Verden

Ursula von der Leyen er ny president for EU-kommisjonen

Med drøyt halvparten av de folkevalgte i ryggen ble tyske Ursula von der Leyen (60) godkjent som ny president i EU-kommisjonen. Hun blir første kvinne i jobben.

383 parlamentsmedlemmer stemte for Ursula von der Leyen som ny sjef for EU-kommisjonen.
  • NTB
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

Von der Leyen overtar posten i EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker 1. november. Hun blir første tysker på over 50 år med EUs aller tyngste post, og dessuten historiens første kvinnelige president i EU-kommisjonen.

Resultatet ble lest opp i EU-parlamentet rundt kl. 19.30.

Von der Leyen trengte 374 stemmer for å bli godkjent av EU-parlamentet, og klarte det med med ni stemmers margin. Den tyske kristendemokraten fikk 383 stemmer, mens 327 stemte imot og 22 parlamentarikere avga blank stemme.

Les også

Her kan du lese mer om Ursula von der Leyen vei til EU-toppjobben.

Von der Leyen: – Beæret og overveldet

– Jeg er så beæret, så overveldet. Deres tillit til meg betyr tillit til Europa, sa von der Leyen i en kort tale til parlamentsmedlemmene etter at resultatet var klart.

– Dere har vist at dere har tillit til et Europa som er beredt til å kjempe for fremtiden, i stedet for å kjempe mot hverandre.

Den nye EU-sjefen avsluttet med følgende budskap til parlamentsmedlemmene:

– La oss jobbe konstruktivt sammen, med et forent og sterkt Europa som innsats.

Ursula von der Leyen gratuleres av den nyvalgte presidenten for EU-parlamentet, David-Maria Sassoli.

Gratulasjoner

Europas ledere var raskt ute med å gratulere von der Leyen med ny jobb.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel roser sin regjeringskollega gjennom mange år og kaller henne en «dedikert og overbevisende europeer» som «med stor kraft vil håndtere utfordringene EU står overfor».

Sveriges statsminister Stefan Löfven skriver på Twitter: «På tide med en kvinne i denne viktige jobben.»

Spanias statsminister Pédro Sanchez skriver på Twitter at EU må jobbe sammen for et mer rettferdig, bærekraftig og feministisk Europa.

Presidenten for Det europeiske råd, Donald Tusk, nøyde seg med en kort gratulasjon til hele Europa.

Også Erna Solberg sendte von der Leyen en hilsen på Twitter. Statsministeren skriver at hun ser frem til et fortsatt nært samarbeid mellom Norge og EU.

Støtte fra sosialdemokratene

På forhånd var det varslet at et flertall i den sosialdemokratiske S & D-gruppen ville støtte von der Leyen. Sosialdemokratene er den nest største partigruppen i EU-parlamentet med 164 representanter.

Tirsdag ettermiddag ble det også klart at von der Leyen ville få stemmer fra et flertall av medlemmene i den liberale partigruppen Forny Europa. Ved en prøveavstemning internt i partialliansen stemte 104 medlemmer for og tre imot den tyske kristendemokraten, mens én stemte blankt.

De europeiske parlamentsmedlemmene avga sine stemmer tirsdag kveld.

Høyresiden splittet

På forhånd var von der Leyen bare garantert støtte fra de 182 parlamentsmedlemmene fra den konservative partigruppen EPP, som hun selv tilhører.

Ytre høyre og høyrepopulistene har vært splittet om von der Leyen. Det var ventet at hun vil få støtte fra italienerne i Matteo Salvinis Ligaen. I tillegg har de høyrenasjonalistiske partiene i Øst- og Sentral-Europa foretrukket von der Leyen fremfor andre kandidater.

Samtidig sto De Grønne fremdeles fast ved sitt nei til den tyske presidentkandidaten. Det til tross for at von der Leyen i en siste sjarmoffensiv tirsdag lovet å gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050.

Hovedgrunnen for frustrasjonen blant de politiske fraksjonene i EU-parlamentet har vært at von der Leyens navn overhodet ikke var oppe før EU-valget i mai. Bare de færreste visste hvem hun er. Partigruppene hadde stilt med såkalte Spitzenkandidater, toppkandidater, i et håp om at valget skulle føles mer demokratisk når velgerne på forhånd visste hvem som var kandidat til president-posisjonen.

I stedet skar EU-rådet gjennom og kastet alle toppkandidatene på båten, fordi de internt ikke kunne bli enige om kabalen.

Går av som forsvarsminister

Mandag kunngjorde von der Leyen at hun går av som Tysklands forsvarsminister onsdag. Von der Leyen har vært forsvarsminister i Tyskland siden 2013 og tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU.

– Hun vil møte utfordringene vi i EU møter med stor styrke. Selv om jeg mister en minister gjennom mange år, får jeg en partner i Brussel, sa Merkel etter avstemningen.

Von der Leyen har vært en omstridt minister, og fått kritikk for å ha sendt tyske styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali. 60-åringen, som er utdannet lege, har også hatt utfordringer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Den tyske politikeren og syvbarnsmoren har tidligere vært både familieminister og arbeidsminister i Merkels regjeringer. Hun er født i Brussel hvor hun bodde til hun var 13 år, og snakker både fransk og engelsk flytende i tillegg til morsmålet.

Les mer om

  1. EU-parlamentet
  2. EU-kommisjonen
  3. EU
  4. Europa
  5. Jean-Claude Juncker