Verden

Trump håper Taliban-avtale kan gi rask exit fra Afghanistan. Men volden blir det ikke slutt på.

ISTANBUL (Aftenposten): – Bryllupsbombingen understreker at en avtale med Taliban ikke vil gi fred i Afghanistan.

En slektning sørger ved kistene til noen av dem som ble drept i bryllupsbombingen. Foto: Rafiq Maqbool, AP/NTB scanpix

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Stolte afghanere feiret denne uken 100 år som uavhengig nasjon. Men det er en hundreåring som er dårligere stilt enn nesten alle andre land i verden.

Det ble understreket av bombingen av en bryllupsfest i Kabul forrige lørdag. 63 mennesker ble drept, mens nesten 200 ble skadet.

Volden fortsatte under sist ukes jubileumsfeiring i flere byer. I byen Jalalabad ble minst 66 mennesker skadet, mange av dem barn, da flere bomber eksploderte ved torget der feiringen foregikk.

Taliban har forhandlet med USA over flere perioder i løpet av de siste ti årene. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA, Reuters/NTB scanpix

Verdens voldeligste land

Afghanistan overtok i fjor Syrias plass som verdens minst fredelige land. Den fundamentalistiske gruppen Taliban, som hadde makten i Afghanistan fra 1996 til 2001, har gjennom en årrekke stått bak de fleste sivile dødsfallene. Det er imidlertid en gruppe knyttet til Den islamske staten som har tatt på seg skylden for angrepet på bryllupsfesten i Kabul.

Observatører anslår at IS kan ha så mange som 2000 væpnede medlemmer i Afghanistan, mye mindre enn Taliban, som utgjør en trussel i 70 prosent av landet.

Men IS’ tilstedeværelse kompliserer en allerede vanskelig situasjon. Dette er det tre Afghanistan-kjennere sier om veien videre for Afghanistan.

Les også

Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte

Et av ofrene for bryllupsbombingen blir begravet. Foto: Rafiq Maqbool / AP/NTB scanpix

Trump kan få avtalen han vil ha med Taliban

USAs president Donald Trump har lenge ønsket å trekke amerikanske soldater ut av Afghanistan, der det nå befinner seg cirka 14.000 amerikanske soldater. Før helgen ble det kjent at USA nærmer seg en avtale med Taliban og at mulige fremtidige forhandlinger mellom Taliban og Afghanske myndigheter kan komme til å foregå i Oslo.

– En avtale mellom USA og Taliban er overveiende sannsynlig, sier forsker Kristian Berg Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO).

Han tror en slik avtale kan komme raskt. Kai Eide, tidligere spesialutsending for FN i Afghanistan, tror at dersom det trekker ut å få en avtale mellom USA og Taliban, kan man få alvorlige forsinkelser av intaafghanske forhandlinger på grunn av kollisjon med det forestående presidentvalget den 28. september.

Les også

IS styrker grepet i Afghanistan

Afghanistans president Ashraf Ghani vil forsøke å bli gjenvalgt som president i september. Han mener valget ikke kan utsettes enda mer. Foto: Rahmat Gul / AP/NTB scanpix

Forhandlinger mellom afghanske myndigheter og Taliban blir vanskelige

En av grunnene til at det kan nærme seg en avtale mellom USA og Taliban, er at man nesten bare har forhandlet om det man nærmest har vært enig om, mens så godt som alt annet er blitt overlatt til fremtidige forhandlinger mellom myndighetene og Taliban.

For det første er det et åpent spørsmål om Taliban vil forhandle med afghanske myndigheter. Hittil har de nektet å forhandle med regjeringen i Kabul, som de hevder er USAs nikkedukker.

Taliban mener landets grunnlov må endres «slik at den blir mer forenlig med koranen».

– Taliban sier de ønsker et emirat, men det er usikkert akkurat hva de mener med det, sier Kai Eide.

Mange er bekymret over hva som kan gå tapt i forhandlingene med Taliban.

– Dette bekymrer særlig kvinnene, sier landdirektør Terje Watterdal i bistandsorganisasjonen Afghanistankomiteen.

Forhandlingene kan komme til å ta lang tid.

– Vi snakker heller om år enn om måneder, sier Harpviken.

Donald Trump sa etter bryllupsbombingen at forhandlingene med Taliban vil fortsette. Han sa også at USA vil fortsette å være i Afghanistan for å samle etterretningsopplysninger om terrorgrupper. Foto: Patrick Semansky / AP/NTB scanpix

IS kan bidra til å ødelegge

IS-angrepet på bryllupshallen i Kabul øker engstelsen for hva som vil skje med sikkerheten i Afghanistan dersom USA trekker seg militært ut av landet.

– Angrepet viser at selv om man får til en avtale med Taliban, så blir det ikke fred i Afghanistan, sier Watterdal.

Forhandlinger kan i seg selv føre til økt kaos og vold.

– Så lenge de kriger klarer Taliban å holde bevegelsen samlet. Går de inn i forhandlinger risikerer de å bli splittet, sier Harpviken.

De som eventuelt forlater Taliban, kan komme til å gå til IS eller etablere andre opprørsgrupper. Det er heller ikke gitt at myndighetene i Kabul klarer å holde seg samlet.

Harpviken mener det må være lov til å håpe på «en betydelig reduksjon i volden», men at forhandlingene ganske sikkert ikke vil stoppe all vold.

Byen Jalalabad ble rammet av flere eksplosjoner mandag. Minst 66 ble skadet. Foto: Parwiz Parwiz / Reuters/NTB scanpix

Det er ikke bare krigen som gjør at Afghanistan sliter

Krigen har gjort det vanskelig å få til utvikling i Afghanistan, men manglende sikkerhet er langt fra landets eneste problem.

– Det største problemet er mangelen på økonomisk vekst, sier Watterdal. – Landet er inne i en resesjon, og den økonomiske veksten ikke holder tritt med befolkningsveksten.

Store ungdomskull kommer ut på et nærmest ikke-eksisterende arbeidsmarked. Da kan opprørsgrupper, kriminelle gjenger og flukt til utlandet bli fristende.

Elendig infrastruktur gjør det vanskelig for Afghanistan å selge sine kjerneprodukter i nabolandene. Og korrupsjonen gjennomsyrer alt.

– Den sittende regjeringen har heller ikke klart å gjøre noe med korrupsjonen. Det må de nå gjøre, sier Eide.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Den islamske staten (IS)