Verden

Gaddafi-soldater angriper nær Ajdabiyah

Nye rakettangrep tyder på at Gaddafis soldater innleder en ny offensiv mot Ajdabiyah

En opprørssoldat har tatt stilling foran den vestlige inngangen til byen Ajdabiyah. FOTO: BEHARKIS/SCANPIX YANNIS BEHRAKIS

Innbyggere flykter fra den østlibyske byen Ajdabiyah og nye rakettangrep fra Muammar Gaddafis soldater. Samtidig fortsetter rakettangrepene mot Misrata.

— Søndag morgen mistet minst seks personer livet i Misrata vest i Libya, sier en talsmann for opprørerne til fjernsynskanalen Al Jazeera. 47 skal være såret.

Lenger øst, i den strategisk viktige byen Ajdabiyah, angrep Gaddafi-lojale soldater opprørere med kraftig artilleriild, opplyste en AFP-korrespondent. Ifølge øyenvitner skjøt regjeringssoldatene raketter mot opprørssoldater stasjonert i utkanten av Ajdabiyah, og lyden av eksplosjoner og ilden av maskingeværer preget byen.

Angrepene tyder på at Gaddafis soldater innleder en ny offensiv mot Ajdabiyah, og flere innbyggere valgte å flykte søndag.

- Opprørere flyktet

Et øyenvitne sier at han også så mange opprørere flykte da over ti raketter landet rundt byens innfartsvei i vest.

— Det er fortsatt noen opprørere der ute ved den vestlige inngangen, men situasjonen er ikke veldig bra, sier Wassim el-Agouri, en 25 år gammel opprørssoldat i Ajdabiyah.

Mens kampene raser, fortsetter den internasjonale militæroperasjonen. Søndag bombet NATO-fly et område sørvest for hovedstaden Tripoli, ifølge libysk fjernsyn.

EU-president Herman Van Rompuy oppfordrer Libya-koalisjonen til å opprettholde presset mot Gaddafi til han trekker seg.

Hovedmålet med den NATO-ledede operasjonen i Libya er Gaddafis avgang, sier han og stiller seg dermed sammen med Frankrike, USA og Storbritannia. Disse landenes ledere har uttalt at en fremtid med Gaddafi ved makten er utenkelig.

Klasebomber

Lørdag kom det fram at Gaddafis styrker skal ha brukt klasebomber mot befolkningen i Misrata. Det er opprørere og menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch som kommer med påstandene, som blir underbygget av en lege i byen.

Lege Mohamed al-Faqih forteller til Al Jazeera at barn er offer for klasebombene.

— Skadene viser seg som sår over hele kroppen, de trenger inn i hele kroppen - øyne, hode, og sliter i stykker huden, sier Faqih.

Gaddafis pressetalsmann Mussa Ibrahim benekter imidlertid at regjeringsstyrkene har brukt klasevåpen i Misrata.

Gatekamper

Misrata har vært beleiret av soldatene til Muammar Gaddafi i flere uker. Gatekampene har rast inne i byen, mens bombeangrepene mot de opprørskontrollerte områdene har økt kraftig i styrke.

Søndag hevdet opprørerne å ha utført flere vellykkede raid mot regjeringsstyrker i Misrata. Blant annet skal de ha uskadeliggjort flere Gaddafi-lojale snikskyttere langs hovedgata i havnebyen nær Tripoli.

(©NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 2. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 3. VERDEN

  Russland fyller tomrommet etter USA i Midtøsten. Nå sender Putin soldater inn i en ny krig i regionen.

 4. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 5. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?

 6. VERDEN

  Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad