Verden

- Atomvåpen funnet i Libya

Mahmoud Jibril, leder for Det nasjonale overgangsrådet, opplyser at det er gjort funn av atomvåpen i Libya.

Leder for Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Mahmoud Jibril, har opplyst overfor TV-kanalen Al Arabiya at det er funnet atomvåpen. Her fra pressekonferansen hvor han kunngjorde at Muammar Al-Gadafi var drept.
  • Emma Tollersrud

Avtroppende leder for Det nasjonale overgangsrådet i Libya, Mahmoud Jibril, skal ha opplyst at det er funnet atomvåpen i Libya, ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya.

Jibril bekreftet samtidig at det Internasjonale Atomenergibyåret (IAEA) vil frembringe flere detaljer rundt funnet i løpet av få dager, ifølge det italienske nyhetsbyrået AGI og Jerusalem Post.

— Vi ønsker å forsikre dere om at det nye Libya skal være fredelig, og at det er i vår interesse å ikke ha noen våpen i Libya, sa Jibril til journalister, ifølge nyhetsbyrået AP.

Jibril ga ingen flere detaljer rundt funnet.

— Internasjonale organisasjoner vil ta seg av denne saken, sa han.

Oppdaget kjemiske våpen

FNs spesialutsending i Libya, Ian Martin, fortalte Sikkerhetsrådet at det var blitt oppdaget steder med kjemiske våpen, men at disse foreløpig ikke var dokumenterte.

Han uttrykte bekymring over hvorvidt materialet vil håndteres på en forsvarlig måte.

Den kommende uken skal det foretas en avstemning over en en FN-resolusjon utarbeidet av Russland, der libyske myndigheter oppfordres til å destruere lagrede kjemiske våpen under kontroll av internasjonale myndigheter, ifølge AP.

Avdekket omfattende planer

Offisielt skal Muammar al-Gadafi ha avsluttet sitt atomprogram i 2003 i en avtale med USA og Storbritannia. Internasjonale atominspektører oppdaget i 2004 at atomteknologien Gadafi var i besittelse av, var langt mer omfattende enn det som tidligere var antatt.

Det fantes angivelig mer enn 4000 sentrifuger som kunne brukes til å anrike uran, ifølge New York Times. I tillegg fantes det omfattende planer og tegninger om hvordan en kunne utvikle atomvåpen. CIA anslo at mellom 100 og 200 millioner dollar var blitt brukt på atomprogrammet. Avtalen med Storbritannia og USA innebar at også tusenvis av kjemiske våpen ble destruert.

NATO ut mandag

Fredag vedtok NATO at operasjonen i landet skal innstilles 31. oktober.

— Vårt militære arbeid er avsluttet, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i en offisiell kunngjøring fredag, ifølge NTB.

Det norske bidraget til operasjonen avsluttes samtidig.

— Nå er det viktig at Libya etablerer et stabilt og demokratisk styre som gir trygghet og utvikling til landets innbyggere. Norge vil støtte Libya i denne viktige overgangsfasen, sa statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med kunngjøringen.

Frem til mandag vil NATO fortsette å overvåke situasjonen i landet.

— Hvis nødvendig vil vi fortsette å svare på trusler mot befolkningen, sier Fogh Rasmussen.

Han mener Libya-operasjonen er en av de mest vellykkede i NATOs historie.

— Vi har til fulle oppfylt det historiske FN-mandatet om å beskytte befolkningen i Libya, sier han.