Verden

Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse

Trump-administrasjonen har besluttet å bruke et smutthull i loven for å selge amerikanske våpen til Saudi-Arabia uten godkjenning fra Kongressen.

Utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde fredag at Trump-administrasjonen har besluttet å selge amerikanske våpen til Saudi-Arabia uten godkjenning fra Kongressen. Her Pompeo fotografert sammen med statssekretær Patrick Shanahan tirsdag etter å ha orientert Kongressen om situasjonen mellom USA og Iran. Foto: Patrick Semansky /AP/ NTB scanpix

 • NTB-AP-AFP

I notatet der USAs utenriksminister Mike Pompeo informerer de folkevalgte om beslutningen, viser han til at det mektige kongedømmet står overfor trusler fra Iran. Derfor går Trump-administrasjonen videre med salget av krigsmateriell, bomber, ammunisjon og flyvedlikeholdsstøtte til en verdi av 60 milliarder kroner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan.

– Det eksisterer en krise som krever et umiddelbart salg, hevder Pompeo i notatet.

Han hevder videre at våpensalget må skje så raskt som mulig for å kunne demme opp for «ytterligere iransk eventyrlyst i Golfen og rundt om i Midtøsten».

Pompeos beslutning ble kjent rett etter at Trump bekreftet at USA skal sendte 1.500 flere soldater til Midtøsten som et svar på påståtte trusler fra Iran.

Bekymring for sivile under Saudi-Arabia og alliertes krigføring i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi har fått amerikanske folkevalgte til å stanse salg av våpen verdt totalt 17 milliarder kroner i ett år. I fjor la Trump ned veto mot lovgiving som ville ha fått en slutt på USAs militærstøtte til den saudiledede krigen i Jemen.

Unntaket i den amerikanske eksportkontroll-loven er brukt flere ganger tidligere for å sikre våpensalg til Saudi-Arabia. President Ronald Reagan brukte smutthullet på 1980-tallet, og presidentene George H.W. Bush og George W. Bush tok det i bruk før golfkrigen i 1991 og Irak-krigen i 2003.

 1. Les også

  Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter

Les mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Utenrikspolitikk
 3. Amerikansk politikk
 4. Donald Trump

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump hindrer stans av våpensalg til Saudi-Arabia

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump: USA klar til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia

 4. VERDEN
  Publisert:

  Pentagon planlegger å sende flere soldater til Midtøsten

 5. VERDEN
  Publisert:

  Saudi-Arabia frykter nye tider under Biden

 6. VERDEN
  Publisert:

  Oljeprisen opp 12 prosent etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon. Spår oljepris opp mot 100 dollar fatet.