Verden

IT-eksperter tror ikke på Google og Facebook-dementier om massiv overvåking

Norske IT-eksperter har verken tro på selskapenes overvåkingsnekt, eller at USAs myndigheter sier at overvåkingen bare gjelder utlendinger utenfor USA.

Dette er en foil fra materialet som skal bevise at USA driver med storstilt hemmelig overvåking av sosiale medier og andre internettselskaper. Faksimile: Washington Post

 • Arild Færaas

Guardian avslørte natt til torsdag at amerikanske myndigheter telefonovervåker millioner av amerikanere, og at det har skjedd i mange år.

Og natt til fredag kom det en enda større bombe. Washington Post og Guardian har begge fått tak i dokumenter som viser at etterretningstjenesten NSA driver med storstilt overvåking av sosiale medier og selskaper som Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple med flere. NSA skal ha tilgang til blant annet e-post, chat, videoer og bilder.

Alle selskapene som har kommentert saken, nekter for at de gir en direkte tilgang til NSA.

«Google bryr seg veldig mye om sikkerheten til våre brukeres data. (...) Google har ikke noen «bakdør» slik at regjeringen kan få tilgang til private brukerdata», skriver Google i en pressemelding.

Les også

- USA overvåker sosiale medier

Mens Joe Sullivan, sikkerhetsansvarlig i Facebook, sier til Washington Post at de ikke gir noen myndigheter direkte tilgang til Facebook-servere. Yahoo sa i en uttalelse at «Yahoo tar brukernes personvern veldig alvorlig» og nektet også de for at de gir direkte tilgang.Men ifølge New York Times har amerikanske myndigheter bekreftet at de driver med overvåking av internett, men bare av utlendinger som ikke befinner seg på amerikansk jord.

— Informasjon samlet ved dette programmet er blant den viktigste informasjonen vi samler, og som brukes til å beskytte nasjonen vår, sa James Clapper, etterretningssjefen i USA.

Dette har skapt svært sterke reaksjoner i amerikanske og på sosiale medier. Blant annet har Huffington Postpå sin nettside tittelen «George W. Obama», med et bilde hvor bilder av Obama og Bush er slått sammen.

- Overrasket

Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Universitetet i Oslo og internettekspert, sier han ikke er overrasket over at overvåkingen skjer, men på måten det har skjedd.

— Jeg har finlest Washington Post-artikkelen, og for meg virker den troverdig. Og dersom det er sånn at selskapene har samarbeidet med myndighetene om dette, er jeg veldig overrasket.

Les også

Retten i USA godkjente massiv telefonovervåking av millioner

Han viser blant annet til at den amerikanske avisen viser til materialet hvor det står at det er veldig viktig at informasjon om dette programmet ikke kommer ut, fordi det kan skade selskapene.— Det er jo iallfall et indisium på at de samarbeider. Og selv om NSA sikkert har verdens beste hackere, er det mye enklere å få ut informasjonen om selskapene samarbeider, mener Hannemyr.

Han mener blant annet Google kan tape mye på denne saken.

— Google har jo et rulleblad for tidligere å ha slåss mye med denne type overvåking. De har gått til mediene og rettssalen med saker hvor de ikke vil levere ut informasjon. Men dersom Google nå blir sett på som en forlenget arm av amerikanske myndigheter, vil det gi Google mindre goodwill og redusert bruk.

Men at NSA har drevet med signalspaning, har lenge vært kjent - blant annet gjennom Echelon-prosjektet, legger han til.

- Også amerikanere blir trolig overvåket

Håkon Wium Lie er teknologidirektør i Opera, oppfinner, medlem av Piratpartiet og kan veldig mye om internett.

Han tror også at selskapene er med på dette.

— Det finnes teknologi som gjør at NSA kunne ha fått tak i informasjonen uten at selskapene vet om det. Men det er ikke enkelt. Da måtte man for eksempel fysisk satt på «følere» utenfor alle datasentrene til Google.

Håkon Wium Lie Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Myndighetene sier til New York Times at amerikanere ikke blir målrettet overvåket. Og at de samler minst mulig informasjon om amerikanere eller borgere i USA som blir lagret tilfeldig.— Teknisk er det vanskelig å skille mellom ikke-amerikanere og amerikanere. Det vil være et stort ekstraarbeid, så det har jeg ikke noe veldig tro på, kommenterer Wium Lie.

Washington Post har også dokumenter hvor det står at systemet har søkemetoder som er designet slik at bare er de som med minst 51 prosent sjanse er utlendinger blir overvåket.

Datatilsynet vil følge med

Siden denne saken gjelder millioner av nordmenn vil også Datatilsynet følge med på denne saken. Juridisk direktør Kim Ellertsen sier til Aftenposten at han i en så tidlig fase ikke vil være for kategorisk.

- Men dersom det som hevdes er tilfelle, burde brukerne være informert, sier han.

Han ser også for seg at EU vil ta opp denne saken.

— Da vil det nok være en fordel om Europa koordinerer seg, så vi iallfall kan bli lyttet til, avslutter Ellertsen.

 1. Les også

  Retten godkjente telefonovervåking av millioner av amerikanere

 2. Les også

  Opposisjonen delt om bruk av hemmelig overvåking-bevis

Gisle Hannemyr fikk som mange andre IT-eksperter en stor overraskelse da de sjekket nyhetene fredag morgen. Charlotte Wiig

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette irske bygget har Microsoft og USA kranglet om - nå har Microsoft vunnet en viktig seier i retten

 2. VERDEN

  Microsoft og USA i overvåkingskamp i retten

 3. KULTUR

  Nå vil Google vite hva du handler i butikken

 4. VERDEN

  Avis: Facebook kan få rekordbot for sikkerhetsbrist

 5. VERDEN

  Det er et helt år siden valget. Først nå trer omfanget av russernes massive innblanding ordentlig frem.

 6. VERDEN

  Han var med å utvikle verktøyet som skapte Facebook-krisen. Nå er han blitt gigantselskapets fiende.