FN advarer: Pandemien utløser tsunami av hat

FNs generalsekretær António Guterres og den amerikanske legeforeningen advarer mot hatkriminalitet i kjølvannet av koronapandemien.

FNs generalsekretær António Guterres advarer mot at koronaepidemien fører til hatkriminalitet.

Tidlig om morgenen søndag for en uke siden satt en 30-åring på T-banen i New York. Mannen er av asiatisk opprinnelse. Plutselig ble han angrepet av en fremmed, som ville kaste ham ut av vognen.

– Du er smittet, kinagutt, du må komme deg av toget.

Så prøvde angriperen å dra offeret opp fra setet.

Avisen New York Daily News skriver at det har vært flere slike saker i det siste.

Offeret tok bilder av hendelsen med telefonen sin. Politiet bruker dem i jakten på gjerningsmannen.

Noen dager tidligere opplevde en annen T-banepassasjer med asiatisk utseende at en mann begynte å spraye ham med noe som kan ha vært desinfeksjonsvæske, skriver samme avis.

Denne hendelsen ble filmet.

Den antirasistiske organisasjonen Anti Defamation League skriver at det har vært en økning i denne typen hendelser i det siste.

FN advarer

FNs generalsekretær António Guterres sa fredag at pandemien har utløst «en tsunami av hat og fremmedfrykt, utpeking av syndebukker og spredning av frykt».

På dagen som markerer slutten på annen verdenskrig i Europa, advarer han mot økt antisemittisme som følge av koonaepidemien.

Guterres er bekymret for hvordan koronasmitten har utløst hat og konspirasjonsteorier. Ifølge The Guardian sa han at «journalister, varslere, helsearbeidere, hjelpearbeidere og menneskerettighetsforkjempere blir målskiver bare for å gjøre jobben sin».

Les også

Pompeo: – Enorme bevis for at koronaviruset kom fra kinesisk laboratorium

Økning i hatkriminalitet mot asiater

Tidligere denne uken advarte den amerikanske legeforeningen (AMA) om at særlig amerikanere med røtter i Asia utsettes for rasisme og fremmedfrykt.

«Med en verden som er rystet av både en helse- og økonomisk krise som følge av covid-19, gjør rasisme og retorikk mot innvandring pandemien verre», sier legeforeningens president Patrice A. Harris.

Hun sier at rasisme og fremmedfrykt går ut over helsen til dem som rammes.

Ifølge pressemeldingen er det registrert en økning i hatkriminalitet mot amerikanere med asiatisk familiebakgrunn. Derfor advarer AMA kraftig mot å bruke uttrykk som «wuhan-virus» og «det kinesiske koronaviruset».

Legeforeningen mener at slikt språk er uetisk og skaper konflikter.

Kritikken rammer også president Donald Trump, som gang på gang har brukt språk som knytter viruset til Kina.