Prins Charles koronasmittet. Men britene er mest bekymret for disse to. Og Harrys klemming.

Når den britiske tronarvingen, som også er over 70 år, har testet positivt for korona, er det alvor. Men det er ikke prins Charles (71) britene er mest bekymret for.

Dronning Elizabeth (93) har stålhelse. Det har ikke hennes mann, prins Philip (98).

– Prinsen har milde symptomer, men er ellers ved god helse. Han har jobbet hjemmefra de siste dagene, heter det i en uttalelse fra Clarence House.

Det blir lenge til man vil se kongefamilien i en slik sosial setting. Koronaviruset har også snudd opp ned på den britiske kongefamiliens sammenkomster.

Prins Charles er nå i isolasjon i Skottland sammen med sin kone Camillia, hertuginnen av Cornwall.

Prinsens kontor opplyser at de ikke vet hvor smitten kommer fra, men at prins Charles har hatt en rekke offisielle oppdrag de siste ukene. Mange med store grupper til stede.

Dronning Ellizabeth og prins Charles under dronningens trontale og åpningen av parlamentet i Westminster. Snart skal han overta hennes oppgaver.

Han var blant annet på en stor klimakonferanse om vannsikkerhet. Her deltok også prins Albert fra Monaco, som nå også har testet positivt for koronavirus. Det skjedde 10. mars, skriver Sky News.

Siste gang prins Charles så sin mor, dronning Elizabeth, var to dager senere, 12. mars, opplyser Buckingham Palace.

Dronningen har forlatt London

Dronning Elizabeth og prins Philip skulle etter planen være i London frem til påske og deretter flytte ut til kongeparets favorittsted, Windsor Slott, i påskeferien.

Men etter at Storbritannia strammet inn koronatiltakene forrige fredag, har de to allerede reist.

Prins Philip har slitt med dårlig helse lenge. Senest i julen ble han innlagt på sykehus.
Les også

Bilkræsj, uvennskap og en utstøtt sønn. 2019 ble et nytt annus horribilis for dronning Elizabeth.

Både dronningen og ektemannen prins Phillip tilhører en utsatt gruppe på grunn av høy alder. Dronningen er 93 år gammel, mens prins Philip er fem år eldre.

Mens dronningen har stålhelse, har prins Philip i mange år slitt med store helseproblemer og demens. Han har ikke lenger noen offisielle plikter og sees sjelden i offentligheten lenger.

Hele kongefamilien er spredt utover landet

I Storbritannia er koronasmitten langt fra under kontroll. Hittil er drøyt 8000 smittet og 422 personer er bekreftet døde.

Storbritannia var sent ute med omfattende smittetiltak sammenlignet med resten av Europa, og det var først fredag i forrige uke at statsminister Boris Johnson valgte å stenge skoler, puber og store idrettsarrangementer.

London er selve episenteret i Storbritannia, og den britiske kongefamilien har de siste dagene forlatt hovedstaden.

Dessuten var Johnsons råd at alle over 70 år skulle i selvisolasjon. Det rammer dronning Elizabeth (93), prins Philip (98), prins Charles (71) og Camillia (72).

Les også

«End of freedom» og husarrest: Slik reagerer britiske aviser på Boris Johnsons drastiske grep

Også prins William og hans familie har forlatt London.
  • Prins Charles og hertuginne Camilla har flyttet til Birkhall, som er prins Charles sted på slottseiendommen Balmoral i Skottland.
  • Dronning Elizabeth og prins Philip er flyttet til Windsor slott, en times biltur fra London.
  • Prins William, hertuginne Kate og deres tre barn, George, Charlotte og Louis, vil tilbringe tiden til over påske på et av de andre kongelige eiendommene, Anmer Hall, i Norfolk.

Prins Harry skaper også bekymring

Prins Harry og hans kone Meghan Markle har også oppholdt seg i London de siste ukene, i det som skulle være deres siste offisielle oppdrag for kongefamilien.

De har nå returnert til Canada. Hvorvidt de også er i selvisolasjon på deres private øy utenfor Vancouver, ønsker Buckingham Palace ikke å kommentere, ifølge The Guardian.

Det som bekymrer mer, er at prins Harry har vært eksponert for korona ved minst to anledninger under sitt opphold i London:

Først direkte gjennom et møte med vennen og formel-1-stjernen Lewis Hamilton, som senere testet positivt. På flere bilder klemmer de to vennene hverandre.

Harry, som nå ikke lenger formelt har tittelen prins, ble avbildet med formel-1-superstjernen Lewis Hamilton i London nylig. Senere har Hamiltson testet positivt.

To dager tidligere ble Hamilton avbildet med blant annet Sophie Trudeau, kona til Canadas statsminister Justin Trudeau. Sophie Trudeau har også testet positivt for viruset.

Prins Harry tilbrakte mye tid med Lewis Hamilton i London. Senere viste det seg at vennen hadde testet positivt på koronaviruset.

Kongefamilien har nå avlyst de fleste oppdrag fremover. Men det er fortsatt ventet at dronningen vil holde en tale til nasjonen en av de første dagene.

Skal holde en tale for nasjonen

Det blir lite håndhilsing fremover, men det er ventet at dronning Elizbeth vil holde en tale til nasjonen om den alvorlige helsesituasjonen i Storbritannia.

Med unntak for den årlige tv-sendte talen 2. juledag, er det ingen tradisjon for at dronningen holder denne type taler i en krisetid.

Ifølge The Times vil dette i så fall bli den fjerde talen dronningen holder i sin 68 år lange regjeringstid. Sist dronningen holdt en slik type tale var i 2002, under dronningmorens begravelse. Dessuten holdt hun en tale etter prinsesse Dianas død i 1997 og under Gulfkrigen i 1991.