Mueller-rapporten er ute – Trump: – Jeg har en god dag

Amerikanerne bør være takknemlige for at Trumps valgkampapparat ikke samarbeidet med Russland, sa justisminister William Barr torsdag. Spesialetterforsker Robert Muellers rapport ble offentliggjort i dag.

USAs president Donald Trump var i godt humør da han talte under en tilstelning for krigsveteraner i Washington - samtidig som Robert Muellers rapport ble offentliggjort.

SISTE: Mueller-rapporten ble offentliggjort klokken 17.05 norsk tid. Hele rapporten kan leses her (pdf)

– Jeg har en god dag.

Det var Donald Trumps første kommentar til Mueller-rapporten, som ble offentliggjort onsdag ettermiddag. I samme øyeblikk som rapporten ble lagt ut på hjemmesidene til USAs justisdepartement, gikk president Trump på talerstolen i Washington. Temaet for pressekonferansen var krigsveteraner, men Trump kunne ikke la være å kommentere dagens store nyhetssak.

– Ingen hemmelig forståelse, ingen motarbeiding. Det var aldri noe slikt, og det kommer aldri til å bli noe slikt, sa Trump.

– Ingen annen president må noensinne bli utsatt for en slik bløff igjen, la han til.

Kort tid før hadde presidenten, som har vært ekstremt travel på Twitter det siste døgnet, lagt ut en klar melding til sine motstandere:

– Bør være takknemlige

En drøy time tidligere hadde hans justisminister William Barr forsvart presidenten og innholdet i rapporten på en egen pressekonferanse.

– Den russiske regjeringen forsøkte å blande seg inn i valgkampen. Takket være Muellers grundige etterforskning vet vi imidlertid at russerne ikke fant noen samarbeidspartnere hverken på Trumps team eller blant andre amerikanere, sa justisminister William Barr på en pressekonferanse torsdag.

Det faktum at ingen amerikanere var involvert i den russiske påvirkningskampanjen er «noe alle amerikanere bør være takknemlig for», sa Barr.

Justisminister William Barr under pressekonferansen.

To års granskning

«No Collusion – No Obstruction!» tvitret president Donald Trump torsdag ettermiddag, like før justisminister William Barr skulle møte pressen for å diskutere hva som står i rapporten til spesialetterforsker Robert Mueller.

Barr bekreftet Trumps budskap om at han var uskyldig med de samme ordene: «No collusion».

Mueller har etterforsket mulige forbindelser mellom Trump og hans team, og russiske interesser. Granskningen har tatt nesten to år og har fått svært mye oppmerksomhet i USA.

Rapporten ble overlevert til Barr for fire uker siden. Justisministeren oppsummerte da innholdet i et notat til Kongressen, men ga ikke innsyn i selve dokumentet. I notatet slo Barr fast at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å konkludere med at Trump har konspirert ulovlig med russerne under valgkampen.

Like etter Barrs pressekonferanse la Trump ut en Game of Thrones-inspirert grafikk på Twitter der det sto «Game Over».

«Frustrert og sint»

Justisministeren har også konkludert med at Trump ikke har hindret rettens gang – såkalt «obstruction of justice». På dette punktet var det Barr og visejustisminister Rod Rosenstein som tok avgjørelsen. I Muellers rapport lot nemlig spesialetterforskeren dette være åpent, og la frem bevis både for og imot.

På pressekonferansen forklarte Barr denne avgjørelsen med at president Trump var i en svært spesiell situasjon og under sterkt press da han tok over som president, med mye spekulasjoner i media.

Trump har en rekke ganger ytret seg svært kritisk mot Mueller-granskingen.

Trump var «frustrert og sint» over etterforskningen og følte den undergravde hans presidentskap, sa Barr. Justisministeren understreket at Det hvite hus likevel samarbeidet med Muellers team og ga dem det materialet de ba om.

Dette betyr at Trump ikke hadde «korrupte hensikter» med å hindre rettens gang, sa Barr.

– Vi går ikke gjennom denne prosessen bare for å samle inn informasjon og kaste den ut i offentligheten, sa Barr, på spørsmål om hvorfor det var ham som hadde tatt avgjørelsen om at Trump ikke var skyldig i hindring av rettens gang.

Justisministeren understreket at det var hans ansvar og privilegium å avgjøre om noe kriminelt hadde skjedd eller ikke.

Sladdet dokument

Rapporten som offentliggjøres i dag er en sladdet versjon. Den vil bli lagt ut på justisdepartementets hjemmeside klokken 17.00 norsk tid, sier Barr. Justisministeren har gitt ordre om at fire typer informasjon skal holdes tilbake:

  • informasjon som har med storjuryen å gjøre;
  • informasjon som kan avsløre viktige etterretningskilder eller metoder;
  • informasjon som kan påvirke andre etterforskninger;
  • informasjon som kan skade ryktet og personvernet til tredjeparter.