Verden

Kina advarer Japan, Sør-Korea og Australia mot USAs våpen

Myndighetene i Kina advarer land i Asia og Stillehavsregionen om at Kina ikke passivt vil la USA utplassere mellomdistanseraketter hos sine allierte.

  • NTB

Uttalelsen fra Kina kommer i kjølvannet av at Russland mandag gjorde det klart at om USA utplasserer en konvensjonell mellomdistanserakett i Stillehavsregionen i løpet av få måneder, som varslet, så vil også Russland gjøre det.

Kina uttaler nå at landet ikke vil stå uvirksomt uten å gå til mottrekk om USA utplasserer mellomdistanseraketter i Stillehavsregionen.

Klar beskjed

Det er Kinas nedrustningsansvarlig ved utenriksdepartementet, diplomaten Fu Cong, som tirsdag varsler dette.

– Vi ber også våre naboland om å utvise klokskap og ikke tillate USA å plassere sine mellomdistanseraketter på (sine) territorier, sier han, og navnga spesifikt Australia, Japan og Sør-Korea.

Australia har tidligere uttalt at det ikke er kjent hvor det er aktuelt for USA å plassere baser for slike raketter, men at det ikke skal ha vært snakk om å plassere noen i Australia.

Vil prate

President Vladimir Putin sa mandag at Russland kun vil utplassere nye mellomdistansemissiler om USA gjør det først, og ba samtidig om umiddelbare samtaler om våpenkontroll for å forhindre et kaotisk våpenkappløp.

Fu sier at Kina ikke har noen intensjon om å inngå en tredelt våpenkontrollavtale med USA og Russland, men at landet vil delta i eventuelle multilaterale diskusjoner om nedrustning.

Den viktige INF-avtalen om mellomdistanseraketter har siden 1987 forbudt landbaserte mellomdistanseraketter, men den har falt sammen siden både USA og Russland nå har trukket seg fra overenskomsten.

Les mer om

  1. Kina
  2. USA
  3. Japan
  4. Sør-Korea
  5. Australia