Verden
En amerikansk soldat klemmer en britisk kvinne på Piccadilly Circus i London under feiringen av at krigen i Europa var over.

Da freden brøt ut. Se gleden og håpet i de 75 år gamle jubelbildene.

Slik så det ut da verden i mai 1945 feiret Nazi-Tysklands kapitulasjon.

  • Gunnar Kagge
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

«Ung sto våren omkring oss da frihetens time slo. Utrolig fort kom flaggene frem fra sine gjemmer. I tusenvis tok de til å flamme fra balkongene og vinduene, fra stengene og fra husfasadene, fra bilene og fra trikkene, fra hustakene og fra kirketårnene.»

Den første utgaven av Aftenposten etter at nazistenes innsatte redaktører var kastet ut i mai 1945, manglet ikke patos i beskrivelsen av frigjøringsdagen.

Over store deler av verden feiret folk 7., 8. og 9. mai tyskernes kapitulasjon. Her er et utvalg bilder fra verden og Norge maidagene 1945.

En lastebil full av jublende mennesker med norske flagg kjører langs Karl Johan 8. mai. En tysk soldat står fortsatt i gaten med hjelm og gevær.
I Oslo hadde folk feiret i nesten en uke da kronprins Olav kom hjem 13. mai. Her blir han kjørt over Rådhusplassen med Max Manus som livvakt i forsetet.
7. mai 1945: General Alfred Jodl undertegner en betingelsesløs kapitulasjon fra tysk side. Seremonien fant sted i de alliertes hovedkvarter i Reims i Champagne.
Bildet av sovjetiske soldater som heiste sitt flagg over Berlins riksdagsbygning, er blitt et av de mest berømte fotografiene fra andre verdenskrig.
Etter hvert som tyskernes krigsmaskin falt sammen, ble krigsfanger satt fri. Her møter britiske fanger allierte soldater, den 4. mai i Tyskland.
Paris ble frigjort fra nazistene allerede i august 1944, men det var fortsatt godt oppmøte i gatene da nyheten om tyskernes kapitulasjon begynte å piple ut 7. mai 1945.
Britenes statsminister Winston Churchill på vei til takkegudstjeneste 8. mai 1945. Parlamentet satt sammen og bestemte spontant å gå til St. Margareth’s Church og takke for freden.
Amerikanske styrker under ledelse av general Patton frigjorde Pilsen i daværende Tsjekkoslovakia. Frigjørerne var populære!
Mange danske politimenn ble arrestert av tyskerne under krigen. Andre gikk i skjul. Da de kom tilbake til København, ble de tiljublet av mengden.
Tyske soldater i København klatret opp på en liten stridsvogn. De er på vei for å møte britiske soldater og gå i fangenskap.
En kopi av Frihetsstatuen på New Yorks Times Square 8. mai.
I Italia kapitulerte tyskerne den 3. mai. En feltprest samlet soldatene til bønn i Toboli.
Times Square i New York like etter at nyheten om tyskernes betingelsesløse kapitulasjon ble kjent 7. mai.
Britenes statsminister Winston Churchill fikk stå på balkongen da de kongelige tok imot mengden av jublende mennesker som 8. mai strømmet til Buckingham Palace.
Den britiske kongefamilien ble møtt av en jublende folkemengde da de 13. mai ble fraktet langs Ludgate Hill i åpen vogn til og fra takkegudstjeneste i St. Paul’s-katedralen.
Jublende newyorkere morer seg 7. mai over en ung mann med Hitler-maske.
I Brussels St. Gudulakatedral samles allierte soldater, diplomater og belgiske kongelige til takkegudstjeneste 12. mai.
Altengrabow i Tyskland 7. mai. Britiske krigsfanger vinker til amerikanske medfanger mens de kjøres til frihet.
8. mai i London: Winston Churchill og hans regjering tok imot folkets hyllest på en balkong i regjeringskvartalet Whitehall.
Ikke bare fredelig: Under feiringen av frigjøringen i nederlandske Utrecht begynte tyske snikskyttere å skyte mot mengden. Nederlandske hjemmestyrker måtte skyte tilbake og klarte å fange tyskerne. Nederland ble frigjort gradvis. Den 5. april kapitulerte de tyske styrkene i landet.
I Portugals hovedstad feiret folk tyskernes kapitulasjon i to dager og to netter. Her marsjerer mengden utenfor britenes og amerikanernes ambassader.
En far løfter og kysser sin datter: Norske politiske fanger som kom hjem fra tyske konsentrasjonsleirer til Østbanestasjonen i Oslo, ble møtt av venner og familie.
Den allierte våpenhvilekommisjonen var ventet fra Skottland til Fornebu 9. mai, fløyet av norske marinepiloter. Mange mennesker var samlet på Universitetsplassen og jublet idet det norske Sunderland-flyet fløy over Oslo sentrum.
Aftenposten 14. mai 1945, den første utgaven av avisen etter andre verdenskrig, inneholdt flere humørfylte innslag som disse.
Les også

Slik fikk det norske folk høre nyheten om at krigen offisielt var over

  • Britiske barns Hitler-hån stemte: Sang om despotens testikler

Les mer om

  1. Frigjøringsjubileet
  2. Andre verdenskrig