Iranerne raser mot egne styremakter etter nedskyting av passasjerfly. Demonstranter møtt med kuler.

ISTANBUL (Aftenposten): Iranerne tok i helgen til gatene for å protestere mot nedskytingen av et passasjerfly. Det ble skutt mot demonstranter i Teheran, viser video.

Demonstranter bærer en skadet kvinne ved Azadi-plassen i Teheran.

Iranerne møtte opp i milliontall for å vise sin sorg etter det amerikanske drapet på general Qasem Soleimani. Nå viser de sitt sinne over myndighetenes katastrofale håndtering av «hevnen mot USA».

– De drepte våre talentfulle studenter og ga oss prester i stedet, ropte sinte demonstranter utenfor Universitetet i Teheran i helgen, ifølge videoer som er blitt publisert via sosiale medier. Mange av ofrene fra flyet var studenter.

Samtidig er det full diplomatisk krise mellom Iran og Storbritannia etter at den britiske ambassadøren ble arrestert i Teheran. Ambassadøren sier han kun deltok i en minnestund for ofrene i passasjerflyet. Iranerne anklager Storbritannia for innblanding i interne anliggender.

En blodpøl ved Azadi-plassen i sentrum av Teheran. Politiet slo søndag hardt ned på demonstrasjoner ved plassen.

Katastrofal feil førte til at 176 døde

Nedskytingen av det ukrainske passasjerflyet skjedde i forbindelse med at Iran onsdag i forrige uke skulle ta hevn for drapet på general Soleimani. 22 raketter ble sendt mot to baser i Irak der det befant seg amerikanske soldater. Ifølge amerikanerne ble ingen drept.

Sjefen for et av Revolusjonsgardens luftvernbatterier trodde passasjerflyet som nettopp hadde tatt av fra Teherans internasjonale flyplass, var en amerikansk krysserrakett. Han tok på egen hånd avgjørelsen om å skyte ned flyet, forklarte en general i Revolusjonsgarden lørdag.

– Død over diktatoren, har demonstranter ropt ut.

– Vår fiende er her

Det nedskutte flyet var fullt av iranere og folk med iransk bakgrunn. Både lørdag og søndag viste folk sin misnøye med myndighetene. Demonstrantene ropte «død over diktatoren», viser videoer som er blitt delt på sosiale medier. Diktatoren de viser til, er Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Demonstranter utenfor Universitetet i Teheran ropte taktfast at «de lyver om at vår fiende er Amerika, vår fiende er her».

De folkelige protestene kommer to måneder etter at en kraftig økning av bensinprisen utløste voldsomme demonstrasjoner mot presteregimet. Myndighetene stengte internett og slo svært brutalt ned på opptøyene. Rapporter om antallet demonstranter som ble drept, har variert mellom Amnesty Internationals 300 og en rapport om 1500 døde fra Reuters.

– Et enormt prestigetap

Dette er et enormt prestigetap og et troverdighetsproblem at noe slikt kunne skje og at man dessuten holder det hemmelig hva som skjedde, sier Rouzbeh Parsi, som er programsjef ved Midtøsten- og Nord-Afrikaprogrammet ved Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Men at det er protester, innebærer ikke at regimet ramler sammen, det er mer standhaftig enn som så, forklarer den svenske forskeren.

– Misnøyen er stor og har vært det lenge og denne saken har fått det til å flomme over. Likevel tror jeg ikke disse demonstrasjonene kan true systemet, sier Parsi.

– Hvordan vil iranske sikkerhetsmyndigheter til å svare på eventuelle fortsatte protester?

– Det vil være dem som mener at dette må folk få lov til å si noe om, siden det er noe som ingen på noen vettig måte kan forsvare, sier Parsi.

– Men i disse protestene kommer det stadig mer radikale krav og slagord. Da finnes det andre deler av systemet som vil mene at dersom man tillater slikt, så kan man gi inntrykk av at man lar folk si hva de måtte ønske, og det aksepterer ikke vi, svarer Parsi.

Les også

Videoer viser høylytte demonstranter i Iran søndag kveld

Sørgende deltar i en seremoni for general Qasem Soleimani i Teheran den 6. januar.

Politiet benekter at de skjøt mot demonstranter

Søndag ble demonstrantene i Teheran banket opp og beskutt, viser videobilder som ifølge Reuters er blitt lagt ut av den USA-baserte organisasjonen Center for human rights in Iran.

På bildene kan man se blod på gaten, skadede mennesker som bæres vekk og sikkerhetsfolk med rifler.

Talsmenn for det iranske politiet benektet mandag at politiet hadde skutt mot demonstranter.

– Politiet hadde fått ordre om å være tilbakeholdne, sa Hossein Rahimi, sjefen for politiet i Teheran, ifølge en uttalelse lagt ut på nettsidene til den statlige TV-kanalen.

Les også

To erkefiender, fem blodige konflikter og hvordan det hele henger sammen

Ambassadør arrestert da han skulle klippe håret

Samtidig er det altså full diplomatisk krise mellom Iran og Storbritannia. Britene anklager iranerne for brudd på internasjonale avtaler etter at deres ambassadør Rob Macaire ble arrestert lørdag.

Macaire hadde deltatt under en minnestund for ofrene fra passasjerflyet og gikk etter fem minutter da noen begynte å rope slagord. Han ble arrestert da han på vei tilbake mot den britiske ambassaden stoppet ved en frisørsalong for å få seg en hårklipp, melder BBC.

Han ble anholdt i tre timer før han ble sluppet fri igjen. Macaire ble søndag innkalt til det iranske utenriksdepartementet og minnet på at deltagelse ved ulovlige møter bryter med Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser.

Macaire benekter anklagene. I en twittermelding skriver han at det er normalt å vise sin respekt og at noen av dødsofrene fra flyet var briter.