggeplass. De spiste grønnsaker fra søppelbøttene på markedet og lekte med en fotball de hadde funnet, sier Li, en nabo, til den kinesiske TV-stasjonen CCTV.

Selv om saken omtales i de kinesiske partiorganene, er nyheten av det sensitive slaget for kinesiske myndigheter. Mannen som først skrev om den triste historien, den tidligere journalisten Li Yuanlong, ble raskt anholdt av lokale myndigheter og sendt ut av byen.

— De tvang ham til å ta ferie. De ville ikke at han skulle la seg intervjue og fortelle mer om saken, sier sønnen hans, Li Muzi, til The Wall Street Journal.

kris@ap.no

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyfonen Mangkhut feier over Kina – de første dødsfallene registrert

 2. VERDEN

  Foreldrene trodde barna ble beskyttet mot rabies og stivkrampe. Men vaksinene var bare juks.

 3. VERDEN

  Han rømte fra kidnappere og vold i Guatemala. Nå søker han og datteren beskyttelse i USA.

 4. VERDEN

  Ektemannen kappet av nesen hennes. Nå er 28-åringen skilt og kjemper for å få bo med sønnen.

 5. VERDEN

  Skoleangrepene i Kina vil ingen ende ta. Fredag ble ni drept i nok en massakre.

 6. VERDEN

  I denne kinesiske byen er julen bannlyst