Verden

Spanias ekskonge Juan Carlos går i eksil

Spanias tidligere konge Juan Carlos har besluttet å flytte fra Spania. Det går frem av en uttalelse fra kongehuset gjengitt av TV-kanalen RTVE, ifølge Reuters.

Spanias tidligere konge Juan Carlos.
  • NTB

I juni ga Spanias øverste domstol grønt lys for etterforskning av den tidligere kongen.

En kontrakt med Saudi-Arabia om bygging av høyhastighetsjernbane mellom Mekka og Medina står sentralt i saken.

I kraft av å være konge, hadde han juridisk immunitet frem til han abdiserte i 2014.

Les også

Etterforsker Spanias eks-konge for korrupsjon

Så langt er det ikke kjent hvor ekskongen reiser. Kongehuset offentliggjorde mandag et brev fra Juan Carlos til sønnen kong Felipe VI.

– Jeg informerer om min beslutning om å flytte ut av Spania i denne perioden, heter det i brevet.

Statsminister Pedro Sánchez omtalte nylig utviklingen i saken og etterforskningen av den tidligere kongen og kalte saken bekymringsfull.

Saken granskes også i Sveits, og spanske medier har offentliggjort opplysninger fra den sveitsiske etterforskningen der det går frem at Juan Carlos skal ha mottatt millioner av euro fra Saudi-Arabias avdøde kong Abdullah.

Juan Carlos anklages også for å ha overført et stort beløp til en forbindelse, noe etterforskerne vurderer som et mulig forsøk på å skjule pengene fra myndighetene.

Ekskongen har gjennom sin advokat så langt avvist å kommentere saken.

Mistenkt for å ha gjemt unna penger

I 2011 fikk spanske entreprenører store kontrakter på bygging av hurtigtogsforbindelsen mellom Saudi-Arabias hellige byer Mekka og Medina. Kontraktene var på 6,7 milliarder euro.

I 2018 etterforsket spansk politi om daværende kong Juan Carlos fikk ulovlige kommisjoner for å hjelpe de spanske bedriftene. Men i og med at han på tidspunktet betalingene skal ha blitt gjort var regjerende konge, var han immun mot straffeforfølgelse.

I juni 2020 sendte høyesterett ut en pressemelding om at den tidligere kongen skal etterforskes allikevel. Nye opplysninger tyder på at han har gjemt unna penger i årene etter at han abdiserte i 2014. Det kan han straffes for, om han finnes skyldig, skriver avisen el Pais.

Da han overlot tronen til sin sønn, mistet han samtidig immuniteten mot straffeforfølgelse.

Kongen kom i påtalemyndighetens søkelys da de etterforsket den tidligere politisjefen José Manuel Villarejo. Han sitter nå i varetekt, siktet for en lang rekke ulovlige finansielle operasjoner han skal ha gjort for rike spanjoler.

Les også

Tidligere kong Juan Carlos trekker seg fra offentligheten

Frasa seg arv

Etter nyhetsmeldinger om at kong Felipe hadde tilgang til en konto i utlandet som inneholdt en gave fra Saudi-Arabia på 65 millioner euro, gikk han ut og frasa seg enhver personlig arv fra sin far. Felipe fratok også faren apanasjen på 194.232 euro i året.

82-åringen har gjennom sin advokat så langt avvist å kommentere saken. Kongehuset benekter også at Felipe har hatt kjennskap til de angivelige pengeoverføringene til faren.

Juan Carlos bidro til en fredelig gjeninnføring av demokratiet i Spania etter diktator Francisco Francos død i 1975. De senere års avsløringer har imidlertid gitt støtten til monarkiet et skudd for baugen i Spania, og det har vært demonstrasjoner mot kongehuset.

Les også

  1. Spanias kong Juan Carlos abdiserer fra tronen

Les mer om

  1. Etterforskning
  2. Spania