Verden

Kan han «trolle Trump til tap»? Bloomberg erter med pengeprat, golfvideo og en Trump-minister på laget

Mens de andre presidentkandidatene håndhilste på velgere i små stater, teppebombet Michael Bloomberg Texas og California med reklame.

Tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg går på scenen under en ordførerkonferanse i USAs hovedstad Washington.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Den 78 år gamle New York-milliardæren meldte seg svært sent på i nominasjonskampen i Det demokratiske partiet. Dermed står han ikke på stemmesedlene før 3. mars, den såkalte supertirsdag.

Den dagen velges en tredjedel av utsendingene til partilandsmøtet som i juli formelt velger presidentkandidaten.

Satser på store stater

Fordi Bloomberg er sent ute og styrtrik, driver han en utradisjonell valgkamp:

 • Han har droppet å drive valgkamp i de fire første statene som holder nominasjonsvalg.
 • I stedet satser han tungt i store delstater med mange landsmøtedelegater.
 • Han samler ikke inn penger fra støttespillere.
 • Han bruker likevel penger i et tempo aldri tidligere sett i en valgkamp.
Les også

Valghistorien tilsier at den tidligere storfavoritten Joe Biden nå er sjanseløs

Støtte fra Trump-minister

Før helgen gjorde den uvanlige kandidaten noe annet som ikke er så typisk. Han sikret seg støtte fra en politiker som for bare måneder siden var sentral i Trump-administrasjonen.

Richard V. Spencer var marineminister, men fikk sparken av Trump etter en strid om presidentens benådning av en krigsforbryterdømt spesialsoldat. Spencer omtalte seg selv som «republikaner hele mitt liv», men uttrykte uro for at USA svikter sine allierte. Han anbefalte velgerne å stemme på Bloomberg.

Les også

Trump gjorde narr av demokratene på valgmøte

USA tidligere marineminister Richard V. Spencer i samtale med soldater i US Marines.

Verdens åttende rikeste

Trump har gitt Bloomberg, som er 1,73 høy, kallenavnet «Mini Mike».

Bloomberg går imidlertid ikke av veien for å gi et lite stikk eller to rettet mot president Trumps selvbilde.

– Folk spør meg om jeg virkelig vil ha en valgkamp mellom to New York-milliardærer, sa Bloomberg forrige uke til velgere i Pennsylvania.

Han fortsatte: – Da svarer jeg «hvem er den andre?»

Den tidligere New York-ordføreren står med sine drøyt 60 milliarder dollar i formue som nummer 8 på Forbes-listen over verdens rikeste personer. Trump står på 275. plass med omtrent 3 milliarder dollar.

I minivalgkretsen Dixville Notch stemte fem velgere ved midnatt 11. februar i New Hampshires primærvalg. En republikaner skrev Bloomberg inn på stemmeseddelen. To demokrater gjorde det samme.

Flere enn 1000 ansatte

Bloomberg har brukt så store summer på sin valgkamp hittil at det også i amerikansk valgsammenheng har vakt oppmerksomhet. I desember brukte han nesten 1,8 milliarder kroner – mer penger enn noen av de andre kandidatene hadde samlet inn i løpet av hele året.

I tillegg viser valgkampregnskapene en sjenerøs pengebruk. Antall ansatte på landsbasis passerte nylig 1000.

Han er heller ingen gjerrigknark på lønningsdagen. En medarbeider hever en gasje på nesten en halv million kroner i måneden. En del andre mellomledere tjener rundt 100.000. En nyansatt ble hentet til New York så hastig at vedkommende ikke bare fikk en leieleilighet, men også refundert utgifter til å fylle opp klesskapet.

Les også

Slik endte Iowa: En sosialist som fester grepet, en gullkantet tredjeplass og et felt som endelig krymper

Michael Bloomberg taler til tilhengere i Detroit i Michigan.

Golf-film med skjult motiv?

Brorparten av valgkamppengene går imidlertid inn i et massivt reklamebudsjett. TV-seere og brukere av sosiale medier pepres med Bloomberg-filmer. Hittil har Bloomberg svidd av tilsammen 2,7 milliarder kroner på reklame.

Da det ble kjent at Donald Trump hadde kjøpt rådyr reklameplass under den amerikanske fotballfinalen Superbowl, gjorde Bloomberg det samme. Og i en annen 15 sekunders video forsvarer Bloomberg at han en gang leide inn Trump til å bygge en golfbane: «Det er den eneste jobben jeg ville gitt ham.»

CNNs Chris Cillizza mener det egentlige formålet med golf-filmen er å terge Trump ved vise frem bilder av en overvektig president i dårlig form. Analytikeren mener Bloomberg kan være den som er best egnet til å «trolle Trump til tap».

Klatret til fjerdeplass

Innsatsen har ikke sendt ham til topps i feltet, men har heller ikke vært resultatløs. På gjennomsnittet av nasjonale målinger har han klatret til en fjerdeplass. Han ligger etter Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren, men foran Pete Buttigieg. Litt flere enn hver tiende demokrat kan tenke seg å se Bloomberg utfordre Trump.

 • The Wall Street Journal omtaler det avisen kaller «Bloomberg-effekten» og skriver at milliardæren forandrer valgkampens dynamikk.
 • Nettstedet Fivethirtyeight flyttet før helgen Bloomberg opp fra den anonyme gruppen «andre» i sin spådom for antall landsmøtedelegater.
 • The Washington Posts spalte The Fix skriver «Hvordan Michael Bloomberg kan vinne» og påpeker at dette riktig nok ikke er sannsynlig, men heller ikke lenger en vits.

Les også

 1. Han finansierer amerikanske valgkamper. For tre år siden brukte han forgjeves over 200 millioner kroner på Hillary Clinton.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Michael Bloomberg
 3. Amerikansk politikk
 4. Demokratene, USA