Verden

Tunisia fremskynder valg etter presidentens død

Tunisias 92 år gamle president Beji Caid Essebsi er død, opplyser presidentpalasset. Det blir holdt presidentvalg i september.

Tunisias president Beji Caid Essebsi døde torsdag, 92 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

Essebsi ble innlagt på et militærsykehus utenfor hovedstaden Tunis for en måned siden, men det er ikke kjent hva som forårsaket innleggelsen.

Torsdag døde han på sykehuset, opplyser presidentpalasset.

Noen timer etter kunngjøringen ble nasjonalforsamlingens leder Mohamed Ennaceur tatt i ed som midlertidig president. I henhold til grunnloven fra 2014 kan parlamentslederen inneha dette vervet i opptil 90 dager.

Landets valgkommisjon kunngjorde senere torsdag at presidentvalget som skulle ha blitt holdt 17. november, derfor skal gjennomføres 15. september.

Tredje presidentvalg

Essebsi, som tilhørte det sekulære Nidaa Tounes-partiet, var utenriksminister fra 1981 til 1986, og i 2011 var han også statsminister noen måneder. Han vant presidentvalget i 2014.

Tidligere i år kunngjorde Essebsi at han ikke ønsket å stille som kandidat i presidentvalget som skulle ha blitt holdt i november.

Valget som nå er fremskyndet til september, blir det tredje presidentvalget siden Tunisias diktator Zine al-Abidine Ben Ali ble styrtet under den arabiske våren i 2011.

Valg på ny nasjonalforsamlingen skal holdes i oktober.

Hylles av Guterres

Statsminister Youssef Chaded har siden august 2016 ledet en koalisjonsregjering som består av blant annet Nidaa Tounes og det moderate islamistpartiet Ennahda.

Tunisia regnes for å være det eneste landet som har utviklet et vellykket demokrati etter den arabiske våren. Etter forslag fra Essebi ble landet i fjor blant annet det første i araberverdenen til å innføre lik arverett for kvinner og menn.

FNs generalsekretær António Guterres kaller Essebsi en «sentral figur» som spilte en viktig rolle i arbeidet med «å suksessfullt styre landet gjennom dets historiske og fredelige overgang til demokrati».

– President Essebsi var en tunisisk pioner, en arabisk og afrikansk foregangsmann, og en global leder, sier Guterres, som legger til at han er svært trist over Essebsis bortgang.

Frankrikes president Emmanuel Macron hyller Essebsi som en modig leder. Italias statsminister Giuseppe Conte kaller Essebsi en statsmann som dedikerte sitt liv til Tunisia. EUs utenrikssjef Federica Mogherini bruker samme ordvalg som Macron, og legger til at Tunisia har mistet en av sine mest kompetente ledere.

Les mer om

  1. Internasjonal politikk
  2. Tunisia