Ni drept under demonstrasjoner i Irak

Irakiske myndigheter har innført unntakstilstand i tre byer etter omfattende protester som har krevd minst ni menneskeliv det siste døgnet.

Minst ni mennesker er drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i flere irakiske byer det siste døgnet. Foto: AP / NTB scanpix

Sikkerhetsstyrker skjøt onsdag for andre dag på rad med skarp ammunisjon mot demonstranter i flere byer, og det meldes om minst ni drepte og over 200 sårede det siste døgnet.

I Nasiriyah sør i Irak ble fem demonstranter og en politimann skutt og drept onsdag, opplyser helsepersonell i byen.

Demonstrantene, som blant annet protesterer mot omfattende korrupsjon og høy arbeidsledighet, satte fyr på bildekk og søppelkasser og ble møtt med skarpe skudd og tåregass fra sikkerhetsstyrkenes side.

– Vi vil ha jobber og bedre offentlige tjenester, sa 27-åringen Abdallah Walid, som var blant dem som demonstrerte.

Krever regjeringens avgang

– Vi krever endring, vi krever regjeringens avgang, sier en annen demonstrant, som vil være anonym av frykt for represalier.

Den irakiske regjeringen innførte onsdag kveld unntakstilstand i Nasiriyah, samt i byene Amara og al-Hilla der offentlige bygninger ble påtent.

Også i byer som Kut, Diwaniya, Najaf og Basra var det store protester, og flere steder ble offentlige bygninger stukket i brann.

I Bagdad forsøkte demonstranter å storme flyplassen og byens strengt bevoktede «grønne sone», som huser regjeringsbygg og ambassader. Også i Najaf ble flyplassen forsøkt stormet.

Sosiale medier

Myndighetene har delvis stengt tilgangen til sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram, samt til meldingstjenester som WhatsApp.

Den innflytelsesrike sjialederen Moqtada al-Sadr slutter opp om protestene, men oppfordrer til fredelige demonstrasjoner.

Sadr kritiserer samtidig sikkerhetsstyrkenes «angrep på fredelige demonstranter».

Forsvarer maktbruk

Statsminister Adel Abdel Mahdi forsvarer på sin side maktbruk og hevder at det er «aggressive personer» blant demonstrantene.

Onsdag kveld sammenkalte han landets nasjonale sikkerhetsråd, som advarer demonstrantene mot å eskalere situasjonen.

– VI vil bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte innbyggere og privat og offentlig eiendom, het det i en kunngjøring fra rådet.

FNs spesialutsending til Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, har uttrykt dyp bekymring over voldsbruken.