Japan har fått ny keiser

Japans nye keiser Naruhito lover å oppfylle sin plikt om å forene folket. Onsdag tok han over etter sin far, som har abdisert.

Japans nye keiser Naruhito talte onsdag i keiserpalasset i Tokyo. Ved siden av ham er keiserinne Masako, mens kronprins Akishino står til venstre i bildet.
  • NTB-AP-AFP

– Jeg fylles av en høytidsfølelse når jeg tenker på det viktige ansvaret jeg har påtatt meg, sa Naruhito (59) i sin første tale som keiser.

Han forsikret også at han ønsker tett kontakt med det japanske folk.

Naruhitos far, keiser Akihito, abdiserte tirsdag etter 30 år på tronen. Ved midnatt natt til onsdag ble hans sønn ny keiser – noe som ble markert med seremonier og ritualer i keiserpalasset i Tokyo på morgenen.

Kledd i kjole og hvitt foran tronen ble Naruhito overrakt skrin som inneholder et keiserlig sverd og en edelsten.

Statsminister Shinzo Abe gratulerte den nye statslederen og lovet å vise ham respekt. Naruhito mottok også gratulasjoner fra USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping.

Senere på dagen kunne vanlige japanere delta i seremonier og arrangementer som ledd i feiringen av tronskiftet. Under en av seremoniene ble det delt ut tusen gratis glass med sake – risvin – i løpet av en halvtime.

Tronskiftet innleder en ny epoke i Japan som kalles Reiwa – «vakker harmoni». Akihito er den første japanske keiseren som har abdisert på 200 år.