Over 150.000 demonstrerer mot Lukasjenko i Minsk - presidenten viser seg med automatgevær

Minst 150.000 demonstranter demonstrerer i Minsk søndag med krav om at president Aleksandr Lukasjenko må gå. Nye videobilder viser angivelig at presidenten ankommer Minsk med et kalasnikovgevær i hånden.

Det er massive demonstrasjoner på Selvstendighetsplassen i Minsk søndag.
De krever at landets president Aleksandr Lukasjenko går av, og at det gjenomføres frie og rettferdige valg i landet.
President Aleksandr Lukasjenko har vært omtalt som «Europas siste diktator», og har styrt Hviterussland på autoritært vis i 26 år.
Demonstrasjonene har pågått i over to uker, etter at Lukasjenko hevdet å ha gått seirende ut av et valg med tegn til omfattende valgjuks.
Samtidig har sikkerhetsstyrker har sperret av områdene rundt presidentens representasjonsanlegg i sentrum av Minsk.
Sikkerhetstyrkene i landet har tidligere utsatt fredelige demonstranter for brutal vold, men så langt er det rolig i Minsk søndag.

Mens over 150 000 demonstranter fyller gatene i Minsk, poserer Hviterusslands president med automatgevær på en ny video på Twitter.

På Twitter ble det søndag ettermiddag publisert videobilder som oppgis å være fra presidentens egen presseavdeling. De viser at president Aleksandr Lukasjenko lander med helikopter på Uavhengighetspalasset i Minsk. Han er ikledd skuddsikker vest.

Med seg ut av helikopteret bærer han det som ser ut til å være et automatgevær. Hva bildene viser er ikke bekreftet: Meldingene gikk først på at han forlot hovedstaden, men ble så hevdet å vise at han ankommer Minsk.

Aftenposten har verifisert at videoen er tatt opp ved Uavhengighetspalasset, et representasjonsanlegg for presidenten. En annen video på Twitter viser at presidenten går mot Uavhengighetspalasset. I et annet klipp oppsøker Lukasjenko sikkerhetsstyrkene utenfor, fremdeles med automatrifle i hånden.

Demonstrantene befinner seg et par hundre meter unna, der sikkerhetsstyrker har sperret av gatene inn mot presidentens anlegg.

Stillbilde fra video som viser Lukasjenko sammen med sikkerhetstyrker søndag. Han holder en automatrifle i venstre hånd.

– Vi har to krav!

– Vi har bare to krav. Rettferdige valg og en slutt på volden, sier 32 år gamle Igor, som er en av titusenvis av demonstranter som har samlet seg på Selvstendighetsplassen i Minsk.

Det er foreløpig ikke kommet noen offisielle tall, men nyhetsbyrået AP anslår at det er minst 150.000 mennesker eller flere på plassen og i gatene rundt.

Videoer og bilder i sosiale medier viser at det er søndag ettermiddag er et folkehav som strekker seg utover store deler av Minsk sentrum. Den Minsk-baserte journalisten Franak Viačorka anslår at det dreier seg om over 250.000 mennesker.

– Det er flere enn i 1990, da folket demonstrerte for uavhengighet (fra Sovjetunionen, red. anm), skriver Viačorka på Twitter.

For én uke siden anslo Reuters at 200.000 mennesker deltok i en lignende demonstrasjon i Minsk.

Менск 23 жніўня такі ж як і тыдзень назад! People in Minsk took the streets and this is incredible! 23.08.2020 Vi… https://t.co/e8G3BGY9jx

Myndighetene har advart folk mot å delta i ulovlige demonstrasjoner. Videoer i sosiale medier viser i kveld en omfattende mobilisering av sikkerhetstyrker, inkludert kortesjer med pansrede personellkjøretøy.

Forsvarsdepartementet har kunngjort at de er klare til å gripe inn for å beskytte monumentet over andre verdenskrig, som myndighetene beskriver som «hellig».

Fire av hovedstadens T-banestasjoner er også stengt.

Despite the sinister backdrop, loudspeakers telling people to disperse and threats from the army, there’s an absolu… https://t.co/J5UWs2AeYP

Solidaritetsdemonstrasjoner

I nabolandet Litauen er det også demonstrasjoner i solidaritet med opposisjonen i Hviterussland, og der skal det dannes en menneskekjede fra hovedstaden Vilnius og fram til grensen mot Hviterussland.

Hviterussiske sikkerhetsstyrker var svært brutale mot demonstrantene 9. august, og mange ble banket opp både på gatene og i varetekt. Siden har de vært mer tilbakeholdne i maktbruken overfor demonstrantene.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja oppholder seg i eksil i Litauen og oppfordrer demokratiaktivistene til å fortsette kampen.

– Myndighetene må forstå at vi ikke er en protestbevegelsen, vi er det hviterussiske folket. Vi er flertallet, og vi kommer ikke til å tre til side. Vi er ikke redde lenger, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja anses av mange som den reelle vinneren av presidentvalget i landet. Hun er nå i eksil i Litauen.

Truer med militære tiltak

Hviterussland har vært preget av omfattende uro etter at de offisielle resultatene fra presidentvalget 9. august ga Lukasjenko en suveren seier.

Presidenten avviser alle krav om å gå av, og etter uker med demonstrasjoner ba han lørdag hæren ta strenge midler i bruk. Han har også advart Nato om «troppeforflytninger i Europa».

– Fedrelandet er i fare, advarte han da han inspiserte grensestyrker.

Tikhanovskaja oppfordrer sine tilhengere til ikke å la seg affisere av Lukasjenkos militære trusler.

Demonstrasjonene i Hviterussland har pågått i to uker. Dette bildet er tatt i Minsk 21. august.

Russland kritisk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er kritisk til opposisjonen i Hviterussland. Han anklager opposisjonsledere som har dratt fra landet for å ønske vold og ikke fredelige protester, og mener Svetlana Tikhanovskaja ikke har et konstruktivt program.

I en uttalelse til russiske nyhetsbyråer sier Lavrov at endringer i Hviterusslands grunnlov kan være en måte å løse problemene på.

EU anerkjenner ikke Lukasjenkos valgseier og har varsler sanksjoner mot en rekke personer som har stått bak vold mot demonstranter og valgfusk.