Hevder Nord-Korea har henrettet rådgivere etter mislykket Trump-møte

Nord-Korea har holdt landets spesialutsending til USA ansvarlig for at toppmøtet i februar endte i vasken og henrettet ham, skriver sørkoreansk avis.

Toppmøtet mellom Kim Jong-un (t.v.) og USAs president Donald Trump i Hanoi i februar i år munnet ikke ut i en felles uttalelse fra de to.

Nordkoreanske Kim Hyok-chol ble sammen med fire andre tjenestemenn henrettet i mars, en måned etter toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, skriver den sørkoreanske storavisen Chosun Ilbo.

Spesialutsendingen jobbet mye med utenriksminister Mike Pompeo i forkant av toppmøtet i Hanoi. Ifølge avisen ble han skutt og drept på Mirim flyplass med de fire andre, anklaget for å ha spionert for USA.

Kim Jong-uns rådgiver og høyre hånd, Kim Yong-chol, skal etter toppmøtet ha blitt sendt på arbeids- og gjenopplæringsleir, skriver avisen, som er Sør-Koreas største.

En annen rådgiver, Kim Song-hye, ble sendt til en politisk fengselsleir. Nord-Koreas leders tolk, Shin Hye-yong, ble anklaget for å ha tolket feil. Hun skal også ha blitt sendt til en fengselsleir.

Les også

LES OGSÅ: Han ble sendt til Norge for å lyve om Nord-Korea. Nå ber han om unnskyldning.

Falske rapporter om henrettelser

Det hefter ofte stor usikkerhet ved nyheter fra Nord-Korea, og det har ofte skjedd alvorlige feilrapporteringer i utenlandske medier. Tidligere har det skjedd at personer som er rapportert henrettet, viser seg å være i live eller at deres død aldri blir bekreftet.

Også avisen Choson Ilbo har gjort dette.

I august 2013 meldte avisen at en kjent sangerinne, sammen med 11 andre artister, var blitt henrettet etter ordre fra Kim Jong-un. Et drøyt halvår senere dukket hun imidlertid opp i en nordkoreansk TV-sending.

Les også

Nord-Korea har testet missiler igjen. Én av dem overrasket ekspertene.

Ingen felles uttalelse

Toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump i Hanoi i februar i år, som var det andre møtet mellom de to, fikk en uventet brå slutt da partene ikke ble enige om en felles uttalelse.

Begge sa imidlertid etterpå at de er åpne for nye samtaler senere.