Verden

Fattiggutten ble kastet ut fra imamskolen – så ble han YouTube-predikant og terrorleder

ISTANBUL (Aftenposten): Zahran Hashim var så radikal at han ble kastet ut av imamskolen. – Han har mange likhetstrekk med andre terrorledere vi har sett, sier ekspert.

Terrorgruppen som gjennomførte angrepet i Sri Lanka, sverget troskap til IS. Mannen uten maske er Zahran Hashim, mislykket imamstudent og YouTube-predikant.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

42 år gamle Zahran Hashim står midt i en gruppe med maskerte menn. Han selv er den eneste som viser ansiktet på videoen. Over skulderen har han et gevær. Hensikten er å sverge troskap til terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Videoen av mennene ble offentliggjort av IS’ propagandakanal, Amaq, tirsdag 23. april, to dager etter terrorangrepet som krevde minst 250 menneskeliv og skadet rundt 500 andre på Sri Lanka. Myndighetene på Sri Lanka mener Zahran Hashim var hjernen bak angrepet.

Gruppens tilknytning til IS er ikke fastslått, og heller ikke hvor sterk den eventuell var. Men basert på informasjon som har kommet fra myndighetene og fra mediene, begynner det å danne seg et bilde av terrorgruppen og dens leder.

Fredag morgen bekreftet Sri Lankas president at den antatte terrorleder er død.

Myndighetene har sagt at Zahran Hashim trolig sto i spissen for ett av selvmordsangrepene første påskedag.

Den ene selvmordsbomberen ble fanget opp av et overvåkingskamera i Negombo. Han bærer på en tung ryggsekk, men ingen stopper ham. Han sprengte seg selv inne i kirkerommet, som var fullt av mennesker.

For radikal for imamskolen

Mens flere av selvmordsbomberne skal ha vært fra middelklassen, og to av dem var sønner av en steinrik krydderkonge, skal lederen Zahran Hashim ha kommet fra beskjedne kår på nordøstsiden av øya.

Han hadde tydeligvis ambisjoner om å bli imam, men var så radikal at han ble kastet ut fra koranskolen han gikk på. Det skriver en mann som sier han kjente ham godt, i en artikkel i den malaysiske nettavisen The Leaders Online.

Her ser man selvmordsbomberen komme uhindret inn i Sebastian's Church i Negombo.

Ambisiøs person med mye karisma

Hashim lot seg ikke stanse av at han ikke fikk avsluttet utdanningen, og dannet sine egne religiøse grupper på Sri Lanka. Han deltok i offentlige debatter og fikk bygget en moské.

– Som mange andre som står bak terrorceller, det jeg i min forskning har kalt entreprenøren, fremstår han som en ambisiøs person, som gjerne har gått gjennom en krise. Den krisen kan kanskje ha vært et element i radikaliseringsprosessen, sier Petter Nesser.

Han er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og en av Norges ledende eksperter på terrorisme.

– Han ser ut til å ha vært karismatisk og imponerte folk ved å snakke flytende arabisk.

Les også

Sri Lanka: Har identifisert åtte av angriperne, leter etter koblinger til utlandet.

Kistene til åtte måneder gamle Mathew og bestemoren Agnes Vnikpridha (69), blir til graven i Negombo.

Tok med sverd og kølle til debatt

Hashim hadde en konfronterende stil. For tre år siden stilte han seg utenfor lokalene til en rivaliserende sekt og provoserte til bråk. Det motstanderne ikke visste var at Hashim hadde gjemt unna både et sverd og en klubbe. Flere personer skal ha blitt skadet da han tok frem våpnene.

Det radikale budskapet var ikke populært blant folk flest, sier muslimer som kjente ham og gruppen hans.

– De forsøkte å bli akseptert i lokalsamfunnet, men de mislyktes, sier K M Akram, en av innbyggerne til Asia Times.

Sørgende tar farvel med 13 år gamle Dhami Brindya, som ble drept i terrorangrepene. Begravelsen skjedde i Negombo torsdag.

Han havnet på indernes radar

Hashim satset på Internett og sendte ut nyheter om IS’ aktiviteter i Syria og andre steder på morsmålet tamilsk. Han sendte også ut videoer med talene sine på Youtube.

– Han ser ut til å ha tatt kontakt med andre organiserte miljøer og reist til andre land, sier Nesser.

Zahran Hashims navn dukker opp i etterforskningen av en indisk gruppe som i 2016 sendte 21 unge menn og kvinner til en IS-gruppe som er aktiv i Afghanistan.

Da inderne raidet cellen, fant de CD-er med Hashims videoer. Telefondata avslørte telefonsamtaler mellom Hashim og IS-medlemmer i Afghanistan og Bangladesh, ifølge Asia Times.

Arbeidere forbereder en massebegravelse i Negombo torsdag.

India ga Sri Lanka det de trengte, men ingen fulgte opp

Inderne etterforsket Hashim og miljøet rundt ham i flere måneder. Den 4. og 11. april delte de etterretningsopplysningene om Hashim og gruppen National Tawhid Jamath med Sri Lanka.

Inderne overleverte opplysninger om gruppens medlemmer og telefonnumre. De mente gruppen hadde samlet mengder med eksplosiver og detonatorer. Hundre kilo sprengstoff ble funnet under en razzia i Sri Lanka i januar i år og mistanken ble rettet mot IS.

Men oppfølgingen fra sikkerhetsmyndighetene i Sri Lanka ser ut til å ha vært svært mangelfull.

Opplysningene ble ikke delt med relevante ledere og sikkerhetsorganer, og ingenting ble gjort for å sikre kirkene som var mål for terroren.

Sri Lankas sikkerhetsstyrker har skjerpet sikkerhetstiltakene. De frykter flere angrep.

Kvinne sprengte seg foran sine to barn. Alle ble drept.

Gjennomføringen av terrorangrepet tyder på at gruppens medlemmer har vært meget radikaliserte. Åtte av dem sprengte seg selv i tilknytning til angrepene på flere kirker og hoteller. To av dem skal altså ha vært arvingene til en krydderkonge med en milliardformue.

Like etter terrorangrepet gikk den niende bomben av. Den som sprengte seg selv skal ha vært kona til en rikmannssønnene.

Med seg i døden skal hun ha tatt med seg flere politimenn og to av sine barn, skriver The New York Times.

– Dette er enda et eksempel på at med ensidig påvirkning fra en ekstrem ideologi, så kan folk fra alle samfunnslag bli svært radikaliserte, sier Nesser.

Les mer om

  1. Terrorangrepet på Sri Lanka
  2. Sri Lanka
  3. Terrorisme